Ο σκύλος μου ζητιανεύει για φαγητό

Ερώτηση: “Γεια σου Μάρσα. Είμαι η Αφροδίτη και είμαι φαν της σελίδας σου. Διαβάζω όλα τα άρθρα που γράφεις. Με βοηθάνε πολύ. Ζω με τους γονείς μου και με τον σκύλο μας τον Τζακ. Δεν ξέρω αν έχει σημασία η ράτσα και η ηλικία στο πρόβλημα που έχουμε, αλλά εγώ θα στο πω. Είναι ημίαιο Τζακ ράσελ κι είναι 8 χρονών. Το πρόβλημα που έχουμε μαζί του είναι ότι είναι πολύ λιχούδης και συνεχώς γκρινιάζει για το φαγητό. Το εκνευριστικό είναι ότι δεν σταματάει ακόμα κι όταν τρώμε εμείς. Τότε έρχεται κάτω από το τραπέζι και αρχίζει να κλαίει, να γαυγίζει και να μας ενοχλεί με τα πόδια του προσπαθώντας να πηδήξει πάνω μας. Υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε αυτό; Οι γονείς μου νευριάζουν μαζί του και πότε του φωνάζουν πότε τον κλείνουν μόνο του στο μπάνιο όποτε τρώμε για να μην είναι κοντά. Εγώ όμως στενοχωριέμαι και δεν θέλω να τον βάζουν τιμωρία. Βοήθησέ με Μάρσα. Είμαι απεγνωσμένη”. – Αφροδίτη

Απάντηση : Αγαπημένη μου, Αφροδίτη. Σε ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου και για την εμπιστοσύνη που έχεις στην ιστοσελίδα μας. Χαίρομαι που διαβάζεις τα άρθρα μας κι εύχομαι να συνεχίσουν να σε βοηθούν και στο μέλλον. Κρίνοντας από τον τρόπο που γράφεις το μήνυμά σου, αντιλαμβάνομαι ότι όντως νιώθεις απόγνωση κι έχεις αγχωθεί. Θα προσπαθήσω να σε ηρεμήσω λέγοντάς σου ότι το πρόβλημα που μου παρουσιάζεις αντιμετωπίζεται. Υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει υπομονή και συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σου. Το λάθος ίσως να ξεκινά από εσάς, γιατί πυροδοτήσατε αυτή τη κακή συμπεριφορά, δίνοντάς του τροφή την ώρα που τρώγατε στο τραπέζι. Δεν χρειάζεται να γίνει πολλές φορές. Μια φορά, αρκεί. Και τότε, μαθαίνει ο σκύλος να ζητάει να του δώσετε αυτό που τρώτε κάθε φορά που κάθεστε στο τραπέζι.

Η αλήθεια είναι πως αυτό που κάνουν οι γονείς σου δεν είναι λάθος. Απλά, θέλει να γίνεται σε συνδυασμό με κάποια εκπαίδευση. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τον σκύλο σας να σταματήσει να ζητιανεύει είναι να τον εμποδίσετε να είναι κοντά σας ενώ τρώτε. Μπορείτε να περιορίσετε τον σκύλο σας σε άλλο δωμάτιο ή να τον βάλετε στο κλουβί του ενώ τρώτε. Αν θέλετε να μείνει στο ίδιο δωμάτιο, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσετε να ασχολείται με κάτι άλλο με σκοπό να σας αγνοεί την ώρα του φαγητού. Το καλύτερο για μένα, είναι να ανακατευθύνετε την προσοχή του αλλού. Να απασχοληθεί με κάτι όπως με ένα Kong ή να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι. Το να το βάλετε να παίξει με ένα παιχνίδι μπορεί να απομακρύνει την επιθυμία του από το φαγητό σας και να τον αποτρέψει από το να ζητιανεύει. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε εντολή όταν ζητιανεύει να κάτσει κάτω και να του δώσετε εκεί το παιχνίδι ή το Kong για να αισθάνεται ότι είναι κοντά σας και συμμετέχει με τον τρόπο του χωρίς όμως να σας ενοχλεί ζητώντας φαγητό.

Μια συμβουλή εκπαίδευσης είναι αυτή:

Για να κάνετε το σκυλί σας να σταματήσει να ζητιανεύει, μπορείτε να του μάθετε να πηγαίνει σε ένα καθορισμένο σημείο για να κάτσει όσο εσείς τρώτε. Όταν ο σκύλος σας έρθει στο τραπέζι, απλώς πείτε του να πάει στο σημείο του, με την εντολή “στο μέρος σου” ή “πήγαινε στο μέρος σου”.
Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ορίσετε μία γωνία, το κρεβάτι του ή ένα άλλο σημείο σε ένα δωμάτιο όπου μπορεί να πάει. Αυτό μπορεί να είναι ένα μέρος για να παίξει με τα παιχνίδια του ή να μασήσει το Kong. Ξεκινήστε με την εντολή «μείνε». Μόλις καταλάβει αυτήν την εντολή, πείτε του να πάει στο μέρος του και δείξτε του πού είναι αυτό.

Όταν πάει στο σημείο αυτό, επιβραβεύστε τον με λιχουδιές και χάδια. Διδάξτε αυτό το κόλπο πριν ξεκινήσετε την εξάσκηση κοντά στο φαγητό. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει την εντολή σας χωρίς να τη συσχετίζει με την επαιτεία στο τραπέζι. Μόλις αρχίσει να ζητιανεύει, μπορείτε να ανακατευθύνετε την προσοχή του και να τον στείλετε στο σημείο που θέλετε λέγοντάς του “πήγαινε στο μέρος σου”.

Εάν ο σκύλος σας δεν σταματήσει να ζητά τροφή αφού προσπαθήσετε να τον κάνετε να κάνει κάτι άλλο, θα θέλετε να ξεκινήσετε εκπαίδευση με επαγγελματία εκπαιδευτή.

Εύχομαι να σε βοήθησα, φίλη μου. Θα χαρώ να με ενημερώσεις για την όποια εξέλιξη της εκπαίδευσης και της πορείας του λιχούδη σκυλάκου σου.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts