Τα εμβόλια και η εξήγησή τους

Τα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα προστατεύουν το κουτάβι κατά τις πρώτες 8 – 12 εβδομάδες της ζωής του, εξουδετερώνοντας τα περισσότερα εμβόλια που θα χορηγηθούν κατά την περίοδο αυτή. Ορισμένες όμως φορές τα μητρικά αντισώματα δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως το κουτάβι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η προστασία διαρκεί και πέρα από αυτή την ηλικία.

Ο πρώτος εμβολιασμός του κουταβιού, ο οποίος πραγματοποιείται στην ηλικία των 8 – 9 εβδομάδων, ακολουθείται από δύο επαναληπτικούς : ο πρώτος 3 ως 4 εβδομάδες αργότερα, ενώ ο δεύτερος σε ηλικία 14 ως 16 εβδομάδων, οπότε είναι καλυμμένο για τους επόμενους 12 μήνες. Τα ενήλικα σκυλιά εμβολιάζονται μια φορά τον χρόνο.

Στα σκυλιά για τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν έχουν εμβολιαστεί και πότε χορηγείται μια μόνο δόση η οποία ακολουθείται από τον ετήσιο επαναληπτικό εμβολιασμό κάθε 12 μήνες.

Γνωρίζετε όμως από ποιες ασθένειες συγκεκριμένα προφυλάσσουν τα εμβόλια τους σκύλους;

Τα εμβόλια που χορηγούνται συνήθως στα σκυλιά είναι τα εξής:

Για τη Νόσο του Carre (μόρβα του σκύλου)

Μεταδίδεται αερογενώς από τα εκκρίματα των άρρωστων σκύλων. Προσβάλλει κυρίως κουτάβια 3 – 6 μηνών με κύρια συμπτώματα το ρινικό έκκριμα, την επιπεφυκίτιδα, τον βήχα και αργότερα την διάρροια, τον εμετό, την ανορεξία.

Για την Παρβοεντερίτιδα (τύφο του σκύλου)

Θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως η πιο σοβαρή και συχνή μολυσματική ασθένεια του σκύλου. Προσβάλλει κατά κύριο λόγο τα κουτάβια και μεταδίδεται με τα κόπρανα των άρρωστων ζώων. Εμφανίζεται με έντονη και δύσοσμη διάρροια, μερικές φορές αιμορραγική κι έντονους εμετούς που οδηγούν τον σκύλο σε αφυδάτωση και κατάπτωση, ενώ ο θάνατος μπορεί να επέλθει έπειτα από 24 – 48 ώρες. Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη προστασία ενάντια σε αυτή τη νόσο.

Για τη Λοιμώδη Ηπατίτιδα

Ασθένεια που προσβάλλει το συκώτι. Η οξεία μορφή της νόσου είναι σε θέση να προκαλέσει το θάνατο του σκύλου σε διάστημα 24 – 36 ωρών.

Για την Λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα των ζώων ικανό να προσβάλλει και τον άνθρωπο (ζωοανθρωπονόσος). Συνήθως ο σκύλος μολύνεται από ακάθαρτα νερά ή από τα ούρα άλλων μολυσμένων ζώων (συνήθως ποντικών). Τα συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά, έπειτα από 4 – 12 ημέρες επώασης και περιλαμβάνουν πυρετό, κατάπτωση, εμετό, ανορεξία, ίκτερο και αιμορραγική γαστρεντερίτιδα. Τα ούρα του σκύλου χρωματίζονται βαθύ πορτοκαλί, επέρχεται αφυδάτωση και ουραιμία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Για τη Λύσσα

Η λύσσα αποτελεί ένα ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα ζώα (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) και απαντάται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Η νόσος μεταδίδεται με το δάγκωμα ζώου που πάσχει από λύσσα ή επωάζει τη νόσο (έχει τον ιό της λύσσας χωρίς όμως να νοσεί) και εμφανίζεται με νευρολογικά, αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα. Η ελληνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό για τους σκύλους και για τις γάτες.

Για τη Λοιμώδη Τραχειοβρογχίτιδα

Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα είναι γνωστή και ως “βήχας του κυνοκομείου ή κυνοτροφείου”, επειδή παρατηρείται συνήθως σε χώρους όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός σκύλων. Ο συνωστισμός, η κακή διατροφή, ο κακός αερισμός, οι ακραίες θερμοκρασίες και οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις είναι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωσή της. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο παροξυστικός βήχας και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική από ζώο σε ζώο. Ο βήχας είναι συνήθως ξηρός, σαν κάτι να έχει κάτσει στον λαιμό του σκύλου και εκδηλώνεται με την μορφή κρίσεων, το σκυλί δηλαδή βήχει συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο τέλος της κρίσης μπορεί να παρατηρηθεί εμετός.

Για την Παραϊνφλουέντζα

Ιός που εμπλέκεται στην παθογένεση της Λοιμώδους Τραχειοβρογχίτιδας.

Για τον Κορωναϊό

Η Λοιμώδης Εντερίτιδα του σκύλου από Κορωναϊό, είναι μία εντερίτιδα του σκύλου που προκαλείται από ιό της οικογενείας των Κορωναϊών. Προκαλεί στο σκύλο μία εντερίτιδα λόγω της καταστροφής της κορυφής των λαχνών του εντέρου. Η εντερίτιδα αυτή προκαλεί στο σκύλο έντονη αφυδάτωση.
Τα συμπτώματα της Λοιμώδους Εντερίτιδας από Κορωναϊό, είναι κυρίως η διάρροια ( συνήθως αιμορραγική) και οι εμετοί. Τα συμπτώματα αυτά γρήγορα οδηγούν τον σκύλο σε αφυδάτωση.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts