Τα οφέλη του μελιού στην υγεία του σκύλου

Το μέλι συμβάλλει στην καλή υγεία του σκύλου με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο παρέχει πολλές πηγές θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνες A, B, C, D, E, και Κ, καθώς επίσης κι ανόργανα συστατικά όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και πολλά άλλα. Τα οποία αυτά στοιχεία βοηθούν τα σκυλιά με αλλεργίες, καταπολεμά τις λοιμώξεις και βοηθά στα πεπτικά προβλήματα. Αλλά με την τοπική εφαρμογή επίσης μπορεί να θεραπεύσει πληγές.

Ας δούμε λοιπόν με την σειρά ποια είναι ακριβώς τα οφέλη του μελιού στην υγεία του σκύλου, με εσωτερική (ως πρόσθετο σε στροφές) και εξωτερική (τοπική) χρήση.

Εσωτερική χρήση (ως φαγώσιμο δηλαδή)

Με δύο τρόπους μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας μέλι. Είτε σκέτο, είτε να το ανακατέψετε με κάποια λιχουδιά για να το φάει. Όπως επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική αλοιφή μελιού. Διαβάστε την συνταγή Αλοιφή μελιού.

  • Αλλεργίες : Αν ο σκύλος σας έχει εποχιακή αλλεργία, δώστε του μια κουταλιά της σούπας την ημέρα για λίγες μέρες (αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους). Η μικρή ποσότητα τοπικής γύρης στο μέλι απευαισθητοποιεί το σώμα του σκύλου, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδράσει υπερβολικά στην γύρη όταν εκτίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Γαστρεντερικά προβλήματα : Λόγω της αντιβακτηριακής ιδιότητάς του, το μέλι βοηθά τα σκυλιά που υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα, που προκαλούνται από υπερβολική ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως η γαστρίτιδα, η κολίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ούτω κάθε εξής.
  • Προσοχή! Αν είναι διαβητικός ένας σκύλος, κάνει να φάει μέλι; Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας. Αν και δοκιμές έχουν δείξει ότι μερικοί τύποι  μελιού μπορούν να προκαλέσουν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα κι έτσι μπορεί να είναι ασφαλής για σκύλους με διαβήτη, καλό είναι να ρωτήσετε πρώτα τον κτηνίατρο και το πιο πιθανό είναι να σας πει να το αποφύγετε γιατί οι έρευνες όσον αφορά τους διαβητικούς δεν είναι 100% σίγουρες.

Εξωτερική χρήση (τοπική χρήση)

Η οξύτητα ή το PH του μελιού είναι αρκετά χαμηλή με αποτέλεσμα να εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών τύπων βακτηρίων.  Επίσης, ένα ένζυμο στο μέλι παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου που είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας.  Έχει αποδειχτεί ότι το μέλι μειώνει την φλεγμονή και καταπραΰνει τον πόνο των τραυμάτων και των εγκαυμάτων.

Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά υγρό ή μαλακό μέλι για να επουλώσει πληγές κι εγκαύματα. Ή να χρησιμοποιήσετε ειδική αλοιφή μελιού. Διαβάστε την συνταγή Αλοιφή μελιού. 

  • Εγκαύματα : Κόψτε τα μαλλιά γύρω από την καμένη περιοχή και πλύνετε την με ξύδι. Στην συνέχεια, απλώστε απαλά πάνω από το έγκαυμα λίγο μέλι κάθε δέκα λεπτά περίπου έως ότου υποχωρήσει ο πόνος. Μετά καλύψτε την περιοχή με επίδεσμο. Μην φοβάστε ότι θα κολλήσει το μέλι στο έγκαυμα. Δεν θα κολλήσει και θα σχηματιστεί νέος ιστός εύκολα.
  • Πληγές : Σε κοψίματα, γρατσουνιές (μόνο σε τέτοιου είδους πληγές), απλά απλώστε πάνω τους λίγο μέλι και αφήστε το για τουλάχιστον 20 λεπτά.

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts