Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον κορονοϊό

Μετά από μία πρόσφατη έρευνα, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν με ακρίβεια τον κορονοϊό στους ανθρώπους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, το Working Dog Center, η οποία αποκάλυψε ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν δείγματα ούρων από άτομα θετικά στον COVID-19 με ακρίβεια 96%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό PLOS ONE, χρησιμοποίησε εννέα ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης που διδάσκονταν να ανιχνεύουν τον κορονοϊό, καθώς και να διακρίνουν μεταξύ θετικών και αρνητικών δειγμάτων ούρων ανθρώπων.

Μια άλλη μελέτη που διεξάγει τον Ιούνιο από μια ομάδα στη Γαλλία που χρησιμοποίησε έναν μικρό αριθμό δειγμάτων που συλλέχθηκαν από ανθρώπους ασθενείς που είχαν δοκιμαστεί για COVID-19 σε τεστ PCR, βρήκε υψηλό βαθμό αποδείξεων ότι οι σκύλοι μπορούσαν να ανιχνεύσουν λοιμώξεις από COVID-19 μέσω των διαφορών στη μυρωδιά του ιδρώτα στη μασχάλη των ανθρώπινων υποκειμένων.

Σίγουρα δεν είναι 100% ακριβείς όσο τα ρινικά τεστ. Αλλά αυτά τα άβολα τεστ  αντιγόνου χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να δώσουν αποτελέσματα. Τα σκυλιά, αντίθετα, μπορεί να είναι σε θέση να διακρίνουν εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται να φέρει σε δύσκολη θέση το άτομο με μία άβολη μπατονέτα.

Οι ερευνητές ευελπιστούν οι σκύλοι στο μέλλον να μπορούν ακόμη και να μυρίζουν τον COVID σε μεγάλες συγκεντρώσεις όπως συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και αεροδρόμια, παρόμοια με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αναζήτηση εκρηκτικών και ναρκωτικών.

Ήδη, οι σκύλοι που μυρίζουν τον κορονοϊό χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Φινλανδική κυβέρνηση. Ενώ αυτή τη στιγμή, τρέχουν διάφορες έρευνες όπως εκείνη από μια ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία συλλέγει επί του παρόντος κάλτσες που φορούν ασθενείς με COVID-19 και άλλες που φορούν υγιείς συμμετέχοντες για να τις χρησιμοποιήσουν στις δοκιμές της και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι επιστήμονες είναι να καταφέρουν να φτάσουν τα σκυλιά στο επίπεδο να μαζεύουν ασυμπτωματικούς ανθρώπους μέσα από το πλήθος. Έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts