Ξέρει πραγματικά ο σκύλος ότι έχει πεθάνει ο ιδιοκτήτης του;

Υπάρχουν πολλές ιστορίες με σκύλους που θρηνούν τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων. Ιστορίες με σκύλους που περιμένουν στο ίδιο σημείο από εκεί που συνάντησαν τελευταία φορά το αγαπημένο τους πρόσωπο, βλέπε Χάτσικο. Ιστορίες με σκύλους που θρηνούν τον άνθρωπό τους που έχει πεθάνει, αρνούμενοι να φύγουν από τον τάφο του κι άλλες πολλές.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Γνωρίζει πραγματικά ο σκύλος ότι έχει πεθάνει ο ιδιοκτήτης του ή απλά τον περιμένει να γυρίσει χωρίς στην ουσία να ξέρει την αλήθεια;

Μια ομάδα επιστημόνων έκανε μια μελέτη πάνω σ’ αυτό το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα δύο τρίτα των σκύλων εμφανίζουν συμπτώματα στρες αποχωρισμού, όπως κνησμός, απώλεια όρεξης και κατάθλιψη, όταν οι ιδιοκτήτες τους έχουν πεθάνει.

Σύμφωνα με τους μελετητές, τα σκυλιά θρηνούν. Κι όχι μόνο αυτό! Ορισμένα σκυλιά συνειδητοποιούν τον θάνατο του ιδιοκτήτη τους πριν καν ειδοποιήσει το νοσοκομείο για το τραγικό γεγονός την οικογένεια του νεκρού!

Η Sarah Wilson όμως, ειδικός στην ψυχολογία των ζώων, μετά από μελέτη της συμπεριφοράς τους, διαπίστωσε πως τα σκυλιά δεν θρηνούν για τον θάνατο του, αλλά επειδή δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν είναι κοντά τους ο άνθρωπός τους. Στην ουσία δηλαδή έρχεται να διαψεύσει την παραπάνω μελέτη που υποστηρίζει το αντίθετο. Σύμφωνα με εκείνη, τα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονται τον θάνατο και ο,τι σημαίνει γύρω από αυτό, αλλά την απουσία. Κι αναρωτιούνται, ανησυχούν κι αγχώνονται όταν αργεί ο ιδιοκτήτης τους να επιστρέψει στο σπίτι.

Τα σκυλιά βιώνουν μια διαδικασία θλίψης απλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα οι ερευνητές αν και πώς αντιλαμβάνονται τα σκυλιά την έννοια του θανάτου. Οι ιστορίες πένθους που υπάρχουν είτε για τον άνθρωπό τους είτε για άλλο ζωάκι που έζησε μαζί του και ήταν αγαπημένοι φίλοι, δείχνουν την απόλυτη αφοσίωση και πίστη ενός σκύλου προς τα πρόσωπα που αγαπά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts