Τι σημαίνει κίτρινο σκυλί;

Τι σημαίνει κίτρινο σκυλί;  Είναι ένα πρόγραμμα το The Yellow Dog Project, το οποίο έχει διαδοθεί μέσω Internet σε πολλές χώρες και ευελπιστώ να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο κι επιτέλους να γίνει γνωστό και στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Κίτρινο Σκυλί δημιουργήθηκε από ειδικούς, κτηνιάτρους κι επιστήμονες  με αφορμή “τον προσωπικό χώρο ενός σκύλου”.  Δηλαδή, κάποιες στιγμές της ζωής τους τα δεσποζόμενα σκυλιά έχουν ανάγκη τον χώρο τους είτε για λόγους εκπαίδευσης, ασθένειας, ανάρρωση από χειρουργείο κ.α.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το πρόγραμμα όταν συναντήσει κάποιος στον δρόμο έναν σκύλο (συνοδευόμενο πάντα με τον ιδιοκτήτη του) κι έχει στο λουρί δεμένη μία κίτρινη κορδέλα , τότε αυτός ο σκύλος “θέλει τον χώρο του”.  Τι σημαίνει αυτό; Πως καλό είναι να μην τον πλησιάσετε ή τον ενοχλήσετε γενικά με την παρουσία σας γιατί για κάποιον ιδιαίτερο λόγο θέλει να μείνει μόνος του.  Οι λόγοι είναι πολλοί.  Ορισμένοι απ’ αυτούς είναι οι εξής:

1)  Ίσως έχει κάποια ασθένεια.

2)  Ίσως να είναι σκύλος διασώστης και να βρίσκεται σε περίοδο αποκατάστασης κι ο κόσμος για τους συγκεκριμένους σκύλους καμιά φορά είναι τρομακτικός και θέλει προσοχή.

3)  Ίσως να είχε τραυματική εμπειρία με άλλα σκυλιά ή απλά να μην είναι κοινωνικός σκύλος και να μην επιθυμεί την συναναστροφή με φιλικά σκυλιά.

4)  Ίσως να είναι θηλυκό και να βρίσκεται σε οίστρο.

5)  Ίσως να εκπαιδεύεται εκείνη τη στιγμή.

6)  Ίσως να είναι ηλικιωμένος σκύλος και να έχει αρθριτικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συναναστραφεί με άλλους σκύλους λόγω πόνου.

7)  Ίσως να είναι νευρικός σκύλος ή ντροπαλός και τα άλλα σκυλιά να του δημιουργούν στρες.

The Official Yellow Dog UK poster

Με λίγα λόγια η κίτρινη κορδέλα στο λουρί ενός σκύλου σημαίνει πως ο σκύλος έχει ανάγκη την ηρεμία του και δεν θέλει ή δεν πρέπει να τον πλησιάσετε εσείς κι ο δικός σας σκύλος.

Καλό είναι αν και ο δικός σας σκύλος χρειαστεί ποτέ τον δικό του χώρο, να δέσετε μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του έτσι ώστε και να ενημερωθεί ο κόσμος για το πρόγραμμα αυτό αλλά και να γίνει γνωστό σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων για μελλοντική χρήση της κίτρινης κορδέλας στον δικό τους σκύλο αν χρειαστεί ποτέ.  Έτσι αποφεύγονται οι επικίνδυνες, κοπιαστικές, επίπονες για κάποιον σκύλο συναναστροφές.  Και με την βοήθεια της κίτρινης κορδέλας, αν είναι όλοι ενημερωμένοι, δεν θα χρειάζονται εξηγήσεις όπως π.χ “Δεν θέλει ο σκύλος μου να μας πλησιάσεις, γιατί…”.  Απλά, όταν θα συναντάμε τέτοια περίπτωση, θα αποφύγουμε να έρθουμε κοντά του για να μην ενοχλήσουμε.  Χωρίς λόγια, σα να μην τον είδαμε…. Εκείνη τη στιγμή ο σκύλος έχει ανάγκη την ηρεμία του και θα το εκτιμήσει πολύ αυτό!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts