Το μυστήριο της γέφυρας με τις αυτοκτονίες σκύλων!

το μυστήριο της γέφυρας

Είναι ικανά τα σκυλιά να διαπράττουν σκόπιμα αυτοκτονία κι αν ναι, γιατί;

Η γραφική γέφυρα Overtoun Bridge στο Milton, κοντά στο Dumbarton, στην Σκωτία είναι η πιο μυστηριώδης γέφυρα στον κόσμο εξαιτίας ανεξήγητων θανάτων σκύλων. Για την ακρίβεια, δεκάδων αυτοκτονιών σκύλων! Γιατί όμως σ’ αυτό το μέρος; Τι έχει αυτή η συγκεκριμένη γέφυρα που προκαλεί τους σκύλους να διαπράξουν την αυτοκτονία τους;

Η συγκεκριμένη γέφυρα χτίστηκε το 1895 από τον Καλβινιστή Λόρδο Overtoun και είναι κατασκευασμένη από γρανίτη. Οι Βικτοριανού τύπου καμάρες κρέμονται 16 μέτρα πάνω από το ρεύμα Overtoun Burn. Ύστερα από δεκάδες μαρτυρίες ιδιοκτητών σκύλων, μια ομάδα ερευνητών επισκέφτηκε την πόλη της Σκωτίας εκεί όπου υπάρχει η …. καταραμένη γέφυρα, με σκοπό να διερευνήσει και να λύσει το μυστήριο.

Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορεί η φήμη πως η γέφυρα Overtoun και η κατοικία που βρίσκεται εκεί κοντά είναι στοιχειωμένα. Το 1994 ένας κάτοικος της περιοχής, ο Kevin Moy, πέταξε τον γιο του, ένα μωρό ελάχιστων μηνών, από την γέφυρα γιατί υποστήριζε πως ήταν ο Αντί-Χριστός. Λίγο μετά προσπάθησε να τελειώσει την ζωή του με μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας από το ίδιο σημείο. Όταν τον συνέλαβαν ισχυριζόταν πως το μέρος ήταν στοιχειωμένο και γι’ αυτόν τον λόγο είχε αυτήν την περίεργη επίδραση στους ανθρώπους και τα σκυλιά.

Στην Κέλτικη μυθολογία, η περιοχή Overtoun είναι γνωστή ως “το λεπτό μέρος”. Μια περιοχή όπου φημίζεται πως ο ουρανός και η γη είναι κοντά.

Τα σκυλιά έχουν αποδείξει από το παρελθόν πως είναι πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι υπέρ – ευαίσθητα στον πνευματικό κόσμο. Η διαίσθησή τους είναι δυνατή. Είναι άραγε δυνατόν τα σκυλιά που αυτοκτόνησαν να αντιλήφθηκαν κάποια υπερφυσική δύναμη που προέρχεται από την γέφυρα, να τρόμαξαν και να πήδηξαν σκόπιμα με σκοπό να πεθάνουν;

Μια γυναίκα μέντιουμ επισκέφτηκε την γέφυρα μαζί με το λαμπραντόρ της για να μελετήσει την θεωρία της μυστηριώδους αυτοκτονίας. Εκείνη είπε πως δεν ένιωσε τίποτα αλλά παραδέχτηκε πως το σκυλί της την τραβούσε προς την δεξιά πλευρά της γέφυρας.

Και το ερώτημα παραμένει…..

Γιατί τόσα πολλά σκυλιά έχουν πηδήξει στον θάνατο από την γέφυρα Overtoun; Η τελευταία ενημέρωση ήταν τον Οκτώβριο του 2006, ημέρα 17 και ώρα 23:28.

το μυστήριο της γέφυραςΤο 2005 μια γυναίκα, η Donna Cooper, επισκέφτηκε μαζί με την οικογένειά της και τον σκύλο τους την περιοχή για να δουν την γραφική γέφυρα και την ομορφιά του τοπίου. Όσο κάνανε την βόλτα τους ήρεμοι διασχίζοντας την γέφυρα, κάποια στιγμή χωρίς καμία προειδοποίηση, ο σκύλος τους ο Ben πήδηξε πάνω από ένα στηθαίο της γέφυρας κι έπεσε στο κενό 16 μέτρα βάθους καταλήγοντας στα βράχια!

Ο Kenneth Meikle είχε παρόμοια μαρτυρία για τον δικό του σκύλο τον Hedrix ο οποίος είχε πηδήξει από το ίδιο σημείο. Με την μόνη διαφορά πως ο δικός του σκύλος έζησε. Κι εκείνος περπατούσε αμέριμνος μαζί με την σύζυγό του και τα παιδιά τους ώσπου κάποια στιγμή, εντελώς ξαφνικά, πήδηξε ο σκύλος τους. Ήταν όμως τυχερός γιατί πήδηξε λίγα εκατοστά πιο πέρα από το σημείο όπου είχε πηδήξει ο Ben και δεν έπεσε στα βράχια αλλά σε βρύα κι αυτό τον έσωσε και η πτώση του δεν ήταν θανατηφόρα.

O Kenneth έτρεξε και πήγε κατευθείαν κάτω από την γέφυρα και βρήκε τον σκύλο του ξαπλωμένο στην όχθη και ζωντανό.

Υπάρχουν όμως και σκυλιά που δεν ήταν τόσο τυχερά. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αυτοκτονήσει από το ίδιο σημείο 50 σκυλιά. Όπου το 2005 αυτοκτόνησαν μέσα σε ένα εξάμηνο πέντε σκυλιά!

Όλες οι αυτοκτονίες έχουν συμβεί σχεδόν στο ίδιο σημείο. Μεταξύ των δύο τελευταίων στηθαίων στην δεξιά πλευρά της γέφυρας. Κι ένα άλλο επίσης κοινό στοιχείο είναι ο καιρός. Όμορφες, ηλιόλουστες μέρες. Επιπλέον, όλα τα σκυλιά που αυτοκτόνησαν ήταν φυλές με μακριά μουσούδα και συγκεκριμένα λαμπραντόρ, κόλεϊ και ριτρίβερ.

Ο Dorren Graham, μέλος του συλλόγου  Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων, αποκαλεί το φαινόμενο ως ένα “σπαρακτικό μυστήριο”.

“Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες όπου οι σκύλοι τους πήδηξαν απ’ την γέφυρα και πέθαναν και προσπαθούν να ανακαλύψουν τον λόγο.”

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν διασχίζουν πλέον την γέφυρα μαζί με τους σκύλους τους γιατί την θεωρούν καταραμένη.

Τελικά τι συναισθήματα γεννιούνται σ’ αυτήν την γέφυρα; Καταθλιπτικά ή αυτοκαταστροφικά με τάσεις αυτοκτονίας;

Οι ερευνητές μελετούν δύο εκδοχές του φαινομένου. Είτε ότι κάτι υπερφυσικό προκαλεί τους σκύλους προς τον θάνατο, είτε ότι οι συγκεκριμένοι σκύλοι επηρεάζονται από τα λανθασμένα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους, αυτοκτονικά ή καταθλιπτικά.

Σύμφωνα με τον Kendal Shepherd, τον κτηνίατρο και ειδικό συμπεριφοράς, τα σκυλιά μπορούν πράγματι να υποφέρουν από ψύχωση. Όλοι όσοι έχουν σκυλιά, τα έχουν δει έστω μια φορά στη ζωή τους να μαραζώνουν, να μην τρώνε και να είναι απαθείς γιατί πάσχουν από κατάθλιψη εκείνη την περίοδο της ζωής τους.

Οι ειδικοί θεωρούν πως εφόσον τα σκυλιά συμβιώνουν με τους ανθρώπους μπορούν και επηρεάζονται από τα συναισθήματα των ανθρώπων, θετικά ή αρνητικά. Μια διάσημη Αυστριακή ερευνήτρια, η Dr Rupert Sheldrake, σύμφωνα με ένα πείραμά της κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις των ιδιοκτητών τους από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Έχουν την ικανότητα να ερμηνεύουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους χωρίς καμία φυσική ή σωματική ένδειξη. Στο πείραμά της κινηματογραφήθηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους. Και τα σκυλιά αισθανόντουσαν τους ιδιοκτήτες τους.

Έτσι, τα σκυλιά ίσως πήδηξαν από την γέφυρα επειδή πήραν κάποια ανθρώπινα συνθήματα…

Το Dumbarton βρίσκεται κοντά στην γέφυρα και είναι μια τοποθεσία οικονομικής ύφεσης και την έχουν ανά καιρούς ψηφίσει ως το πιο θλιβερό μέρος της Βρετανίας για να ζήσει κανείς. Οι αυτοκτονίες των ανθρώπων έχουν αυξηθεί κατά 200 τοις εκατό τα τελευταία τρία χρόνια και είναι η κύρια αιτία θανάτου στην περιοχή, μεγαλύτερη κι από τα τροχαία ατυχήματα.

Ωστόσο, κανένας ιδιοκτήτης από τους σκύλους που πήδηξαν από την γέφυρα δεν εξέφρασε κάποια αυτοκτονική τάση. Σύμφωνα με ειδικούς η ανθρώπινη αυτοκτονία συνήθως είναι ένα συναίσθημα ότι η αυριανή μέρα δεν θα είναι καλύτερη από την σημερινή. Αν δεχτούμε το γεγονός πως οι σκύλοι επηρεάζονται από τα αυτοκτονικά συναισθήματα των ανθρώπων, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν αυτό το συναίσθημα αφού δεν έχουν την αίσθηση του “τώρα” και του “αύριο”;

το μυστήριο της γέφυρας

Αν δεν είναι λοιπόν αυτοκτονία, τότε τι είναι;

Έτσι λοιπόν, αν οι θάνατοι των σκύλων δεν μπορούν να αποδοθούν σε αυτοκτονία, τότε τι τους προκαλεί;

Σε μια τελευταία προσπάθεια να λύσει το μυστήριο ο ψυχολόγος σκύλων Dr David Sands, επισκέφτηκε την γέφυρα και την διέσχισε προσπαθώντας να την δει από την πλευρά του σκύλου. Στο πείραμά του, πήρε μαζί του το μόνο σκυλί που επιβίωσε από την πτώση, τον Hendrix για να δει την αντίδρασή του. Περπάτησαν μαζί την γέφυρα. Ο σκύλος ήταν χαρούμενος και ήρεμος μέχρι που φτάσανε στα δύο τελευταία στηθαία όπου εκεί ήταν ανήσυχος και είχε ένταση με την δεξιά πλευρά της γέφυρας. Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας γιατί ήταν πλέον 19 χρονών, δεν μπορούσε να πηδήξει αλλά κάτι του τραβούσε την προσοχή. Ο Dr Sands κατέληξε στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον μία από τις βασικές αισθήσεις – όραση, οσμή ή ακοή- προκαλούσαν τον σκύλο να ερευνήσει τον χώρο.

Την πιθανότητα της όρασης την απέκλεισε γιατί τα μάτια του σκύλου έβλεπαν μόνο την γέφυρα σαν τοίχο. Για να διαπιστωθεί αν κάποιος ήχος ή μυρωδιά έδιναν την απάντηση στο μυστήριο, χρειάστηκε η βοήθεια κι άλλων ειδικών.

Οι ντόπιοι πιστεύουν πως μια πυρηνική βάση που υπάρχει κοντά στο μέρος μπορεί να εκπέμπει κάποιον ήχο που μπορούν να ακούν μόνο τα σκυλιά. Όπως επίσης να βγάζουν συγκεκριμένους ήχους πυλώνες τηλεφώνου που βρίσκονται κοντά ή ακόμα και η ίδια η γέφυρα. Ήχους που μόνο τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν.

Ωστόσο, μετά από έναν έλεγχο όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου σε όλη τη γέφυρα, εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κάτι το κακό που θα μπορούσε να προκαλέσει και να εξηγήσει τον θάνατο σκύλων.

Αφού ερεύνησαν σχολαστικά όλη την γύρω περιοχή, βρήκαν στην γέφυρα από κάτω να ζουν πολλά ποντίκια, μινκ και σκίουρους. Κι έτσι λοιπόν, ερεύνησαν την άποψη της “μυρωδιάς”.

Για να περιορίσουν λοιπόν οι ερευνητές τις μυρωδιές που μπορούν να προσελκύσουν τα σκυλιά, τοποθέτησαν τις μυρωδιές και από τα τρία ζώα σε έναν χώρο και άφησαν δέκα σκύλους για να δουν για ποια μυρωδιά ενδιαφέρονται περισσότερο. Οι σκύλοι ανήκαν στις ράτσες που είχαν αυτοκτονήσει.

Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Από τους δέκα σκύλους, μόνο οι δύο δεν ενδιαφέρθηκαν για καμία μυρωδιά. Ενώ οι υπόλοιποι πήγαιναν κατευθείαν στην μυρωδιά του μινκ.

Θα μπορούσε λοιπόν ένα μινκ να είναι η αιτία;

Οι ισχυροί πρωκτικοί αδένες ενός μινκ αφήνουν σημάδια όπου κι αν πάει και η έντονη μυρωδιά μούχλας που εκπέμπουν προφανώς αποδεικνύεται ακαταμάχητη για τους σκύλους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι θάνατοι έχουν συμβεί σε ηλιόλουστες και ξηρές μέρες επειδή η μυρωδιά μινκ δεν έχει αραιωθεί από τον υγρό καιρό. Πράγμα σπάνιο, γιατί σ’ εκείνο το μέρος είναι γνωστός ο υγρός καιρός της δυτικής ακτής.

Επιπλέον, η θεωρία ταιριάζει με το χρονοδιάγραμμα των θανάτων γιατί τα μινκ εισήχθησαν στην Σκωτία το 1920 αλλά άρχισαν να αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς την δεκαετία του πενήντα όπου τότε άρχισαν να συμβαίνουν οι μυστηριώδεις θάνατοι των σκύλων.

Αλλά υπάρχουν 26,000 μινκ σε όλη την Σκωτία. Γιατί τα σκυλιά θέλουν να κυνηγήσουν τα συγκεκριμένα μινκ πηδώντας από την γέφυρα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν;

Σύμφωνα με τον Dr Sands αν πέσει κάποιος στο επίπεδο όρασης ενός σκύλου θα δει πως ο σκύλος βλέπει μόνο τον χοντρό τοίχο της γέφυρας όπου κρύβονται τα πάντα από πίσω και καλύπτει όλους τους ήχους. Με αποτέλεσμα η μόνη αίσθηση που μένει είναι η όσφρηση.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν βιώσει την μοιραία πτώση του σκύλου τους, η έρευνα αυτή τους έδωσε μια ικανοποιητική απάντηση. Υπάρχουν όμως κι ορισμένοι που επιμένουν κι έχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Όπως γιατί για παράδειγμα όλοι οι θάνατοι επικεντρώνονται στα δύο τελευταία στηθαία στην δεξιά πλευρά της γέφυρας;

Μέχρι να βρεθεί μια ικανοποιητική απάντηση γι’ αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο, είναι αμφίβολο αν θα ρισκάρουν άλλοι ιδιοκτήτες να διασχίσουν την συγκεκριμένη γέφυρα μαζί με τους σκύλους τους με φόβο μην αυτοκτονήσουν.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts