Τροφική αλλεργία – Διατροφή για αλλεργικά σκυλιά

Το να βρει κάποιος την αιτία που ο σκύλος του έχει τόση πολύ φαγούρα και ξύνεται σε όλο του το σώμα, συνεχώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και το λέμε στην περίπτωση που έχει αποκλειστεί η περίπτωση των ψύλλων και τσιμπουριών αφού έχει γίνει η κατάλληλη αποπαρασίτωση.

Η πιο συχνή αιτία δερματικής αλλεργίας είναι η διατροφή. Κι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξει κανείς όταν ο σκύλος του έχει πολλές και συχνές φαγούρες στο σώμα.

Οι τροφικές αλλεργίες ,και επομένως, οι αλλεργίες στο δέρμα του σκύλου, γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι πιο συχνά αναφερόμενες τροφές που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα σε σκύλους είναι το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το αρνί, το σιτάρι, η σόγια, τα καρύδια και το καλαμπόκι. Ωστόσο, οι σκύλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε οποιαδήποτε τροφή που περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών.

Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με μια αλλαγή στη διατροφή. Η αλλαγή της πηγής κρέατος της τροφής του σκύλου σας, η εισαγωγή ενός νέου κρέατος ή η διατροφή με δίαιτα υδρολυμένων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου είναι αλλεργικός στο φαγητό του;

Οι τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες μπορεί να έχουν πολλά συμπτώματα, αλλά συχνά εκδηλώνονται ως φαγούρα στο δέρμα. Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα ίδια δερματικά συμπτώματα. Τα σκυλιά με τροφικές αλλεργίες έχουν συνήθως και περιβαλλοντικές αλλεργίες. Χωρίς θεραπεία, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου.

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:

 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού
 • Εξάνθημα γύρω από το στόμα και τον πρωκτό
 • Μολύνσεις και διαρροή πρωκτικού αδένα
 • Επαναλαμβανόμενες δερματικές λοιμώξεις (hot spots)
 • Φαγούρα στο δέρμα
 • Γλείψιμο/μάσημα ποδιών και ποδιών
 • Διάρροια
 • Εμετός
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τι προκαλεί τροφική αλλεργία ή δυσανεξία στον σκύλο μου;

Η τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση που εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε αντίθεση με την τροφική δυσανεξία που δεν έχει καμία σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιστεύεται ότι η γενετική (κληρονομική αιτία) και η φυσιολογία των εντέρων μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών στους σκύλους.

Οι εναλλασσόμενες δίαιτες, ωστόσο, πιστεύεται ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Το σκεπτικό είναι ότι με την εναλλαγή των πρωτεϊνών καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ακόμα και εποχιακά, ο οργανισμός μπορεί να μην έχει τον χρόνο να εμφανίσει δυσανεξία σε οποιαδήποτε πρωτεΐνη. Αυτή η θεωρία, όμως, δεν έχει αποδειχθεί με κανένα επιστημονικό στοιχείο.

Αν καταφέρω να καταπολεμήσω την τροφική αλλεργία του σκύλου μου, θα καταπολεμήσω, ταυτόχρονα, και την δερματική αλλεργία που έχει;

Η καλύτερη θεραπεία για σκύλους με τροφικές αλλεργίες είναι να εντοπίσετε τις προσβλητικές τροφές και να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή. Ένας μικρός αριθμός σκύλων θα είναι σε θέση να ξαναρχίσει να τρώει αυτές τις αλλεργιογόνες τροφές μετά από αρκετούς μήνες. Τα σκυλιά που είναι αλλεργικά σε μία μόνο πηγή κρέατος είναι σαφώς πιο εύκολο να βρουν άμεση επιτυχία σε μια αλλαγή διατροφής. Ενώ, οι σκύλοι με πολλές τροφικές αλλεργίες μπορεί να χρειάζονται μια πιο προηγμένη στρατηγική διατροφής για τη διάγνωση και την επιτυχή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.

Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να διασφαλίσετε ότι τα συμπτώματα δερματικής αλλεργίας του σκύλου σας δεν προκαλούνται από άλλους παράγοντες όπως παράσιτα, περιβαλλοντικές αλλεργίες, στρες ή άλλες ασθένειες.

Διαχείριση τροφικών αλλεργιών σε σκύλους μέσω της διατροφής

Ακολουθούν διάφορες διατροφικές στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν και να είναι επιτυχείς στη θεραπεία σκύλων με τροφικές αλλεργίες:

Νέα δίαιτα με πηγή κρέατος

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει τροφική αλλεργία, η πιο εύκολη αλλαγή που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε την πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή του σκύλου σας. Για παράδειγμα, εάν ταΐζετε μια διατροφή με βάση το κοτόπουλο, μεταβείτε σε μια διατροφή με βάση το βόειο κρέας ή το ψάρι. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μόνο μία πηγή πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες τροφών για κατοικίδια θα προσθέσουν κοτόπουλο σε φόρμουλες που διαφημίζονται ότι περιέχουν κυρίως ψάρια στη συνταγή. Μόλις αποφασίσετε για μια νέα πηγή πρωτεΐνης, ελέγξτε τα συστατικά των λιχουδιών και των συμπληρωμάτων για να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας λαμβάνει μόνο μία πηγή πρωτεΐνης κρέατος.

Δίαιτα περιορισμένων συστατικών

Αυτή η δίαιτα περιορίζει τον συνολικό αριθμό των συστατικών, συνήθως σε μία πηγή πρωτεΐνης και μία πηγή υδατανθράκων. για παράδειγμα, αρνί και ρύζι. Το πλεονέκτημα της δίαιτας περιορισμένων συστατικών με συνταγή είναι ότι οι γραμμές παραγωγής είναι πιο ελεγχόμενες, συμβάλλοντας στην πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης από άλλες φόρμουλες, κάτι που είναι σημαντικό για εξαιρετικά ευαίσθητους σκύλους. Αυτές οι δίαιτες μπορούν να προετοιμαστούν και στο σπίτι αρκεί να είναι ισορροπημένες.

Νέα πρωτεϊνική δίαιτα

Μια νέα πρωτεΐνη ορίζεται ως μια πρωτεΐνη που ο σκύλος σας δεν έχει φάει ποτέ πριν. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ο σκύλος σας να έχει αντίδραση. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα έχουν διασταυρούμενη αντίδραση. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που είναι αλλεργικός στο βοδινό κρέας μπορεί επίσης να είναι αλλεργικός στο αρνί, ακόμα κι αν δεν έχει φάει ποτέ στην ζωή του αρνί. Πρωτεΐνες που είναι συχνά πρωτότυπες για τους σκύλους περιλαμβάνουν την πάπια ή το κυνήγι όπως αναγράφεται στις ετικέτες των τροφών. Αυτές οι δίαιτες μπορεί επίσης να προστεθούν στις δίαιτες περιορισμένων συστατικών, καθώς πολλές από αυτές έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα αλλεργικά σκυλιά.

Δίαιτα Υδρολυμένης Πρωτεΐνης

Αυτές οι δίαιτες συνταγογραφούνται τακτικά από κτηνιάτρους για τη διάγνωση και τη θεραπεία τροφικών αλλεργιών. Για να κατανοήσετε πώς λειτουργούν αυτές οι δίαιτες, πρέπει να κατανοήσετε τη δομή μιας πρωτεΐνης. Σκεφτείτε μια πρωτεΐνη σαν ένα σκέλος από μαργαριτάρια. Κάθε μαργαριτάρι είναι ένα αμινοξύ. Όσο μεγαλύτερο είναι το νήμα των μαργαριταριών, τόσο πιο πιθανό είναι το σώμα να το θεωρήσει αλλεργιογόνο. Οι υδρολυμένες δίαιτες αποτελούνται από πρωτεΐνες που κόβονται σε μικρότερα νήματα μαργαριταριών. Αυτό καθιστά κάθε πρωτεΐνη λιγότερο πιθανό να είναι αλλεργιογόνος πρωτεΐνη. Η σόγια, το κοτόπουλο και το ψάρι χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν αυτές τις δίαιτες. Παρόλο που η σόγια και το κοτόπουλο είναι κοινές αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, γίνονται λιγότερο αλλεργιογόνες όταν υδρολύονται σε μικρότερες πρωτεΐνες. Τροφοδοτήστε αυτήν τη δίαιτα μόνο με υδρολυμένες λιχουδιές – η προσθήκη άλλων μη υδρολυμένων λιχουδιών θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα στον σκύλο σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνθέσεις και συνταγογραφούμενες μάρκες υδρολυμένων δίαιτων. Εάν στο σκυλί σας δεν αρέσει η γεύση ή έχει συμπτώματα ενώ τρώει ένα, δοκιμάστε άλλη μάρκα ή σκεύασμα.

Διατροφή με βάση τα αμινοξέα

Μια δίαιτα με βάση τα αμινοξέα είναι σαν μια υδρολυμένη δίαιτα, αλλά αναλύεται περαιτέρω σε μεμονωμένα αμινοξέα. Αυτό είναι σαν να παίρνετε το νήμα από μαργαριτάρια και να το κόβετε σε μεμονωμένα μαργαριτάρια. Είναι, δηλαδή, σα να ξεκινάτε με μία μόνο τροφή και σιγά σιγά προσθέτετε άλλη μια κι άλλη μία.  Αυτό σχεδόν εξαλείφει τις πιθανότητες ο σκύλος σας να είναι αλλεργικός σε αυτή τη δίαιτα. Αυτός ο τύπος δίαιτας παράγεται μόνο από μία μάρκα συνταγογραφούμενων τροφών για σκύλους. Όπως και η υδρολυμένη δίαιτα, αυτή η δίαιτα πρέπει να δίνεται μόνη της και χωρίς άλλες λιχουδιές και τροφή. Εάν αυτή η δίαιτα είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των συμπτωμάτων του σκύλου σας, θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον 14 εβδομάδες. Εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε ένα μόνο συστατικό την εβδομάδα στη δίαιτα με βάση τα αμινοξέα. Όταν προσθέτετε τροφές στη διατροφή του σκύλου σας, ξεκινήστε με τροφές που έχουν λιγότερες δυνατότητες αντίδρασης, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες τροφές προκαλούν τα συμπτώματα στον σκύλο σας. Είναι ασφαλές για τον σκύλο σας να συνεχίσει να τρώει τη δίαιτα που βασίζεται σε αμινοξέα για όλη του τη ζωή. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε μια σπιτική δίαιτα ή μια εμπορική δίαιτα που περιέχει τροφές που έχετε ήδη δοκιμάσει και δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι δίαιτες με βάση τα αμινοξέα είναι λιγότερο εύγευστες σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Εάν ο σκύλος σας αρνείται να φάει αυτή τη δίαιτα, δοκιμάστε να μεταβείτε σε μια υδρολυμένη δίαιτα, η οποία τείνει να είναι πιο εύγευστη. Οι δίαιτες με βάση τα αμινοξέα τείνουν να είναι μόνο με ιατρική συνταγή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Η εύρεση της σωστής διατροφής για να βοηθήσει στη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών του σκύλου σας μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αν δεν είστε τυχεροί να βρείτε αμέσως την τροφή που τον ενοχλεί. Να είστε, λοιπόν, προετοιμασμένοι ότι θα πάρει καιρό.
 • Κάθε φορά που αλλάζετε τη διατροφή του σκύλου σας, αφιερώστε χρόνο για να προσθέσετε τη νέα δίαιτα ενώ σταδιακά καταργείτε την παλιά.
 • Ο χρόνος μετάβασης θα πρέπει να διαρκέσει από τέσσερις έως επτά ημέρες.
 • Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές δίαιτες προτού βρείτε μια που είναι αποτελεσματική.
 • Αυτές οι δίαιτες μπορεί να χρειαστούν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να φέρουν ανακούφιση.
 • Αποφύγετε λιχουδιές και συμπληρώματα που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διατροφής.
 • Ανεξάρτητα από το είδος της διατροφής που χρησιμοποιείτε, μην σταματήσετε ποτέ να δίνετε στον σκύλο σας τα συνταγογραφούμενα φάρμακά του.
 • Η υπομονή είναι κρίσιμη! Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να βρείτε την ιδανική δίαιτα για να καταπολεμήσετε την τροφική αλλεργία του σκύλου σας.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts