Τζίβα τρίχωμα σκύλου, η αντιμετώπισή του

Όταν το τρίχωμα του σκύλου αποκτά τζίβες σε διάφορα σημεία, τότε αρχίζουν τα χειρότερα! Καταρχήν είναι άσχημο στην όψη. Αποκτά μια παραμελημένη εμφάνιση το σκυλάκι η οποία δηλώνει έλλειψη φροντίδας και προσοχής από τους ανθρώπους που ζουν μαζί του. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Όταν φτάνει σε αυτό το σημείο το τρίχωμα ενός σκύλου, σημαίνει πως είναι βρώμικο. Αλλά το χειρότερο είναι ότι μπορεί να γίνει επώδυνο για τον σκύλο.

Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται οι τρίχες πολύ μπερδεμένες κι αρχίσουν να δημιουργούν κόμπους, οι οποίοι αν αφεθούν στην τύχη τους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατραπούν σε τζίβα μαλλί, τότε αυτή η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τον έλεγχο και να γίνει πρόβλημα υγείας.

Ρωτήσαμε διάφορους groomers και μας έδωσαν τη συμβουλή τους.

 1. Αρχικά, εκπαιδεύστε το σκυλί σας να απολαμβάνει την περιποίηση, ώστε να μένει ακίνητο αρκετή ώρα όταν ξεμπερδεύετε τους κόμπους από το τρίχωμά του!
 2. Ξεκινήστε να βουρτσίζετε το κουτάβι σας όταν είναι μικρό, ακόμα κι αν δεν το χρειάζεται. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χτενίσματος να φροντίζετε να του δίνετε χάδια, να του λέτε γλυκόλογα και να το κερνάτε λιχουδιές, ώστε να μπορεί να συνδέσει την περιποίηση με χαρούμενα πράγματα.
 3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία που ματώνουν εύκολα: πίσω από τα αυτιά και τα πόδια, στις μασχάλες και στο κάτω μέρος.
 4. Μην αφήσετε να σχηματιστούν μπερδεμένες τρίχες σκύλου, από την αρχή. Μια κρέμα ή σπρέι για ξεμπέρδεμα βοηθά στην αποφυγή συσσωμάτωσης της γούνας και μπορείτε να το βάλετε στο τρίχωμα του σκύλου σας πριν εκείνο πηδήξει στην θάλασσα, για παράδειγμα,  για να διευκολύνει το βούρτσισμα μετά το κολύμπι. Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα ειδικά κατασκευασμένα για σκύλους.
 5. Εάν το τρίχωμα του σκύλου σας έχει παραμεληθεί κι έχει γεμίσει με κόμπους και τζίβες, πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Ένα απεριποίητο τρίχωμα και εξαιρετικά μπερδεμένο τρίχωμα σκύλου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν επαγγελματία ιατρό.
 6. Για να μάθετε τον καλύτερο τρόπο να βουρτσίζετε το σκυλάκι σας και το είδος της βούρτσας που θα χρησιμοποιήσετε, μιλήστε με τον καλλωπιστή (groomer) σας. Θα χαρεί να σας πει τη γνώμη του γιατί θα τον διευκολύνετε στη δουλειά του αργότερα όταν θα πάτε τον σκύλο σας χτενισμένο προκειμένου να τον κουρέψει.
 7. Μην αγνοείτε τα πόδια. Τα μαλλιά που μεγαλώνουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια στις πατούσες μπορούν να μπερδευτούν. Διατηρείστε τις τρίχες σε αυτά τα σημεία, κοντά. Σε αυτό το σημείο θα σας είναι πιο εύκολο και περισσότερο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε μία κουρευτική μηχανή για σκύλους. Είναι πιο εύκολο από το ψαλίδι στα ευαίσθητα μαξιλάρια των ποδιών του σκύλου σας.
 8. Οι κουρευτικές μηχανές είναι επίσης χρήσιμες για να διατηρούν το πίσω μέρος ενός κουταβιού τακτοποιημένο και καθαρό.  Τα τριχωτά σκυλάκια έχουν τρίχωμα και κοντά στον πρωκτό. Το να διατηρείτε την περιοχή εκείνη με κοντό τρίχωμα, φροντίζετε με αυτόν τον τρόπο να παραμένει καθαρό το σημείο εκείνο. Γιατί αν δεν το περιποιείστε είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να λερωθεί μετά την ανάγκη του και θα σας είναι δυσκολότερο τότε να το καθαρίσετε.
 9. Μια καλή διατροφή τον βοηθά να έχει ένα υγιές τρίχωμα που είναι λιγότερο πιθανό να γίνει μπερδεμένο. Αναζητήστε ωμέγα-3 ή ιχθυέλαιο στις τροφές και τα συμπληρώματα του σκύλου σας. Φυσικά, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να μάθετε την καλύτερη ποσότητα που πρέπει να δώσετε στον δικό σας σκύλο.
 10. Μην κάνετε μπάνιο ποτέ τον σκύλο σας αν πολύ μπερδεμένα ή τζίβα μαλλιά. Το νερό λειτουργεί ως σφουγγάρι και το μόνο που θα καταφέρει είναι τα τζίβα μαλλιά να τα κάνει πιο σφιχτά κι ακόμα πιο μπερδεμένα.
 11. Χρησιμοποιήστε άμυλο καλαμποκιού για να βοηθήσετε να χαλαρώσουν τα μπερδεμένα μαλλιά του σκύλου. Ρίξτε πάνω στο τρίχωμα του σκύλου λίγο άμυλο καλαμποκιού, τρίψτε το με τα χέρια σας και δώστε περισσότερη προσοχή στα σημεία όπου έχει σχηματιστεί τζίβα και μόλις καταλάβετε ότι έχουν χαλαρώσει οι κόμποι και οι τζίβες αρχίστε να βουρτσίζετε σιγά σιγά με προσοχή.
 12. Μην υποθέτετε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε το παραπάνω αφού στο μπάνιο θα του βάλετε μαλακτική και θα λύσει το πρόβλημά σας. Αυτό είναι λάθος.  Το conditioner (η μαλακτική)  δεν θα αφαιρέσει ή ούτε θα χαλαρώσει εντελώς τις τζίβες. Πρέπει να βουρτσίζονται και να χτενίζονται καλά πριν από το μπάνιο.
 13. ΠΟΤΕ μην προσπαθήσετε να κόψετε μπερδεμένα μαλλιά σκύλου. Οι τζίβες μπορεί να είναι πιο σφιχτές από ό,τι νομίζετε ή να έχουν το δέρμα πιασμένο μέσα τους και μπορείτε εύκολα να κόψετε το σκυλάκι σας και να το τραυματίσετε σοβαρά.
 14. Ορισμένες ράτσες, όπως τα Poodles, δεν ρίχνουν τα νεκρά μαλλιά από μόνα τους, χρειάζονται βοήθεια βουρτσίζοντάς τα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με μια καλή, πιο λεπτή, βούρτσα.
 15. Οι τακτικές επισκέψεις σε έναν επαγγελματία groomer, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να φροντίζετε εσείς το σκυλάκι σας σε συχνή βάση,  είναι απαραίτητες για να αποφύγετε τα μπερδεμένα μαλλιά του σκύλου και την άσχημη εξέλιξή τους σε τζίβα! Κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες συνιστάται.
 16. Οι τζίβες ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή των μαλλιών. Ενώ ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει κόμπους και τζίβες, αν βάλετε τα δάχτυλά σας στην βάση της τρίχας ακουμπώντας την επιδερμίδα, μπορεί εκεί να αισθανθείτε τυχόν μπερδέματα και κόμπους. Το να καταλάβετε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πιθανό κομπάκι, αν το προλάβετε από την αρχή, θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε πολύ πιο εύκολα.
 17. Κάντε έρευνα, σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες της ράτσας του σκύλου σας, για την σωστή περιποίηση. Ανάλογα με τη ράτσα και το τρίχωμα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές για να διατηρηθούν τα μαλλιά του σκύλου σας υγιή και ζωντανά.
 18. Όταν χτενίζετε τον σκύλο σας να φροντίζετε να ξεκινάτε από τις άκρες των μαλλιών και να φτάνετε σιγά σιγά στο δέρμα, χτενίζοντας λίγες λίγες τούφες κάθε φορά.
 19. Όταν τον κάνετε μπάνιο, φροντίστε στο τελευταίο ξέπλυμμα να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό κι όχι ζεστό. Γιατί αυτό θα βοηθήσει στη σφράγιση των αξόνων της τρίχας. Σε αντίθεση με το ζεστό νερό που αφήνει ανοιχτούς τους άξονες της τρίχας, κάνοντας τα μαλλιά πιο επιρρεπή σε σπασίματα της τρίχας και φθορά. Κι αυτό θα έχει ως συνέπεια την δημιουργία κόμπων, γιατί τα σπασμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά μπερδεύονται πιο εύκολα.
 20. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαλακτικό σπρέι μετά το μπάνιο.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts