“Το βλέμμα της φάλαινας” σε σκύλο και η σημασία του

Τα σκυλιά επικοινωνούν με τη βοήθεια της γλώσσας του σώματος. Χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα τους για να μας πουν πώς αισθάνονται. Έτσι, όταν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας σάς κοιτά με λοξό βλέμμα έχοντας τα μάτια του ορθάνοιχτα μεν αλλά να σας  δείχνει περισσότερο το λευκό των ματιών του, τότε αυτό ονομάζεται “Το βλέμμα της φάλαινας”.

Τι σημαίνει “Το βλέμμα της φάλαινας”;

Το πώς παρουσιάζεται σε εμάς “το βλέμμα της φάλαινας” το εξηγούμε παραπάνω. Λοξή ματιά, διογκωμένα ορθάνοιχτα μάτια και στρίβει το κεφάλι του ο σκύλος στη μία μεριά σα να αποφεύγει να μας κοιτάξει, αλλά στην ουσία μας δείχνει περισσότερο το λευκό του ματιού του.

Όταν δείτε τον σκύλο σας ή κάποιον άλλον σκύλο να σας κοιτά έτσι, υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε σας λέει με τον τρόπο του “Μη με πλησιάζεις!” και σε μια τέτοια προειδοποίηση καλό είναι όντως να μην πλησιάζουμε έναν σκύλο διότι το πιθανότερο είναι αν το κάνουμε να μας επιτεθεί, ή “Έχω όρεξη για παιχνίδια” και σας προκαλεί με το βλέμμα του (που σε αυτή την περίπτωση είναι παιχνιδιάρικο) να παίξετε μαζί του. (Αυτό το βλέμμα το έχει η Μάρσα πολύ συχνά και πάντοτε η σημασία του είναι “Έλα να παίξουμε”. Στην αρχή, μας κοιτά με αυτόν τον τρόπο και ακολουθεί ένα δυνατό γάβγισμα. Προφανώς, μας το λέει και με τη φωνή της. Δε μένει μόνο στη γλώσσα του σώματος).

Όταν ένας σκύλος θέλει να σας προειδοποιήσει με αυτό το βλέμμα να μην πάτε κοντά , συνήθως αυτό συνοδεύεται με ένταση στο πρόσωπο και κλειστό στόμα. Τότε, ναι. Δεν πάτε κοντά του. Δεν σας θέλει. Μην τον ενοχλείτε, λοιπόν.

Πότε, λοιπόν, θα δείτε “το βλέμμα της φάλαινας” σε έναν σκύλο;

Όταν θα αισθανθεί απειλή, όταν έχει άγχος ή όταν φοβηθεί. Ή, στην αντίθετη περίπτωση, όταν έχει όρεξη για παιχνίδι. Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά; Μόνο το τι θα ακολουθήσει στην πορεία. Αν σας κάνει τις γνωστές υποκλίσεις που σημαίνει παιχνίδι ή πηδήξει κατά πάνω σας χαρούμενος, τότε αυτό σημαίνει “έλα να παίξουμε”. Αν όμως παραμείνει στητός, ακίνητος, και σας αποφύγει είτε φεύγοντας μακριά ή γυρίζοντάς σας την πλάτη, τότε σημαίνει “Μείνε μακριά”.

Πότε το συναντάμε αυτό το βλέμμα;

  • Όταν προσπαθεί να μάθει κάποιος στον σκύλο του μια νέα εντολή και δεν έχει καταλάβει ο σκύλος τι ακριβώς του ζητάει και νιώθει μπερδεμένος κι αγχωμένος.
  • Όταν τον αγκαλιάζει ένας άγνωστος, υπάρχει πιθανότητα να αισθανθεί εγκλωβισμένος σε μια σφιχτή αγκαλιά και να τρομάξει.

Παιχνίδι ή Απειλή;

Όταν ένας σκύλος έχει το βλέμμα της φάλαινας και θέλει να παίξει, τότε θα έχει ανοιχτό το στόμα σα να χαμογελά, θα κουνά χαρούμενα την ουρά και θα σκύβει σα να θυμίζει υπόκλιση η στάση του.

Όταν προειδοποιεί να μείνετε μακριά του, τότε το σώμα του θα είναι ακίνητο και με ένταση, το στόμα του κλειστό, θα αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια, τα αυτιά του θα τα έχει μαζεμένα, θα γλείφει τα χείλια του και ίσως να φεύγει μακριά σας και να κρύβεται (κάτω από κρεβάτια ή τραπέζια).

Τι να κάνετε όταν συναντήσετε το “βλέμμα της φάλαινας”

Αν σημαίνει παιχνίδι, τότε απλά… παίξτε! Αν όμως σημαίνει απειλή, τότε απλά απομακρύνεστε ήσυχα και δεν τον ενοχλείτε.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts