Χαμογελούν τα σκυλιά;

χαμογελούν τα σκυλιά

Είναι απλά μια παραίσθηση ή αποκύημα φαντασίας ορισμένων ιδιοκτητών πως ο σκύλος τους μόλις τους …. χαμογέλασε ή όντως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

χαμογελούν τα σκυλιάΜια νέα έρευνα έρχεται να μας αποδείξει πως οι σκύλοι μπορούν στην πραγματικότητα να χαμογελάσουν! Αλλά όχι όλα τα σκυλιά. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορισμένα σκυλιά υιοθετούν την συγκεκριμένη συμπεριφορά όταν έχουν την ικανότητα να αντιγράφουν ή να μιμούνται τα μέλη της οικογένειας με τα οποία συμβιώνουν. Με λίγα λόγια, μόνο τα οικόσιτα σκυλιά μπορούν να το κάνουν αυτό.

Σε γενικές γραμμές όταν ένας σκύλος δείχνει τα δόντια του αυτό θεωρείται απειλή. Παρ’ όλα αυτά, μερικά σκυλιά καταλαβαίνουν κι αναγνωρίζουν το γέλιο των ανθρώπων, το ότι δείχνουν τα δόντια τους τη στιγμή του γέλιου κι ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν σημαίνει απειλή και μαθαίνουν αυτή τη συμπεριφορά. Μιμούνται τη συγκεκριμένη κίνηση με αποτέλεσμα να χαμογελούν κι αυτά με την μόνη διαφορά πως το κάνουν μόνο σε ανθρώπους που θέλουν κι όχι σε όλους. Και το πιο σημαντικό, όχι σε άλλους σκύλους.

Κι ερχόμαστε λοιπόν στο αποτέλεσμα της έρευνας: Τα σκυλιά μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ας διαβάσουμε μια μαρτυρία ενός ιδιοκτήτη σκύλου:

Τον Τόνι τον βλέπω να χαμογελά συχνά. Χαμογελά όταν τον καλώ για να παίξουμε ή να κάνουμε εξάσκηση σε κάποιες εντολές και ξέρει πως θα ανταμειφθεί με λιχουδιά ή με παιχνίδι. Ακόμα κι όταν είμαστε στο πάρκο και τον βλέπω να τρέχει χαρούμενος και να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του, βλέπω ένα μικρό χαμόγελο στα χείλια του. Λένε, πως όταν ένας σκύλος φανερώνει τα δόντια του είναι εκνευρισμένος. Πώς μπορεί κάτι τέτοιες στιγμές ο Τόνι που παίζει και είναι χαρούμενος να είναι ταυτόχρονα και θυμωμένος; Άρα αυτό που βλέπω εγώ στον Τόνι δεν είναι θυμός αλλά χαμόγελο. 

Ο βιολόγος Dr. Dorit Feddersen-Petersen κάνει έρευνες πάνω στα σκυλιά, στους λύκους και στα ντίγκο πάνω από είκοσι χρόνια. Προσπαθεί να αναλύσει και να αποκρυπτογραφήσει την κοινωνική συμπεριφορά των ζώων και την σχέση τους με τον άνθρωπο. Έτσι,  κτηνίατροι που ειδικεύονται στην επιστήμη της συμπεριφοράς ανακάλυψαν πως τα σκυλιά μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Κι ανακάλυψαν πως ορισμένες ράτσες σκύλων χαμογελούν περισσότερο από άλλες. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, τα σκυλιά που είναι ράτσας Δαλματίας γελούν πολύ συχνά.

Δεν έχει γίνει ακόμα όμως ξεκάθαρο γιατί ορισμένες ράτσες σκύλων γελούν περισσότερο από άλλες. Κι αυτό προσπαθούν οι ερευνητές να εξακριβώσουν με περαιτέρω έρευνες.

Είδη κατοικίδιων 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts