Γιατί στα σκυλιά αρέσουν τα παιχνίδια με ήχο

Ο τεράστιος αριθμός επιλογών παιχνιδιών για σκύλους είναι ένας σαφής δείκτης ότι τα σκυλιά λατρεύουν τα παιχνίδια. Υπάρχουν παιχνίδια που αναπηδούν, παιχνίδια που πετούν, παιχνίδια για μάσημα, παιχνίδια για τράβηγμα και, ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα, παιχνίδια με ήχο. Ξέρετε, αυτόν τον ήχο σαν τσιρίδα.

Τι συμβαίνει με τα τσιριχτά παιχνίδια που ενθουσιάζουν και ασχολούνται τα σκυλιά;

Αναφερόμαστε στα ενήλικα σκυλιά κι όχι στα κουτάβια. Γιατί τα κουτάβι παίζουν σχεδόν με οτιδήποτε και θέλουν να δαγκώνουν σχεδόν τα πάντα εξαιτίας των δοντιών τους.

Παρόλο που δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό των σκύλων ή να τους ρωτήσουμε γιατί βρίσκουν τα παιχνίδια τόσο γοητευτικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά τους για να σχηματίσουμε μερικές λογικές θεωρίες.

Πρώτον, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο γιατί τα σκυλιά αρέσκονται να παίζουν και τα είδη παιχνιδιού που φαίνεται να απολαμβάνουν.

Γιατί παίζουν τα σκυλιά;

Είναι τρόπος έκφρασης. Ξεσπούν, γυμνάζονται, μεταφέρουν την ενέργειά τους στο παιχνίδι. Τα σκυλιά όσο χρονών και να φτάσουν έχουν το μυαλουδάκι ενός μικρού παιδιού. Και τι έχει ανάγκη ένα μικρό παιδί; Έχει ανάγκη από παιχνίδι. Με το παιχνίδι εξερευνά τον κόσμο και τον ίδιο του τον εαυτό. Τις δυνατότητές του, τις ικανότητές του. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και στα σκυλιά.

Επίσης, το παιχνίδι είναι ένας τρόπος συναισθηματικού δεσίματος με τον άνθρωπό τους. Όταν παίζουν μαζί, η σχέση τους γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Γίνονται φιλαράκια. Κολλητάρια. Ποιος δεν θέλει τον κολλητό του φίλο για πάντα μαζί του και να περνάνε ευχάριστα με ανέμελο παιχνίδι;

Μοναχικό παιχνίδι ή με παρέα;

Τα σκυλιά συνήθως ασχολούνται και με τα δύο. Και με το κοινωνικό παιχνίδι και με το μοναχικό.

Το κοινωνικό παιχνίδι περιλαμβάνει έναν σύντροφο, ο οποίος μπορεί να είναι ένας άλλος σκύλος, ένας άνθρωπος ή ένα άλλο είδος ζώου. Το μοναχικό παιχνίδι συχνά περιλαμβάνει αντικείμενα όπως παιχνίδια.

Σε μια μελέτη του 2015, ειδικοί εξέτασαν την παιχνιδιάρικη ζωή ενήλικων σκύλων. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συμπεριφορά του σκύλου στο παιχνίδι χαρακτηρίζεται συνήθως από κινητικά μοτίβα χαρακτηριστικά της αρπακτικής, αγωνιστικής και ερωτικής συμπεριφοράς.

Δηλώνουν ότι το μοναχικό παιχνίδι με αντικείμενα μοιάζει με συμπεριφορά αρπακτικού, τόσο στη μορφή όσο και στο κίνητρο, και ότι τα προτιμώμενα παιχνίδια είναι αυτά που μπορούν να διαμελιστούν.

Η γοητεία του ήχου στα παιχνίδια

Ενώ ορισμένα σκυλιά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τσιριχτά παιχνίδια, η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να τα αγαπά πραγματικά.

Γιατί έλκονται τόσο πολύ από αυτά τα είδη παιχνιδιών; Μήπως ο ήχος τους θυμίζει φοβισμένα ή τραυματισμένα θηράματα, αγγίζοντας έτσι την «άγρια» πλευρά τους; Ενισχύονται θετικά από εμάς για την ενασχόληση με τσιριχτά παιχνίδια; Ή είναι απλώς παλιά διασκέδαση;

Ακολουθούν τρεις θεωρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την γοητεία του ήχου σαν τσιρίδα στα παιχνίδια.

Η θεωρία κυνηγού – θηράματος

Οι λύκοι, οι πρόγονοι των κατοικίδιων σκύλων, ήταν κυνηγοί που έπρεπε να βασιστούν στο να πιάσουν το θήραμα για να ζήσουν. Σήμερα, τα σκυλιά εξακολουθούν να έχουν αυτές τις εγγενείς ορμές, όπως και πολλές άλλες. Κατά τη διαδικασία της εξημέρωσης, διάφορα χαρακτηριστικά έχουν ενισχυθεί σε διαφορετικές φυλές.

Αυτό επηρεάζει το πώς παίζει ένας σκύλος;

Μια μελέτη, το 2017, εξέτασε την επίδραση της φυλής στο κοινωνικό και μοναχικό παιχνίδι στα σκυλιά. Επέλεξαν ενήλικα σκυλιά εργασίας (retrievers, κτηνοτρόφους και σκυλιά που φυλάσσουν ζώα).

Από τους τρεις τύπους φυλών, διαπίστωσαν ότι συνολικά, οι retrievers και οι κτηνοτρόφοι ήταν πολύ πιο πιθανό να ασχοληθούν με μοναχικό παιχνίδι (δηλαδή, με παιχνίδια) από τα σκυλιά φύλαξης ζώων.

Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα κοινωνικού παιχνιδιού δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των τύπων φυλών.

Ενώ αυτή η μελέτη δεν εξέταζε συγκεκριμένα το παιχνίδι “τσιριχτά παιχνίδια”, μια άλλη μελέτη, το 2010, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παίζουν με παιχνίδια που μπορούν εύκολα να μασουληθούν ή/και να κάνουν θόρυβο.

Και πάλι, αναρωτιόμαστε, ο τσιριχτός θόρυβος διεγείρει τα σκυλιά σε ενστικτώδες επίπεδο; Πολλές πηγές υποδηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί μέσω μελετών μέχρι στιγμής.

Θεωρία ανθρώπινης προτροπής

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι ίδιοι σκυλογονείς ενισχύουν κατά κάποιο τρόπο τη συμπεριφορά παιχνιδιού στα σκυλιά τους. Με άλλα λόγια, τα σκυλιά παρατηρούν ότι τους δίνουν οι άνθρωποί τους μεγαλύτερη προσοχή όταν παίζουν με ένα τσιριχτό παιχνίδι. Τα σκυλιά είναι εξπέρ στο να καταλάβουν τι τραβάει την προσοχή μας (και είναι δύσκολο να αγνοήσουμε ένα τσιριχτό παιχνίδι….).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις φυλές, υψηλότερα επίπεδα παιχνιδιού παρατηρήθηκαν όταν η ανθρώπινη προσοχή ήταν ένας παράγοντας, καθώς και ένα κινούμενο παιχνίδι (όπως το να ρίχνεις μια μπάλα για το σκύλο). Είναι λογικό ότι αλληλοεπιδρώντας με τον σκύλο μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορούμε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον τους για το παιχνίδι. Κι όταν αυτοί αντιλαμβάνονται την προσοχή μας σ’ αυτό, τότε αυτό το παιχνίδι θα γίνει το αγαπημένο τους.

Θεωρία «Απλά Διασκεδαστικό»

Είναι λογικό ότι τα σκυλιά απολαμβάνουν τα τσιριχτά παιχνίδια επειδή είναι διασκεδαστικό να δαγκώνεις και να παίρνεις έναν ενδιαφέροντα ήχο. Δεν είναι μόνο τα παιχνίδια που βγάζουν τσιρίδες που αρέσουν στα σκυλιά. Πολλά σκυλιά αγαπούν επίσης τα παιχνίδια που “γκρινιάζουν” ή κάνουν άλλους θορύβους.

Τα σκυλιά επιδίδονται σε συμπεριφορές που ενισχύονται ή ανταμείβονται, γι ‘αυτό επαναλαμβάνουν  «διασκεδαστικά» πράγματα. Αυτοενισχύονται. Η βόλτα, οι δραστηριότητες, το παιχνίδι και η άσκηση, τόσο με ένα παιχνίδι όσο και/ή μαζί σας, ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση ορμονών της ευτυχίας (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ενδορφίνες, ωκυτοκίνη).

Τι γίνεται αν του σκύλου σας δεν του αρέσουν τα παιχνίδια με ήχο;

Ε, και; Μην φοβάστε. Ο σκύλος σας δεν είναι εξωγήινος. Είναι άλλος ένας σκύλος με την δική του προσωπικότητα, όπως εσείς, και με τις δικές του προσωπικές προτιμήσεις που τον κάνουν ξεχωριστό από τους άλλους σκύλους. Τα σκυλιά, όπως ακριβώς κι οι άνθρωποι, έχουν συμπάθειες και αντιπάθειες. Κι όσον αφορά το παιχνίδι, μερικά σκυλιά προτιμούν παιχνίδια τύπου tug – of – war, άλλα οτιδήποτε κυλά σαν μπάλα ή ιπτάμενους δίσκους που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κοινό φρίσμπι.

Ωστόσο υπάρχουν και μερικά σκυλιά που δεν τους αρέσει καθόλου το παιχνίδι γενικά και αυτό είναι φυσιολογικό.

Μερικά σκυλιά ασχολούνται με το νέο τους τσιριχτό παιχνίδι με μανία κι έντονη προσήλωση και δεν σταματούν ποτέ μέχρι να αποσυναρμολογήσουν το παιχνίδι και να αφαιρέσουν την σφυρίχτρα από μέσα που βγάζει αυτόν τον ήχο, με την ακρίβεια ενός χειρουργού. Άλλοι αφήνουν το παιχνίδι τους άθικτο στην γωνία αδιάφοροί κι αυτό μένει σαν καινούργιο και λειτουργικό για χρόνια. Πολλά σκυλιά το βλέπουν περισσότερο ως πρόκληση παρά ως παιχνίδι το να αρπάξουν το παιχνίδι, να το κάνουν χίλια κομμάτια προκειμένου να βγάλουν από μέσα την σφυρίχτρα. Και για άλλα, αυτό το σημείο το θεωρούν διασκεδαστικό.

Σε γενικές γραμμές, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τελικά η προτίμηση των σκύλων σε παιχνίδια που έχουν ήχο, είναι ένας συνδυασμός γενετικής, επιβράβευσης και προσωπικής προτίμησης και διασκέδασης.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts