Μπορούν να φάνε τα σκυλιά ψάρια,θαλασσινά;

Ως πηγή πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά οφέλη, τα ψάρια θεωρούνται γενικά ως υπερ-τροφή για τον άνθρωπο. Αυτά τα οφέλη ισχύουν και για τα σκυλιά, αλλά μην υποθέσετε ότι όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ασφαλή για τον σκύλο σας. Ορισμένα όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα ωφέλιμο αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία του.

Γι’ αυτό, διαβάστε παρακάτω ποια ψάρια και θαλασσινά μπορεί να φάει ο σκύλος σας και ποια όχι.

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε σολομό;

Ναι αλλά με ένα μεγάλο “αλλά”!

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που κερδίζει τη φήμη του ως superfood – περιέχει λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, τα οποία αποδεικνύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το τρίχωμα του σκύλου.

Είναι επίσης γεμάτο με άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β και D, συν ψευδάργυρο και ασβέστιο. Ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολλά σκυλιά τον βρίσκουν νόστιμο, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ο σκύλος σας είναι επιλεκτικός στο φαγητό ή ευαίσθητος σε άλλα κρέατα.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”! Κι εδώ θέλει προσοχή!

Για τα σκυλιά, ο σολομός πρέπει να μαγειρευτεί καλά. Επειδή η ωμή σάρκα μπορεί να φιλοξενήσει δυνητικά θανατηφόρα παράσιτα. Τα οποία επηρεάζουν μόνο τα σκυλιά και προκαλεί δηλητηρίαση. Η δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί είτε τρώγοντας ωμό σολομό ή όχι καλά μαγειρεμένο, αλλά και πέστροφα!

Ο ένοχος είναι στην πραγματικότητα ένας μικροοργανισμός που ονομάζεται Neorickettsia helminthoeca και ζει στο παράσιτο σολομού Nanophyetus salmincola (οπότε δεν είναι το παράσιτο που είναι επικίνδυνο, είναι το παράσιτο του παρασίτου). Και ενώ αυτός ο κίνδυνος πιστεύεται ότι περιορίζεται στον σολομό στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό, από το Σαν Φρανσίσκο έως την Αλάσκα, ερευνητές στο Όρεγκον ανακάλυψαν πρόσφατα έναν βακτηριακό κίνδυνο για σολομό οπουδήποτε στον κόσμο.

Η δηλητηρίαση από σολομό είναι σοβαρή για τα σκυλιά. Τα συμπτώματα είναι έμετος, απώλεια όρεξης, διάρροια και αδυναμία. Η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εάν λάβετε εγκαίρως κτηνιατρική φροντίδα, οπότε επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας έχει φάει ωμό σολομό. Τα σκυλιά που δεν λαμβάνουν θεραπεία μπορούν να υποκύψουν γρήγορα. 90% των σκύλων που δεν έχουν υποστεί αγωγή θα πεθάνουν από δηλητηρίαση από σολομό.

Εάν θέλετε να δώσετε στο σκυλί σας σολομό, απλά μαγειρέψτε τον πολύ! Να βράσει καλά.

Η σωστή ποσότητα για να του δώσετε είναι όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, σε μερίδες όχι περισσότερο από 100 γραμμάρια ανά 10 κιλά σωματικού βάρους.

Αφού φυσικά τον έχετε ξεκοκκαλίσει πρώτα.

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε τόνο;

Ναι αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, τα θρεπτικά οφέλη του τόνου είναι άφθονα. Η σάρκα αυτού του ψαριού περιέχει Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, και το ανοσοποιητικό, καθώς και βιταμίνη D για τη σκελετική υγεία και το σελήνιο για την ενίσχυση της πρόληψης των ασθενειών. Και ο κονσερβοποιημένος τόνος έχει περισσότερη πρωτεΐνη (και λιγότερο λίπος) ανά γραμμάριο από το κοτόπουλο.

Αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά μειονεκτήματα στον τόνο για τα οποία μπορεί να έχετε ακούσει. Τα μεγάλα ψάρια συσσωρεύουν περισσότερες τοξίνες και με ορισμένα είδη άνω των 15 ετών και 550 κιλών, ο τόνος είναι ανησυχητικός. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ειδικότερα, συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως απώλεια μαλλιών, άγχος, κακός συντονισμός και βλάβη στα νεφρά. Επειδή τα μικρά σώματα είναι πιο ευαίσθητα στη δηλητηρίαση από υδράργυρο, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να μην ταΐζουμε τόνο σε σκύλους με οποιαδήποτε κανονικότητα, ειδικά σε μικροσκοπικές φυλές.

Ενώ ο τόνος είναι τεχνικά ασφαλής για κατανάλωση σε μικρές ποσότητες εάν μαγειρευτεί (χωρίς λάδι, αλάτι ή μπαχαρικά), σας συνιστούμε να μην το ταΐζετε περισσότερο από πολύ συχνά. Εάν θέλετε να δώσετε στον σκύλο σας περιστασιακά τόνο, κατά κανόνα ο κονσερβοποιημένος τόνος με την ένδειξη “light” “ελαφρύ” ή “skipjack” περιέχει λιγότερο υδράργυρο από άλλα είδη. Επίσης, επιλέξτε να διαλέξετε κονσέρβα σε νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όπως και με τον σολομό, ο ωμός τόνος είναι απαγορευμένος.

Για μια καλύτερη, λιπαρή-εναλλακτική λύση έναντι του τόνου, προτείνουμε…

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε σαρδέλες;

Ναι!

Τόσο οι σαρδέλες όσο και οι αντσούγιες είναι ασφαλείς για τα σκυλιά να τρώνε και μπορούν να τους προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Αυτά τα ψάρια παρέχουν υψηλά επίπεδα υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιλαμβάνουν εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και docosahexaenoic acid (DHA), τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος του σκύλου σας, να μειώσουν τη φλεγμονή και να υποστηρίξουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και υγεία των αρθρώσεων.

Οι αντσούγιες και οι σαρδέλες είναι επίσης πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας που είναι βιώσιμος και χαμηλός υδράργυρος καθώς είναι χαμηλότερες στην τροφική αλυσίδα από τα μεγαλύτερα ψάρια (τρέφονται με πλαγκτόν και όχι με άλλα ψάρια).

Εάν δίνετε στον σκύλο σας μια φρέσκια, ισορροπημένη διατροφή που περιέχει υψηλής ποιότητας λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, δεν θα πρέπει να του δίνετε επιπλέον ψάρια. Αλλά, εάν θέλετε να δώσετε στο σκυλί σας μια περιστασιακή υγιεινή θεραπεία, ή εάν ο κτηνίατρός σας έχει συστήσει να λάβει συμπληρωματικά Ωμέγα-3 από πηγές ψαριών για τη θεραπεία της αρθρίτιδας ή άλλων παθήσεων, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Ψάξτε για αντσούγιες και σαρδέλες σε κονσέρβες που συσκευάζονται σε νερό και όχι λάδι, χωρίς πρόσθετο αλάτι. Οι αντσούγιες και οι σαρδέλες μπορούν να σερβιριστούν ως σνακ, να προσφερθούν ολόκληρα ή να τεμαχιστούν ή να δοκιμάσετε να προσθέσετε στο φαγητό του σκύλου σας ψιλοκομμένη σαρδέλα.

Δώστε όμως με μέτρο. Μια αντσούγια έχει περίπου οκτώ θερμίδες. Τα μικρότερα σκυλιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια δύο έως τρεις αντσούγιες ή σαρδέλες ως περιστασιακή θεραπεία, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορούν να τρώνε έως και πέντε.

Όταν τον ταΐζετε κονσέρβες σαρδέλας, μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας να φάει όλα τα μέρη των ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των οστών (που βοηθούν στην τροφοδοσία ασβεστίου). Μια κονσέρβα 100 γρ. που περιέχει σαρδέλα συσκευασμένη σε νερό είναι περίπου 100 θερμίδες. Για μικρότερα σκυλιά, σκεφτείτε ένα τέταρτο ή μισή από αυτή την κονσέρβα ως περιστασιακή θεραπεία, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορούν να έχουν έως και μια ολόκληρη. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε αυτά τα επιπλέον σνακ στη συνολική πρόσληψη θερμίδων του σκύλου σας, εάν παρακολουθείτε στενά την διατροφή του λόγω δίαιτας για να χάσει βάρος.

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε οστρακοειδή;

Ναι.

Οι γαρίδες, ο αστακός και άλλα όστρακα με κέλυφος μπορούν να προσθέσουν αυτό το κάτι, έτσι για ποικιλία στη διατροφή ενός σκύλου. Αλλά μόνο μία στο τόσο, σπάνια δηλαδή και όχι ως ολοκληρωμένο γεύμα. Μόνο πρόσθετο λίγο στο φαγητό ή ένα κομματάκι ως σνακ. Γιατί αν και οι γαρίδες και ο αστακός περιέχουν χρήσιμες βιταμίνες και μέταλλα και είναι χαμηλά σε λιπαρά και τοξίνες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πρόσθετα ή νέες προσθήκες στη διατροφή του σκύλου σας, ξεκινήστε με το να προσφέρετε μόνο ένα μικρό κομμάτι γαρίδας ή αστακού. Να είστε προσεκτικοί για πιθανές ανεπιθύμητες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Και αν είναι ανεκτή από τον σκύλο σας αυτή η νέα γεύση, μπορείτε να του προσφέρετε περιστασιακές γαρίδες ή ένα κομμάτι αστακού ή καβούρι ως σνακ. Θυμηθείτε ότι παρόλο που τα οστρακοειδή μπορούν να είναι μια υγιεινή τροφή, χρειάζεται να δίνετε με μέτρο. Το σκυλί σας δεν το χρειάζεται εάν τρώει μια υγιεινή, φρέσκια διατροφή και πάρα πολλά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και στη διατροφική ανισορροπία. Η προέλευση της γαρίδας μπορεί μερικές φορές να είναι αναξιόπιστη. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού προέρχεται ή αν δεν προέρχεται από αξιόπιστη πηγή, είναι καλύτερο να το παραλείψετε.

Όσον αφορά τα στρείδια και άλλα μαλάκια, κρατήστε τα ωμά για τον εαυτό σας και στον σκύλο σας σερβίρετε τα μόνο μαγειρεμένα!

Ακολουθήστε αυτές τις γενικές οδηγίες για τα οστρακοειδή ως τροφή για σκύλους:

  • Μαγειρέψτε τα καλά για να εξαλείψετε τον κίνδυνο βακτηριδίων που μεταδίδονται από τρόφιμα.
  • Αφαιρέστε όλα τα κομμάτια του κελύφους, τα οποία παρουσιάζουν κίνδυνο πνιγμού.
  • Αγοράστε με προσοχή, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Να μην έχουν καμία μυρωδιά ή σπασμένα όστρακα!

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε σούσι;

Όχι.

Εάν εννοείτε σούσι το ωμό ψάρι που σερβίρεται με ειδικά παρασκευασμένο ρύζι, η απάντηση είναι: Όχι. Δεν είναι καλή ιδέα να ταΐζετε ωμό ψάρι το σκυλί σας. Διατρέχει κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης και παρασίτων. Ακόμα κι εάν πηγαίνετε σε ένα καλό εστιατόριο, το ψάρι είναι υψηλής ποιότητας και πιστεύετε πως είναι ασφαλές! Μπορεί για εσάς να είναι αλλά υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα ψάρια που δεν γνωρίζετε αν είναι το ίδιο ασφαλή να καταναλωθούν κι από τον σκύλο σας. Όπως είπαμε πιο πάνω, ο ωμός σολομός μπορεί να περιέχει ένα παράσιτο που δεν βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα σκυλιά. Μην δοκιμάσετε να του δώσετε σούσι!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts