Ο σκύλος μου έχει πολλά αέρια. Είναι φυσιολογικό;

Ερώτηση : “Γεια σου Μάρσα! Είμαι ο Γιάννης κι έχω τον Ορέστη. Ο Ορέστης είναι 7 χρονών και είναι Πανγκ. Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα ότι έχει πολλά αέρια. Καθημερινά. Κι ακούγονται περίεργοι ήχοι μέσα από την κοιλιά του ειδικά όταν κοιμάται. Σα να γουργουρίζει το στομάχι του λες και πεινάει. Είναι φυσιολογικό αυτό;”- Γιάννης. 

Απάντηση: Γεια σου φίλε μου! Σ’ ευχαριστώ για την ερώτησή σου. Είναι ένα σημαντικό θέμα που είχαμε σκοπό να αναφερθούμε κάποια στιγμή γράφοντας ένα άρθρο, αλλά μας πρόλαβες. Λοιπόν, όσον αφορά την ερώτησή σου… Τα αέρια είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ειδικά μετά την πέψη. Είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της πέψης. Ο ήχος που ακούγεται μέσα από το στομάχι του είναι ο ήχος του αερίου μέσα στο στομάχι του που είναι υγρό. Γενικά, τα σκυλιά ρεύονται όπως και οι άνθρωποι και αποβάλλουν το αέριο από το έντερο με τη μορφή μετεωρισμού.

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό αραιά και που. Να ρεύεται, να γουργουρίζει το στομάχι του και να έχει αέρια. Δεν είναι φυσιολογική η υπερβολή. Η υπερβολή στην συχνότητα και στην ένταση της μυρωδιάς. Αν είναι καθημερινό φαινόμενο, ακόμη και πολλές φορές μέσα στην ημέρα, τότε πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για να τον εξετάσει γιατί μπορεί αυτό να δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσετε με θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Τα υπερβολικά αέρια ενός σκύλου μπορεί να προκληθούν εξαιτίας μιας κακής διατροφής. Εάν είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να αφομοιώσει τα συστατικά της τροφής του, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο, στομαχικό πρήξιμο ή μετεωρισμό. Μεγάλες ποσότητες αερίου σκύλου ή πολύ αρωματικού αερίου σκύλου μπορεί επίσης να είναι σημάδια ζητημάτων όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή εντερικά παράσιτα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κτηνίατρος θα κάνει εξετάσεις στα κόπρανα του σκύλου σας. Προκειμένου να ελέγξει για τυχόν παρουσία παράσιτων μέσα στο έντερό του. Μια συμβουλή είναι όταν πάτε στον κτηνίατρο, να έχετε μαζί σας την ετικέτα από το φαγητό του σκύλου σας και τυχόν συμπληρώματα ή θεραπείες που παίρνει στο σπίτι.

Σε περίπτωση που δεν βρει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε λογικά θα σας προτείνει να αλλάξετε τροφή ή να του δώσετε κάποια καλύτερης ποιότητας που θα βοηθά στην καλύτερη πέψη και ίσως την προσθήκη καθημερινών προβιοτικών.

Είναι γεγονός πως η ράτσα παίζει ρόλο και σε αυτό το θέμα. Ορισμένες φυλές σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στα αέρια μόνο λόγω του τρόπου κατασκευής τους όσον αφορά την μουσούδα. Οι επίπεδες μουσούδες των βραχυκέφαλων φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Boston Terriers, Boxers, Bulldogs και Pugs, αναγκάζουν αυτά τα σκυλιά να καταπιούν τον αέρα ενώ τρώνε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση φυσικού αερίου στο πεπτικό τους σύστημα.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον σκύλο σας από τα πολλά αέρια, ειδικά σε φυλές με επίπεδη μουσούδα όπως ο δικός σας σκύλος. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που του δίνετε είναι πολύ υψηλής ποιότητας και πολύ εύπεπτο. Εάν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε να δώσετε στο σκυλί σας καθημερινά προβιοτικά. Συμβουλευτείτε πάλι τον κτηνίατρό σας προτού του δώσετε. Δεύτερον, δώστε σημασία στον τρόπο μασήματος του. Παρατηρήστε τον σκύλο σας όταν τρώει. Αν τον δείτε να εισπνέει πολύ εκείνη τη στιγμή, τότε παρακάμπτει το πιο σημαντικό βήμα. Το πρώτο μέρος της πέψης που είναι το μάσημα. Σκεφτείτε να του δώσετε ξηρά τροφή που θέλει περισσότερο μάσημα.

Μπορείτε επίσης να βρείτε ειδικά μπολ φαγητού που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα σκυλιά με μικρή μύτη να τρώνε πιο άνετα και να καταπιούν λιγότερο αέρα, ενώ υπάρχουν ακόμη και μερικές μάρκες ξηρών τροφών σχεδιασμένες με γνώμονα τις βραχυκεφαλικές φυλές. Όπως αυτά τα μπολ αργού ταΐσματος. Ή όπως αυτό το μπολ σε στυλ παζλ.

Άλλα κόλπα για να μειώσετε την υπερβολική είσοδο αέρα μέσα του κατά την διάρκεια του γεύματος είναι να τοποθετήσετε το μπολ φαγητού σε ψηλότερη θέση. Σε μια βάση που στηρίζει τα μπολ του σκύλου πιο ψηλά και δεν χρειάζεται να σκύβει για να φάει. Είναι δηλαδή κοντά στο δικό του ύψος και είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος με την μουσούδα του. Μια καλή κι έξυπνη ιδέα είναι αυτή η ειδική κατασκευή που είναι ένα έπιπλο κόσμημα για τον σκύλο, όμορφο στην εμφάνιση και πρακτικό. Κατασκευάζεται σύμφωνα με το ύψος του κάθε σκύλου και τις προτιμήσεις του καθενός για τον αποθηκευτικό χώρο που έχει. Είναι το Ειδικό ντουλάπι φαγητού για σκύλους.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό μέσα στην ξηρά τροφή με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να πιάσει με την γλώσσα του την τροφή κι όχι με το στόμα και τα δόντια γιατί τότε καταπίνει περισσότερο αέρα. Όταν δαγκώνει δηλαδή την τροφή κι όχι όταν την πιάνει με την γλώσσα του σαν κουτάλι. Εσάς σας ενδιαφέρει το δεύτερο. Να χρησιμοποιεί την γλώσσα σαν κουτάλι γιατί τότε θα μασήσει. Ενώ αν την δαγκώσει θα την καταπιεί αμάσητη.

Πιστεύω να σε βοήθησα φίλε μου. Κράτα τις καθημερινές συμβουλές για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του σκύλου σου όσον αφορά την διατροφή και συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts