Φοβάται ο σκύλος σας τον κτηνίατρο; Υπάρχει τρόπος….

Τα περισσότερα σκυλιά, αν όχι όλα, φοβούνται πολύ τον κτηνίατρο. Για εκείνα είναι ψυχολογικό βασανιστήριο η καταπίεση που νιώθουν μέσα στο ιατρείο. Είναι ό,τι χειρότερο, να τα τραβάνε με το ζόρι μέχρι να φτάσουν στον κτηνίατρο, να τα κρατάνε πάνω στο τραπεζάκι της εξέτασης κι εκεί με το ζόρι, εκείνα να λαχανιάζουν από το στρες, να έχουν ταχυπαλμία από τον φόβο και να πέφτουν οι τρίχες τους ανεξέλεγκτα λόγο του άγχους! Είναι σκέτη τρομοκρατία…. ! Κλάμα, ουρλιαχτά, γαβγίσματα, δαγκώματα… τρόμος!

Σίγουρα πολλοί από εσάς δικαιολογείτε τον φόβο του σκύλου σας λόγω των εμβολίων ή των εξετάσεων και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσουν οι ενέσεις. Στην πραγματικότητα όμως, αν δουλέψετε σωστά ως ομάδα εσείς και ο κτηνίατρος μπορείτε να καταφέρετε να διώξετε μακριά  αυτόν τον φόβο από τον σκύλο σας και να τον μάθετε να βλέπει την επίσκεψη στο ιατρείο ως φυσιολογική κι όχι ότι κάτι άσχημο θα του συμβεί.

Πώς θα το κάνετε αυτό;

DSC01413-copy

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθείτε πως ο κτηνίατρος αξίζει την αγάπη του σκύλου σας. Ο σωστός κτηνίατρος θα προσπαθήσει να κατευνάσει τους φόβους του σκύλου σας πριν προχωρήσει στην εξέταση. Θα προσπαθήσει να τον κάνει να νιώσει άνετα, με χάδια, γλυκόλογα, ακόμα και λιχουδιές.

Καλό είναι όταν πάτε στον κτηνίατρο, ο σκύλος σας να είναι λίγο πεινασμένος για να έχει περισσότερη όρεξη να φάει λιχουδιές επιβράβευσης. Η εξέταση και τα εμβόλια μπορούν να περάσουν απαρατήρητα όταν η προσοχή του έχει στραφεί στις λιχουδιές.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πως ο φόβος για τον κτηνίατρο ξεκινάει πολλές φορές από την στιγμή που θα ετοιμαστείτε να φύγετε από το σπίτι και ιδιαίτερα αν θα τον μεταφέρετε με το αυτοκίνητο. Αν δεν είναι εξοικειωμένος με το αυτοκίνητο, υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθώ στην περίπτωση που τον βάζετε μέσα στο αυτοκίνητο μόνο όταν τον πάτε στον κτηνίατρο…! Καταλαβαίνετε ότι ο συσχετισμός αυτός είναι από μόνος του τρομακτικός και στρεσογόνος. Πρέπει λοιπόν να τον μάθετε να αγαπάει το αυτοκίνητο και βεβαίως να τον κάνετε συχνές  βόλτες μ’ αυτό. Διαβάστε το άρθρο μου Φοβάμαι το αυτοκίνητο για το πώς μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να αγαπήσει τις βόλτες με το αυτοκίνητο.

Το καλύτερο μυστικό όμως απ’ όλα το άφησα για το τέλος…

Οι συχνές επισκέψεις στο κτηνιατρείο είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε μόνο όταν πρέπει. Δηλαδή για τον εμβολιασμό, για την εξέταση ή μόνο όταν χρειάζεται κάποια αγωγή ο σκύλος σας. Μπορείτε να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο έτσι ώστε να πηγαίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα αν γίνεται. Απλά να περνάτε μια βόλτα, να κάθεστε για λίγο στην αίθουσα αναμονής. Αν είναι εφικτό, να συναντά για λίγα λεπτά και τον κτηνίατρο για να τον χαϊδέψει και μετά φεύγετε.

Πιστέψτε με.. η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα! Είναι το Α και το Ω στη ζωή των σκύλων!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts