Εκπαίδευση σκύλου με clicker

εκπαίδευση με clicker

Στο παρακάτω video θα δείτε την βασική χρήση του clicker στην εκπαίδευση του σκύλου σας.  Έχει χρήσιμες συμβουλές και τρόπους για να εκπαιδεύσετε μόνοι σας τον τετράποδο φίλο σας χωρίς κόπο γιατί απλά… θέλει τρόπο…

Τίποτα δεν είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο.  Θέλει απλά επιμονή κι υπομονή και βέβαια να αφιερώνετε λίγο χρόνο την ημέρα για να έχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την άψογη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Μετά το video θα δείτε την μετάφραση του στα ελληνικά.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=omZt5Eu8nfE

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

α)Clicker μαζί με  μπουκιές επιβράβευσης

1) Κρατήστε στο ένα χέρι περίπου 10 μπουκιές επιβράβευσης και στο άλλο το clicker.  Χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως το σκυλί, κάντε ένα click και μετά δώστε μια μπουκιά.  Κάνετε το ίδιο για 10 φορές.

2)  Το χέρι με το οποίο κρατάτε το clicker είναι ακίνητο και το clicker κρυμμένο στην χούφτα.

3)  Κάνετε ένα click με το ακίνητο χέρι και αφού μετρήσετε από μέσα σας μέχρι το 2 δίνετε με το άλλο χέρι μια μπουκιά επιβράβευσης.

β) Clicker μαζί με παιχνίδι

1) Κρατάτε στο ένα χέρι το παιχνίδι και στο άλλο έχετε το clicker (ακίνητο).

2)  Κάνετε ένα click και με το άλλο χέρι δίνετε το παιχνίδι στον σκύλο.

3)  Το μειονέκτημα στην επιβράβευση με παιχνίδι είναι πως πολλές φορές είναι δύσκολο να πάρετε το παιχνίδι πίσω γιατί το παίρνει ο σκύλος και παίζει μαζί του.

4)  Όταν επιβραβεύετε με  παιχνίδι θα πρέπει να παίζετε μαζί με τον σκύλο γιατί αυτό θέλει ο σκύλος.  Να παίξετε μαζί με το παιχνίδι του.

Συμβουλές Εκπαίδευσης με clicker

1)  Αφού έχετε κάνει αρκετά εκπαιδευτικά clicks, αφήστε τον σκύλο να του αποσπάσει την προσοχή κάτι άλλο ή να ξεχαστεί και μετά κάντε click.  Αν ο σκύλος σας κοιτάξει τότε θα έχει καταλάβει πως το click σημαίνει επιβράβευση.

2)  Αν όμως δεν σας κοιτάξει τότε σημαίνει πως δεν έχει καταλάβει την συσχέτιση του click με την επιβράβευση κι έτσι θα πρέπει να κάνετε ξανά την βασική άσκηση που περιγράφεται στην αρχή και μετά θα τον αφήσετε για λίγο και θα τον τεστάρετε ξανά με ένα click για να δείτε αν το κατάλαβε.

3) Αν θέλετε να τον επιβραβεύετε με λέξη τότε θα πρέπει να μην λέτε συνηθισμένες καθημερινές λέξεις όπως ” καλό σκυλί, καλό αγόρι” γιατί συνήθως αυτή την κουβέντα την λέει κάποιος όταν θέλει να παροτρύνει τον σκύλο να κάνει κάτι και είναι στην διαδικασία αυτή και δεν αναφέρεται στο αποτέλεσμα.   Να λέτε μια λέξη που δηλώνει την ικανοποίηση σας για το τελικό αποτέλεσμα.  Όπως π.χ “ναι ή μπράβο”.

4)  Αντί για click μπορείτε να λέτε την λέξη που θέλετε όπως π.χ ναι μια φορά και μετά επιβράβευση.  Κι αυτό γιατί μπορεί κάποια στιγμή να μην έχετε μαζί σας το clicker και θα θέλετε να εκπαιδεύσετε τον φίλο σας ή απλά μπορεί να σας είναι πιο εύκολη η χρήση μιας συγκεκριμένης λέξης από το clicker.

Βασικές Οδηγίες του Clicker

1)  Το clicker δεν είναι παιχνίδι.  Η χρήση του είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς λόγους.εκπαίδευση με clicker

2) Το click λειτουργεί όπως μια φωτογραφική μηχανή που τραβάει μια συγκεκριμένη εικόνα μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς που επιθυμείτε.

3)  1 click = 1 επιβράβευση.

4)  Η επιβράβευση είναι συνήθως: παιχνίδι, φαγητό, περιβάλλον και παιχνίδι με τον σκύλο.

5)  Για σίγουρη επιτυχία στην εκπαίδευση, ξεκινήστε με εύκολες ασκήσεις και σιγά σιγά να τις κάνετε πιο δύσκολες.  Φανταστείτε όπως ο άνθρωπος που μαθαίνει μαθηματικά τα βήματα είναι τα εξής: αριθμητική, πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση, άλγεβρα κ.τ.λ.  Έτσι λοιπόν μαθαίνουν και τα σκυλιά.  Βήμα βήμα.

6) Ποτέ μην κάνετε click κοντά στο αφτί του σκύλου.

7)  Αν κατά λάθος κάνετε click σε στιγμή που δεν θέλετε τότε αναγκαστικά πρέπει να δώσετε επιβράβευση γιατί είπαμε: 1 click = 1 επιβράβευση. Και δεν πρέπει να ξεφύγετε από αυτόν τον κανόνα γιατί αλλιώς θα μπερδευτεί ο σκύλος. Να προσέχετε λοιπόν την χρήση του γιατί θα είναι δικό σας λάθος κι όχι του σκύλου.

8)  Το clicker είναι εκπαιδευτικό εργαλείο για νέες συμπεριφορές  ή εντολές και δεν χρειάζεται σε ήδη γνωστές εντολές που εκτελεί ο σκύλος.  Παρά μόνο αν γίνεται η χρήση του σε ναι μεν ήδη γνωστές εντολές στον σκύλο αλλά θέλετε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας και να προχωρήσετε ένα βήμα πιο πέρα.

9) Αν ο σκύλος σας δεν εκτελεί την εντολή που επιθυμείτε  τότε περιμένετε λίγο και επαναλάβετε την άσκηση.  Μην φωνάξετε ή μαλώσετε τον σκύλο σας.  Απλά περιμένετε και επαναλάβετε την άσκηση.  Μπορεί να μην σας άκουσε ή να σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή κάτι άλλο.  Πόσες φορές εσάς σας έχει ζητήσει κάτι κάποιος αλλά είχατε κάπου αλλού το μυαλό σας και δεν τον ακούσατε; Δεν ήσασταν πεισματάρης… Απλά ήσασταν αφηρημένος.  Το ίδιο ισχύει και στα σκυλιά.  Αφαιρούνται συχνά.

10)  Άλλος λόγος που μπορεί ο σκύλος σας να μην εκτελεί την εντολή που επιθυμείτε είναι να μην έχει καταλάβει ακριβώς την άσκηση ή να μην επαρκεί γι’ αυτόν το κίνητρο που του προσφέρετε για να την κάνει.

11)  Να έχετε υπομονή.  Κάντε click για να προτρέψετε να εκτελέσει την εντολή, να τον προκαλέσετε και να κάνετε μικρές εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Σας εύχομαι καλή click εκπαίδευση και είμαι σίγουρη πως θα διασκεδάσετε και οι δύο…

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts