Πώς να σταματήσετε έναν σκυλοκαβγά

Το να βιώσετε έναν σκυλοκαβγά είναι μια από τις πιο δύσκολες κι άσχημες εμπειρίες. Σίγουρα το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό είναι να πάτε μπροστά και να ουρλίαξετε ή να μπείτε στην μέση για να τα χωρίσετε. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο…. τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Τα σκυλιά θα στρεσαριστούν και θα αγριέψουν περισσότερο. Με κίνδυνο όχι μόνο τον δικό τους τραυματισμό αλλά και τον δικό σας. Αν προσπαθήσετε να χωρίσετε με το σώμα σας έναν σκυλοκαβγά τότε απειλείται η σωματική σας ακεραιότητα.

Μην χάνετε όμως το κουράγιο σας. Γιατί υπάρχουν τρόποι να σταματήσετε έναν σκυλοκαβγά με όσο περισσότερη ασφάλεια γίνεται. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές τις περισσότερες φορές ένας καβγάς μεταξύ δύο σκύλων έχει να κάνει με την κυριαρχία. Υπάρχει όμως εδώ μια παγίδια. Πολλές φορές οι σκύλοι χρησιμοποιούν το έντονο παιχνίδι για να κυριαρχήσουν πάνω στον άλλον. Γι’ αυτό και χρειάζεται πρώτα να αξιολογήσετε την κατάσταση προτού δράσετε. Γιατί απλά μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην μαλώνουν αλλά να παίζουν έντονα σα να παλεύουν. Και τότε δεν χρειάζεται να τα χωρίσετε.

Καταρχήν ας δούμε τα σημάδια επιθετικότητας ενός σκύλου. Δηλαδή, ποια είναι η στάση σώματος ενός σκύλου που ετοιμάζεται να επιτεθεί και προφανώς να ξεκινήσει έναν σκυλοκαβγά. Σημείωση: δεν είναι απαραίτητο να έχει όλα τα παρακάτω σημάδια. Μπορεί να κάνει κάποια απ’ αυτά ή ένα.

  • Γρύλισμα
  • Έντονο και γρήγορο γλείψιμο χειλιών
  • Έτοιμος να δαγκώσει και κάνει τις αντίστοιχες κινήσεις με το στόμα στον αέρα
  • Ορμά μπροστά, κάνει επίθεση
  • Μαζεύεται και σκύβει το κορμί του με απειλητική έκφραση
  • Υποτακτική ή τρομαγμένη στάση σώματος
  • Συρρίκνωση ουράς

Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι εξελίσσεται ένας σκυλοκαβγάς, τότε μπορείτε να παρέμβετε με τους παρακάτω ασφαλείς τρόπους:

1. Η μέθοδος του καροτσιού.

Αυτός είναι ο προτεινόμενος τρόπος αλλά απαιτεί τουλάχιστον δύο άτομα. Για να αποφύγετε να σας δαγκώσει ένας σκύλος πρέπει να είσαστε μακριά από το κεφάλι και τον λαιμό. Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να αρπάξετε τα σκυλιά από πίσω και να σηκώσετε τα πίσω τους πόδια ψηλά, να μην ακουμπούν στο έδαφος και να τα τραβήξετε μακριά το ένα από το άλλο.

2. Βάλτε ένα αντικείμενο ανάμεσα στα δύο σκυλιά

Χρειάζεται ψυχραιμία και να αποφύγετε να πλησιάσετε τα χέρια σας στα στόματα των σκύλων. Αν ο καβγάς γίνεται μέσα στο σπίτι, βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα. Αν γίνεται σε εξωτερικό χώρο, βάλτε ένα άλλο αντικείμενο π.χ ένα ξύλο. Αλλά θέλει προσοχή για να μην τα τραυματίσετε κατά λάθος.

3. Ρίξτε μια κουβέρτα πάνω τους

Πετάξτε μια κουβέρτα ή μια μεγάλη πετσέτα πάνω στον έναν ή και στους δύο σκύλους  κι αυτό θα τους αποσπάσει την προσοχή. Θα τα αποπροσανατολίσει και θα σας βοηθήσει να τα χωρίσετε αμέσως.

4. Ρίξτε τους νερό

Αν έχετε πρόσβαση σε κήπο τότε ρίξτε τους με το λάστιχο ή αν είσαστε αλλού καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό για να το ρίξετε πάνω τους. Επίσης, μπορείτε να τα ψεκάσετε με σπρέι το οποίο μπορεί να έχει σιτρονέλα μέσα. Αυτό θα τα απωθήσει με τον ίδιο τρόπο.

5. Αποσπάστε την προσοχή τους με έναν πολύ δυνατό θόρυβο

Αυτή η μέθοδος είναι λίγο δύσκολη από την άποψη πως δεν είναι σίγουρο αν ένας δυνατός θόρυβος θα τα τρομάξει για να σταματήσουν. Όπως επίσης είναι δύσκολο το να έχετε κάτι μαζί σας εκείνη τη στιγμή που θα τα τρόμαζε. Για παράδειγμα, ένα τενεκεδένιο κουτί με πέτρες μέσα, αν θα το κουνάγατε με δύναμη, ναι το πιο πιθανό είναι να τους αποσπούσατε την προσοχή. Αλλά ποιος έχει τενεκεδένιο κουτί με πέτρες μαζί του σε μια βόλτα;

Γενικά, καλό είναι να προσέχετε και να μάθετε να διαβάζετε την γλώσσα του σώματος των σκύλων για να προλαβαίνετε να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Όσον αφορά τον δικό σας σκύλο, η σωστή εκπαίδευση όταν είναι κουτάβι θα εξαλείψει τυχόν σημάδια επιθετικότητας στην συμπεριφορά του. Αλλά για τους ξένους σκύλους που δεν έχετε ευθύνη εσείς για την εκπαίδευσή τους, καλό είναι να έχετε στο νου σας τα σημάδια επιθετικότητας για να τους αποφεύγετε όταν τους συναντάτε. Πώς; Θα αλλάζετε δρόμο για να μην έρθουν κοντά ο ένας σκύλος με τον άλλον. Γιατί μια λάθος κίνηση θα πυροδοτήσει έναν άσχημο καβγά.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts