Εκπαίδευση για σωστή βόλτα με λουρί

Εκπαίδευση για βόλτα με λουρί

Μάθετε πώς να περπατήσετε σωστά και όμορφα στην βόλτα με τον σκύλο σας με το λουρί. Το βασικό είναι να μάθει ο σκύλος να περπατάει ήρεμα δίπλα σας. Χωρίς να τραβάει, να τρέχει ή να Εκπαίδευση για βόλτα με λουρίμπερδεύεται ανάμεσα στα πόδια σας.

Η σωστή βόλτα με το λουρί είναι σημαντική όχι μόνο για την ασφάλεια του σκύλου σας αλλά και για την δική σας.

Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να περπατάει ο σκύλος σας στο πλευρό σας, δεξιά ή αριστερά όπως σας βολεύει εσάς, με χαλαρό λουρί. Αρκεί να τον μάθετε να περπατάει στην μία πλευρά σας διαφορετικά θα τον μπερδέψετε και πότε θα πηγαίνει αριστερά και πότε δεξιά. Απαιτεί χρόνο και προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Πριν ξεκινήσετε

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι το λουρί του σκύλου σας με το περιλαίμιο φυσικά. Καθώς επίσης και λιχουδιές επιβράβευσης ή κλίκερ.

Πώς να τον μάθετε να μην τραβάει

  1. Ξεκινήστε την βόλτα σας. Αν ο σκύλος σας τραβάει, χοροπηδάει, στροβιλίζεται στον αέρα, τον αφήνετε και περιμένετε να σταματήσει μόνος του κάποια στιγμή, ενώ εσείς θα προχωράτε αργά για να τον επιβραδύνετε. Σίγουρα θα ηρεμήσει κάποια στιγμή. Εκείνη τη στιγμή που θα ηρεμήσει, εσείς θα του πείτε “μπράβο” και θα τον επιβραβεύσετε με λιχουδιά, με χάδι ή με το κλίκερ. Σε περίπτωση που προχωράει ήρεμος από την αρχή, τον επιβραβεύετε συχνά για την σωστή συμπεριφορά του.
  2. Για να πετύχετε όμως τη σωστή συμπεριφορά, θα πρέπει όταν πηγαίνει σαν τρελός ο σκύλος σας, εσείς να σταματάτε επιτόπου. Θα κοκαλώνετε στην θέση σας κι όταν ο σκύλος σταματήσει εντελώς να συνεχίζει να τραβάει ακόμα κι όταν εσείς έχετε σταματήσει, και δείτε το λουρί να χαλαρώνει, τότε τον επιβραβεύετε και ξεκινάτε ξανά το περπάτημα. Όταν τραβήξει ξανά θα κάνετε ξανά το ίδιο. Με λίγα λόγια, αυτό το βήμα θα το κάνετε συνεχώς μέχρι να καταλάβει πως μόνο όταν προχωράει ήρεμος θα ολοκληρώσετε την βόλτα σας. Θέλει χρόνο και επιμονή. Ίσως στην αρχή να τον πηγαίνετε μικρές και σύντομες βόλτες μέχρι να μάθει.

Πώς να τον μάθετε να περπατάει δίπλα σας

  1. Μαζέψτε στο χέρι σας το λουρί για να κοντύνει έτσι ώστε να μην έχει το περιθώριο ο σκύλος σας να πηγαίνει ανεξέλεγκτα δεξιά κι αριστερά. Θα τον κρατήσετε με κοντό λουρί στην πλευρά που εσείς επιθυμείτε. Εννοείται όχι υπερβολικά κοντό και νιώθει δυσφορία ο σκύλος σας και τον τραβάτε ή τον πνίξετε! Όσο χρειάζεται για να περπατάει δίπλα σας χωρίς να περισσεύει λουρί.
  2. Ταυτόχρονα τον δελεάζετε δίνοντάς του λιχουδιές στη σωστή πλευρά για να παραμένει εκεί.
  3. Όσο προχωράει και παραμένει στην επιθυμητή θέση, συνεχίζετε να τον επιβραβεύετε και σιγά σιγά μειώνετε την συχνότητα μέχρι να μάθει εντελώς και τότε θα μπορείτε να χαλαρώσετε και το λουρί αφού έχει μάθει να προχωράει ήρεμος στο πλάι σας.

Προβληματικές συμπεριφορές και η αντιμετώπισή τους

  1. “Ο σκύλος μου δεν καταλαβαίνει τίποτα! Τραβάει συνεχώς ακόμα κι όταν σταματάμε! Όταν σταματώ και κοκαλώνω στην θέση μου, εκείνος τραβάει περισσότερο, με περισσότερη ένταση, κλάματα και χοροπηδάει γύρω μου.”  Λύση:  Απομακρύνετέ τον από τον στόχο του. Με άλλα λόγια, όταν τραβάει, δεν θα σταματήσετε αλλά θα γυρίσετε πίσω και θα περπατήσετε στην αντίθετη κατεύθυνση. Μην του μιλήσετε, μην τον τραβήξετε και μην τον περιμένετε. Το θέμα είναι να σας δώσει αυτός προσοχή χωρίς εσείς να του τραβήξετε την προσοχή, και να σας ακολουθήσει. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Κρατώντας το λουρί σταθερά και γερά, κάνετε επιτόπου στροφή και προχωράτε με κανονικό βήμα χωρίς παύσεις. Ο σκύλος σας θα σας ακολουθήσει. Όταν πλησιάσει δίπλα σας, θα δείξετε πολλή χαρά και θα τον ανταμείψετε. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι περισσότεροι σκύλοι μαθαίνουν γρήγορα να μην τραβάνε. 
  2. “Ο σκύλος μου τραβάει και δεν ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση”. Λύση: Ίσως χρειάζεται διαφορετικό λουρί ή κολάρο εκπαίδευσης για να έχετε περισσότερο έλεγχο στην εκπαίδευση. Μπορεί άθελά σας να τον ενθαρρύνετε να τραβάει γιατί ίσως πάτε με γρήγορο βηματισμό και μαθαίνει στην γρήγορη ταχύτητα να σας προσπερνάει και να τραβάει. Αλλάξτε τον βηματισμό σας κι αν εξακολουθείτε να μην τα καταφέρνετε τότε θα χρειαστείτε την βοήθεια ενός εκπαιδευτή.
  3. “Ο σκύλος μου κάνε προς πίσω ή κάνει κύκλους γύρω μου”. Λύση: Να τον δελεάσετε να σταθεί πλάι σας με μια λιχουδιά. Όταν προχωρήσει δίπλα σας στη σωστή πλευρά λίγα βήματα να τον επιβραβεύσετε. Επαναλάβετε μέχρι να μένει δίπλα σας και σιγά σιγά μειώνετε τις λιχουδιές έως ότου να μην χρειαστεί καθόλου να του δώσετε γιατί δεν θα φεύγει από το πλευρό σας. Αν συνεχίζει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του ή χοροπηδάει, κοντύνετε το λουρί μέχρι να κάτσει σταθερά στο πλάι σας και ανταμείψτε τον. 
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts