Πώς σας “λέει” ο σκύλος σας πως είναι άρρωστος;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε πότε το σκυλάκι σας είναι άρρωστο. Όσο πιο γρήγορα καταλάβετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τόσο το καλύτερο για την υγεία του σκύλου σας γιατί θα απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές τα συμπτώματα δεν είναι φανερά στους σκύλους κι έτσι θα πρέπει να διαπιστώσετε με έμμεσο τρόπο την ασθένεια του σκύλου σας. Γιατί ως γνωστόν τα σκυλιά δεν μιλούν. Και δεν μπορούν να σας πουν αν πονάνε κάπου ή αν δεν αισθάνονται καλά όπως θα έκανε ένας άνθρωπος.

Παρακάτω θα σας δείξουμε με ποιους τρόπους μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες για να γνωρίζετε πώς να προλαβαίνετε να αντιμετωπίζετε στο αρχικό στάδιο τα προβλήματα υγείας του σκύλου σας.

Αλλαγές στην συμπεριφορά

Κανείς δεν γνωρίζει την προσωπικότητα του σκύλου σας καλύτερα από εσάς.

Παρακολουθήστε αλλαγές όπως η απομάκρυνση από την επαφή με την οικογένεια για να κοιμηθεί ή να μένει μόνος του ή το αντίστροφο. Η υπερβολικά “κολλητική” συμπεριφορά. Να είναι προσκολλημένος πάνω σας δηλαδή. Να μην απομακρύνεται λεπτό από κοντά σας.

Τα σκυλιά που δεν αισθάνονται καλά μπορούν επίσης να μειώσουν τους περιπάτους ή τους χρόνους παιχνιδιού και ακόμη και να γίνουν ερεθιστικά ή επιθετικά με τα μέλη της οικογένειας και τα άλλα κατοικίδια ζώα.

Στομαχικές και πεπτικές διαταραχές

Τα συμπτώματα όπως ο εμετός, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και η απώλεια της όρεξης είναι σαφή σημάδια ότι το σκυλί σας δεν αισθάνεται καλά, αλλά άλλα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι ακόμα πιο δυσδιάκριτα και να χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από μέρους σας για να αντιληφθείτε πως κάτι τρέχει.

Προσέξτε αν θα δείτε στα κόπρανά του αίμα. Αν είναι φρέσκο και κόκκινο ή μαύρο αίμα που σημαίνει ότι προϋπάρχει μέσα στον οργανισμό.

Μια πρησμένη ή τεταμένη κοιλιά είναι επίσης ένα σημάδι του προβλήματος. Και ιδιαίτερα αν προκαλεί έντονους πόνους.

Το “φούσκωμα” μπορεί να εκδηλωθεί με έντονο ρέψιμο, βαριαναστεναγμό (δυσκολία στην αναπνοή), δυσφορία, εμετό, ανησυχία, το σάλιο και η διασταλμένη κοιλιά.

Το “φούσκωμα” μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του σκύλου σας, γι’ αυτό και πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στον κτηνίατρο. Να λάβετε αυτά τα συμπτώματα πολύ σοβαρά και σε περίπτωση που τα βιώσει ο σκύλος σας αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα. (Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στις ράτσες σκύλων που είναι επιρρεπείς στο φούσκωμα και πώς να προσέξετε)

Αναπνευστικά προβλήματα

Όταν ένας σκύλος ροχαλίζει περισσότερο από το συνηθισμένο, βήχει ή έχει ρινική καταρροή με βλέννα ή αίμα, τότε όλα αυτά τα αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο.

Ο συριγμός, η ταλαιπωρημένη αναπνοή και η κατάρρευση θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα σκυλιά, καθώς και στους σκύλους με κοντή μουσούδα, όπως Pugs, Pekingese (Πεκινουά) και Bulldogs.

Ξαφνικά προβλήματα ακράτειας

Τα σκυλιά που λερώνουν ξαφνικά μέσα στο σπίτι ενώ είναι εκπαιδευμένα να λερώνουν έξω, δείχνει ότι ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. (Όχι απαραίτητα όμως γιατί μπορεί να είναι ψυχολογική αντίδραση όπως στην περίπτωση του στρες αποχωρισμού.)

Αν το διαπιστώσετε αυτό σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, τότε θα πρέπει να παρατηρήσετε την συχνότητα των ούρων του. Αν έχουν δυσκολία κατά την ούρηση. Ή αν έχουν δυσκολία με τα κόπρανα. Όπως επίσης θα πρέπει να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές σε αυτά. Στην ποιότητά τους, σχήμα, χρώμα.

Η υπερβολική ούρηση μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στους νεφρούς. Το χρώμα και η συνοχή των κοπράνων μπορεί επίσης να αποτελέσει δείκτη υγείας. Για παράδειγμα, χαλαρά κόπρανα ή σκούρα, αιματηρά ούρα μπορεί να είναι σημάδια ενός προβλήματος.

Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση

Ορισμένα θέματα σχετικά με το δέρμα μπορεί να υποδεικνύουν ένα βαθύτερο πρόβλημα στο σώμα του σκύλου σας όπως ένα πρόβλημα θυρεοειδούς, διαβήτη ή καρκίνο.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αλλαγές στο τρίχωμα, το δείτε πιο θαμπό, τριχόπτωση, επίμονη φαγούρα, εξανθήματα ή νέα εξογκώματα, τότε πρέπει να ελεγχθεί από τον κτηνίατρο για να εξετάσει αυτές τις μεταπτώσεις και αλλαγές στο δέρμα και στο τρίχωμα μην κρύβουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Νευρολογικά συμπτώματα

Αυτά τα συμπτώματα είναι από τα πιο τρομακτικά και πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά.

Οι επιληπτικές κρίσεις, η απώλεια συνείδησης, ο αποπροσανατολισμός, η αδυναμία των άκρων, η παρεμπόδιση, η περιστροφή και η συστροφή μπορεί να υποδεικνύουν ένα σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα.

Μια κλίση της κεφαλής στη μία πλευρά μπορεί να είναι μια απλή λοίμωξη στο αυτί ή κάτι σοβαρότερο.

Πόνος

Ο επίμονος πόνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος.

Παρακολουθήστε τον σκύλο σας για σημάδια ακαμψίας και ασθένεια στις αρθρώσεις, απροθυμία να περπατήσει ή να πηδήξει ή να παίξει, πρήξιμο γύρω από τα οστά ή τις αρθρώσεις, δυσκολία στο μάσημα, φύλαξη ενός μέρους του σώματος, ακόμα και διέγερση και επιθετικότητα όταν τον αγγίξετε σε συγκεκριμένο σημείο. Τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να τον εξετάσει σε εκείνο το σημείο που τον πονά. Δεν είναι κάτι περαστικό και μπορεί να είναι σοβαρό.

Πυρετός

Τα σκυλιά είναι πιο ζεστά από τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και όσοι δεν γνωρίζουν νομίζουν πως ο σκύλος έχει πυρετό. Επίσης υπάρχει κι ο μύθος που λέει “ζεστή μύτη ισούται με ένα άρρωστο σκυλί”.

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε πραγματικά αν το σκυλί σας έχει πυρετό είναι να πάρει τη θερμοκρασία του / της.

Η θερμοκρασία του σκύλου κανονικά είναι 37,5 – 39,2 βαθμούς Κελσίου. Αλλά μπορεί να διαφέρει ελαφρά.

Μια θερμοκρασία 39,4 ή μεγαλύτερη συνοδευόμενη από οποιοδήποτε άλλο σημάδι ασθένειας σημαίνει ότι είναι καιρός να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts