Τι σου λέει ο σκύλος σου με το σώμα του;

Το γνωρίζατε ότι οι λύκοι και τα άγρια σκυλιά δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους στην άγρια φύση με το γάβγισμα; Τα σκυλιά έχουν επιλέξει το γάβγισμα για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Στην ουσία, με το σώμα επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την στάση του σώματος, με τις εκφράσεις. Αν θέλετε να μάθετε την πραγματική γλώσσα ενός σκύλου, δεν έχετε παρά να τον παρατηρήσετε.

1.Τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα και σας κοιτούν κατάματα και έντονα.

Ζητά την προσοχή σας. Όταν συνοδεύεται αυτή η έκφραση με αυτιά τεντωμένα και χαλαρά χείλια, τότε κάτι σας ζητά. Μια λιχουδιά, ένα χάδι.

2. Χασμουρητό.

Το χασμουρητό δεν είναι το ίδιο όπως με τους ανθρώπους. Όχι πάντα. Ναι, μπορεί να σημαίνει ότι νυστάζει ή βαριέται. Αλλά μπορεί να σημαίνει κι άλλα πράγματα. Προσέξτε το αυτό όταν είστε έξω με κόσμο ή γενικά εκτός σπιτιού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι γκρινιάρης ή νιώθει άβολα και είναι έτοιμος να πάει σπίτι. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι άγχους. Ωστόσο, εάν χασμουρηθείτε πρώτα και μετά ο σκύλος σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αισθάνεται κοντά σας, τα χασμουρητά είναι μεταδοτικά!

3. Γλείφει το πρόσωπό του.

Εάν το σκυλί σας γλείφει το πρόσωπό του, θα μπορούσε να αισθάνεται πιεσμένος, νευρικός ή να έχει άγχος. Να τον αγχώνει μια κατάσταση που ζει εκείνη τη στιγμή.

4. Κουνά την ουρά του χαμηλά.

Όταν η ουρά του είναι σε κάπως χαμηλή στάση και κουνιέται αργά, σημαίνει ότι είναι σε αναμονή. Περιμένει να δει τι θα κάνετε μετά, εσείς ή κάποιο άλλο αντικείμενο όπως άλλος σκύλος για παράδειγμα, για να δει πώς θα ενεργήσει αυτός αργότερα. Αν όταν το κάνει αυτό κοιτάζει εσάς στα μάτια, τότε σας περιμένει να του δώσετε την εντολή να κάνει κάτι αφού σας λέει με τον τρόπο του “Εσύ είσαι ο αρχηγός. Πες μου τι να κάνω”.

5. Η ουρά είναι ψηλά και κουνιέται ελαφρά σα να τρέμει.

Συνήθως το τρέμουλο το συνδυάζουμε με τον φόβο, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Όταν δείτε τον σκύλο σας να έχει ψηλά την ουρά του και να την κουνά ελαφρά σαν τρέμουλο, τότε σημαίνει ότι δεν γνωρίζει απόλυτα ποιος είναι ο αρχηγός. Αυτός ή εσείς; Και θέλει να πάρει το προβάδισμα. Δεν σημαίνει επιθετικότητα. Απλά, ότι θέλει να πάρει τον έλεγχο. Τότε εσείς πρέπει να του δείξετε ότι εσείς είσαστε ο αρχηγός για να του φύγει οποιαδήποτε αμφιβολία έχει. Δώστε του μια εντολή να κάτσει κάτω κι όταν υπακούσει επιβραβεύστε τον.

6. Σηκώνει το ένα του χέρι.

Κάτι σας ζητά. Να παίξετε μαζί του; Μήπως διψάει; Πεινάει; Μπορεί να έχει όλα τα απαραίτητα αλλά να ζητά μια λιχουδιά. Κι αυτό στα απαραίτητα συγκαταλέγεται για εκείνον. Δώστε προσοχή.

7. Ξαπλώνει ανάσκελα και σας δείχνει την κοιλιά του.

Ξαπλώνει ανάσκελα μπροστά σας και βλέπετε κοιλίτσα εκτεθειμένη και πόδια μαζεμένα; Σας δείχνει ότι σας εμπιστεύεται και θέλει να το γνωρίζετε αυτό. Τι καλύτερο λοιπόν από το να του δώσετε κι εσείς ένα απαλό χαδάκι στην κοιλίτσα και να του πείτε πόσο πολύ το αγαπάτε;

8. Δείχνει δόντια αλλά δεν γρυλίζει.

Το γνωρίζει ότι τα δόντια μπορούν να σας τρομάξουν. Κι αυτό είναι το όπλο του για να σας δείξει ότι δεν του αρέσει κάτι εκείνη την στιγμή. Προστατεύει κάτι – ίσως ένα παιχνίδι ή μια τροφή, ένα κόκαλο, κάτι. Προσέξτε, σας προειδοποιεί.

9. Ουρά μαζεμένη κάτω από τα σκέλια.

Όταν κρύβει την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του τότε φοβάται. Φοβάται για κάτι που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή ή είδε κάτι που τον φόβισε. Προσέξτε τι μπορεί να είναι αυτό και απομακρύνετέ τον από την πηγή του φόβου. Αν το κάνει συχνά και στιγμές που δεν μπορεί να φοβάται κάτι, όπως για παράδειγμα όταν τρώει, τότε αυτό σημαίνει πόνος. Κάτι τον ενοχλεί εκείνη τη στιγμή. Πονάει κάπου και θέλει να τον παρατηρήσετε για τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά του ή στο σώμα του και να τον πάτε στον κτηνίατρο.

10. Μισοκλείνει τα μάτια του ή τα ανοιγοκλείνει συνέχεια.

Είναι ώρα για παιχνίδι! Αν από την άλλη αυτό το κάνει πολύ συχνά και χωρίς λόγο, όπως για παράδειγμα αν δεν τον στραβώνει το φως του ήλιου ή το φλας της κάμερας, τότε πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο γιατί αυτό σημαίνει ότι πονάει κάπου. Αν είναι ηλικιωμένος σκυλάκος τότε αυτό ίσως είναι σημάδι καταρράκτη.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts