Ο σκύλος μου κοιμάται όλη μέρα! Είναι φυσιολογικό;

Ορισμένοι θα έχετε παρατηρήσει πως το σκυλάκι σας κοιμάται σχεδόν όλη την ημέρα. Και σίγουρα θα αναρωτιέστε αν είναι αυτό φυσιολογικό. Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε διαβάσετε παρακάτω τους λόγους που μπορεί ένας σκύλος να κοιμάται υπερβολικά πολύ. Αρχικά, σε γενικές γραμμές αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά καμιά φορά μπορεί να υπάρξουν κι άλλες αιτίες. Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί.

Τα σκυλιά γενικά κοιμούνται από 12 έως 14 ώρες την ημέρα. Το πόσο θα κοιμηθεί ένας σκύλος κατά την διάρκεια της ημέρας εξαρτάται πρωτίστως από την ηλικία του και φυσικά από το πόσο κουρασμένος είναι, δηλαδή τι δραστηριότητες έχει κάνει και γενικά σε ποιο επίπεδο είναι η ενέργειά του και τέλος από την ράτσα του.

Φυσικά παίζει ρόλο η ράτσα! Ορισμένα σκυλιά έχουν την τάση να είναι πιο τεμπέλικα και κατ’ επέκταση να κοιμούνται περισσότερες ώρες από άλλα εξαιτίας της ράτσας τους. Για παράδειγμα, τα Αγγλικά και Γαλλικά Bulldog. Αντιθέτως, τα σκυλιά εργασίας λόγω αυτής ακριβώς της ιδιότητάς τους, κοιμούνται λιγότερες ώρες.

Τώρα, όσον αφορά την ηλικία, τα κουτάβια κοιμούνται από 16 έως 18 ώρες την ημέρα. Η ανάπτυξή τους έχει ανάγκη από πολλή ενέργεια.  Και οι ενήλικοι σκύλοι μπορεί να κοιμούνται σχεδόν το ίδιο ανάλογα με την δραστηριότητά τους. Ενώ τα ηλικιωμένα σκυλάκια είναι λιγότερο δραστήρια γιατί συνήθως τους εμποδίζουν τα αρθριτικά κι έτσι προτιμούν να είναι περισσότερο ξαπλωμένα και να χαλαρώνουν.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένας ακόμη σοβαρός λόγος που αιτιολογεί την πολύωρη διάρκεια ύπνου των σκύλων, είναι η εξημέρωση τους από τους ανθρώπους. Δηλαδή, παλιότερα που τα σκυλιά ζούσαν στην φύση, είχαν πολλές δραστηριότητες να κάνουν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες ώρες ύπνου. Έπρεπε να ενεργήσουν άμεσα για την επιβίωσή τους. Έπρεπε να κυνηγήσουν για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, να ψάξουν ή να κατασκευάσουν καταφύγιο για ύπνο, να βρουν ταίρι για να ζευγαρώσουν, να κρυφτούν από τα αρπακτικά κ.α.

Ενώ, τώρα, η ζωή τους μέσα στο σπίτι μαζί με τους ανθρώπους δεν τους δίνει το κίνητρο για να κινηθούν. Ούτε αγχώνονται να κάνουν ενέργειες με σκοπό την επιβίωσή τους, αφού όλες τις ανάγκες τους τις έχει αναλάβει ο άνθρωπος που ζει μαζί τους. Εκείνος θα του φέρει φαγητό, θα του έχει έτοιμο χώρο για να κοιμηθεί και ούτω καθ’ εξής. Κι έτσι, το ρίχνουν στον ύπνο.

Πέρα όμως από τις φυσιολογικές αιτίες, υπάρχουν και οι ιατρικές.

Ένας σκύλος μπορεί να κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο όταν πάσχει από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες ή ορμονικές διαταραχές. Όπως υποθυρεοειδισμό για παράδειγμα ή καρκίνο. Ασθένειες που μειώνουν την ενέργεια του σώματος και ο σκύλος έχει όρεξη να κοιμάται πιο πολύ.

Σ’ αυτό το σημείο θα αναρωτιέστε “Και πώς θα γνωρίζω εγώ αν η κατάσταση του σκύλου μου είναι φυσιολογική ή όχι;”.

Συνήθως, όταν συντρέχει ιατρικός λόγος, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα πέρα απ’ αυτό της υπνηλίας. Αν εσείς παρατηρήσετε πως έχει μειωθεί η όρεξή του επίσης ή δεν παίζει όπως έπαιζε ή άλλες διαφορετικές συμπεριφορές, τότε καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να τον εξετάσει.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts