Πώς να μάθεις τον σκύλο σου να μην τρώει από κάτω

Τα σκυλιά γνωρίζουμε όλοι πως είναι, αν όχι όλα, τα περισσότερα λιχούδικα. Γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος για να τα μάθει κανείς να κάνουν διάφορα κόλπα ή να ακούν κάποιες εντολές, είναι να τα επιβραβεύει κάθε φορά που εκτελούν σωστά μια εντολή με μια λιχουδιά. Κι αυτό γιατί ο σκύλος έχει την λιχουδιά ως κίνητρο για να υπακούσει και να κάνει σωστά την εντολή που του ζητάτε.

Το να μάθει λοιπόν κάποιος τον σκύλο του να μην τρώει από κάτω όταν πηγαίνει την βόλτα του, είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση ξεκινά βλέποντας πρώτα τον κόσμο από τη σκοπιά του σκύλου σας. Πώς γίνεται να τον αποτρέψετε να αρπάξει το λαχταριστό κόκαλο που μόλις βρέθηκε μπροστά του την ώρα που περπατά στον δρόμο; Πώς γίνεται να τον μάθετε να αρνείται να τα φάει όταν ένας δρόμος με πεταμένα αποφάγια κρέας ή κόκαλα για εκείνον είναι σα να περπατούσατε εσείς μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο γαλλικά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια και είναι δωρεάν! Θα μπορούσατε να αντισταθείτε σε έναν τόσο μεγάλο πειρασμό; Θα ήταν δύσκολο για εσάς να αποφύγετε να δοκιμάσετε ένα ή δύο από τα επιδόρπια, ακόμα κι αν είχαμε μόλις φάει δείπνο.

Θα σας το κάνω πιο λιανά… Είναι σα να προσπαθείτε να αναγκάσετε ένα μικρό παιδί να τρώει μόνο υγιεινές τροφές και το κλειδώνετε μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο καραμέλες, σοκολάτες και γλυκά.

Το κόλπο για τη διόρθωση αυτής της λανθασμένης διατροφικής συμπεριφοράς σε σκύλους απαιτεί κάτι πολύ πιο εκλεπτυσμένο από την τιμωρία.

Πρέπει να τροποποιήσουμε την επιθυμία του σκύλου και να τον κάνουμε κάπως να σκεφτεί ότι η παράβλεψη των νόστιμων τροφών ή τουλάχιστον το φτύσιμο τους μετά από δικό σας σύνθημα, είναι πιο διασκεδαστικό από το να το καταπιεί γρήγορα και στη συνέχεια να τρέχει να ξεφύγει από εσάς για να μην τον μαλώσετε.

Μπορεί να γίνει κι αυτό είναι το σχέδιο.

Πρέπει όταν περπατάτε με τον σκύλο σας στην βόλτα και είναι αυτός με λουρί να τον μάθετε να αφήνει την τροφή junk food με την μέθοδο “αγαπώ να αφήνω”.

Ξεκινήστε με μια προθέρμανση για να τον κάνετε να συνηθίσει στη σωστή νοοτροπία και βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον που δεν σας αποσπούν την προσοχή. Μπορείτε για παράδειγμα, για αρχή να ξεκινήσετε στην αυλή στον κήπο σας. Ή αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε ένα πεζοδρόμιο σε μια γωνιά απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους, όσο αυτό είναι εφικτό. Θα μπορούσε να είναι και ένα περιφραγμένο μέρος όπως πάρκο όπου κι εκεί θα πρέπει να είσαστε απομακρυσμένοι από τον κόσμο.

Αρχικά θα πρέπει ο σκύλος σας να είναι πεινασμένος. Να μην έχει φάει τίποτα. Ούτε τροφή ούτε λιχουδιές για αρκετή ώρα. Θα μπορούσε για παράδειγμα αυτό να γίνει αργά το πρωί όταν θα έχουν περάσει ώρες από το πρωινό του ξύπνημα και είναι λίγο πριν την ώρα που τρώει το μεσημεριανό του.

Δείξτε του ότι έχετε λιχουδιές σε μέγεθος δαγκώματος (κατά προτίμηση κομμάτια από το κανονικό του γεύμα) και απλώς σταθείτε ακίνητοι και περιμένετε να καθίσει.

Αν θέλει το φαγητό, θα προσπαθήσει να κάνει ό, τι κάνει συνήθως για να το πάρει με τον τρόπο του, θα γαβγίζει ή θα πηδάει πάνω σας από χαρά παρακαλώντας να του δώσετε.

Η δουλειά σας είναι να σταθείτε μπροστά του σαν κολώνα και να κρατάτε την λιχουδιά ή το κομμάτι τροφής ακίνητοι κι απόλυτα σιωπηλοί.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να του φωνάξετε «όχι» ή να σπρώξετε το σκύλο μακριά σας.

Θέλουμε να διατηρήσουμε το περιβάλλον ήρεμο, ώστε να το καταλάβει μόνος του.

Στο τέλος θα το καταλάβει και θα δοκιμάσει να καθίσει.

Μόλις καθίσει, δώστε του τη λιχουδιά και στη συνέχεια, ενώ κάθεται και εστιάζει σε εσάς, δώστε του μερικές επιπλέον λιχουδιές για να παραμείνει ήρεμα καθισμένος.

Στη συνέχεια μετακινήστε μερικά βήματα μακριά και επαναλάβετε την άσκηση.

Εξασκηθείτε σε δέκα συνεχόμενα καθίσματα μέχρι να κάθεται τακτικά γρήγορα και αυτόματα.

Ο στόχος εδώ είναι ο σκύλος να βάλει καλά ​​στο μυαλό του ως προεπιλεγμένη καλή συμπεριφορά το κάθισμα για να πάρει αυτό που θέλει.

Το επόμενο στάδιο είναι να μάθει την εντολή “άφησέ το”. Όπου αυτή η εντολή σε αυτή την περίπτωση θα σημαίνει “πάρε την μύτη σου από εκεί που είναι λάθος τροφή κι έλα εδώ σε εμένα για να πάρεις τη νόστιμη λιχουδιά που σου αρέσει περισσότερο”. Το’ χουμε;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχετε αυτό:

Πρώτος τρόπος

Ξεκινήστε να περπατάτε έχοντας τον σκύλο σας πάντα με λουρί και βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το χέρι που κρατά το λουρί κολλημένο στο πλάι σας, ώστε το μήκος του λουριού να μην ξεφεύγει από δίπλα σας.

Πετάξτε μια λιχουδιά έξω από το εύρος του σκύλου σας.

Θα τραβήξει, θα τραβήξει και μετά θα συνειδητοποιήσει ” αυτό δεν λειτουργεί” γιατί θα είναι κολλημένος δίπλα σας.

Τότε, θα κοιτάξει ψηλά προς εσάς και θα εκτελέσει την προεπιλεγμένη συμπεριφορά του καθισμένου.

Αμέσως τότε, δώστε του μια λιχουδιά η οποία θα ακολουθείται από αρκετές ακόμη, μία προς μία, μέχρι να συνεχίσει να εστιάζει σε εσάς αντί να κοιτάζει τη λιχουδιά στο πάτωμα.

Όταν θα σας κοιτάξει για τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα ακόμα και μετά την λιχουδιά του, τότε δώσε του την απόλυτη ανταμοιβή, απελευθερώνοντάς τον με ένα λεκτικό «Ok» και περπατώντας προς το φαγητό στο πάτωμα, ώστε να το πάρει.

Αν δεν θέλετε ποτέ να πάρει το φαγητό από το έδαφος, τότε αντ ‘αυτού, περπατήστε και πάρτε το για αυτόν ενώ παραμένει καθισμένος και μετά δώστε του ενώ εξακολουθεί να κάθεται. (Να σας πω την αλήθεια κι εμείς αυτή την εκδοχή προτιμούμε).

Και στις δύο περιπτώσεις, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει αυτό το πράγμα μόνο αν ζητήσει την άδειά σας.

Και μπορεί να πάρει κάτι καλύτερο αφού καθίσει και να σας ρωτήσει πρώτα.

Μόλις έρθει από μόνος του για να καθίσει μπροστά σας μέσα σε ένα δευτερόλεπτο αφού ρίξετε τη λιχουδιά στο πάτωμα ή αμέσως αφού φτάσει στο τέλος του λουριού, μπορείτε να αρχίσετε να τον εκπαιδεύετε να σας ζητήσει την άδεια λέγοντας «Ασ’το» με έναν χαρούμενο τόνο φωνής αμέσως μόλις πετάξετε τη λιχουδιά.

Το θέμα σας είναι να του γίνει συνήθεια να κάθεται κάτω και να σας ζητά την άδεια κοιτάζοντάς σας στα μάτια. Άσχετα αν θα το αποκτήσει αυτό που βρίσκεται κάτω ποτέ ή όχι. Εκείνος δεν το ξέρει. Θα ξέρει ότι θα αποκτήσει αν όχι το συγκεκριμένο, κάτι καλύτερο και αυτό θα περιμένει. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάντα λίγες μικρές λιχουδίτσες μπουκίτσες, όχι ολόκληρα τεράστια κόκαλα που παίρνει ώρα για να τα φάει. Μικρά μεζεδάκια. Να έχετε πάντα κοντά σας στην βόλτα σας.

Δεύτερος τρόπος

Θα ξεκινήσετε μπλοκάροντας το σκυλί σας από το να πάρει τη λιχουδιά από κάτω με το σώμα σας. Θα σταθείτε ακριβώς μπροστά του. Σημειώστε, δεν επιτρέπεται να τον πιάσετε από το σώμα ή από το λουρί του.

Ξεκινήστε έχοντας τον σκύλο σας σε όρθια θέση και ρίξτε εμφανώς μια λιχουδιά μπροστά του, αλλά με έναν τρόπο που μπορείτε να πατήσετε ανάμεσα σε αυτόν και τη λιχουδιά μόλις την ρίξετε.

Στην αρχή μπορεί να κινηθεί από πλευρά σε πλευρά προσπαθώντας να την φτάσει. Συνεχίστε τον ελιγμό, θα μετακινήστε συνεχώς μπαίνοντας ανάμεσα από τον σκύλο και την λιχουδιά, μέχρι να σταματήσει και να σας κοιτάξει και τελικά να καθίσει.

Ανταμείψτε τον αμέσως μόλις καθίσει και έπειτα κατά διαστήματα έως ότου συνεχίζει να σας κοιτάζει.

Στη συνέχεια, παραμείνετε στην άκρη, ώστε να έχει μια ξεκάθαρα ελεύθερη πρόσβαση στη λιχουδιά, αλλά μην τον αφήσετε να πάει.

Μπείτε μπροστά του αν αρχίσει να κοιτάζει την λιχουδιά ή σηκώνεται για να προχωρήσει προς την λιχουδιά.

Αν παραμείνει καθιστός και σας κοιτάξει για δύο δευτερόλεπτα, τότε αφήστε τον να πάρει τη λιχουδιά ή πάρτε την εσείς για να του την δώσετε.

Όπως και με τον Πρώτο τρόπο, τότε μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε την εντολή “Αστο”, μόλις ότι κάθεται από μόνος του και σας κοιτά στα μάτια όταν μπαίνετε μπροστά του και δεν κάνει πλέον ελιγμούς για να σας αποφύγει για να πιάσει την λιχουδιά.

Χρήσιμα tips

Εξασκηθείτε γύρω από το σπίτι, μέσα σ΄αυτό και σε περιπάτους, ώστε το σκυλί σας να μάθει ότι αυτός είναι ο κανόνας για την παραλαβή φαγητού που πέφτει συνέχεια.

Ενώ μαγειρεύετε ή περπατάτε στο σπίτι ρίξτε τυχαία φαγητό, αλλά να είστε έτοιμοι να εμποδίσετε το σκυλί σας να φτάσει σε αυτό.

Επίσης, να έχετε νόστιμες κι εύχρηστες ανταμοιβές – λιχουδιές, οπότε να ξέρεις πως αξίζει να περιμένει να τις φάει.

Δοκιμάστε το αυτό δέκα φορές την ημέρα για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, έτσι ώστε η καλή συμπεριφορά να γίνει γρήγορα συνήθεια και να γενικεύεται όλη την ώρα στο σπίτι.

Κάντε το ίδιο μαζί του έξω όπου εσείς ή ένας φίλος «φυτεύετε» κατά μήκος της βόλτας σας λιχουδιές.

Θυμηθείτε, όσο περισσότερο ασκείστε και το κάνετε σωστά, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξει μια συνήθεια για να ανταποκρίνεται στο «άστο». Εάν περπατάτε και το σκυλί σας μυρίζει και είναι στο τσακ να αρπάξει κάτι ακατάλληλο, πρέπει να του πείτε μόνο “άστο”. Κι εκείνο είτε να το προσπεράσει είτε αν έχει προλάβει ήδη να το αρπάξει, να το φτύσει.

Δύσκολη περίπτωση σκύλου λιχούδη

Εάν έχετε έναν σκύλο που περνά ολόκληρο τον περίπατό του προσπαθώντας να “καθαρίσει” τον δρόμο ρουφώντας όλες τις τροφές που βρίσκει κάτω, τότε φροντίστε να τον έχετε να σας κοιτά όσο το δυνατόν περισσότερο στα μάτια, κι όποτε το κάνει τον ανταμείβετε σε κάθε λίγα βήματα.

Αυξήστε συστηματικά το ποσό των βημάτων που πρέπει να κάνει ενώ εστιάζει σε εσάς για να κερδίσει μια ανταμοιβή.

Για αυτόν τον τύπο σκύλου, οι βόλτες θα πρέπει να γίνονται για να αλληλοεπιδρούν και να παίζουν μαζί σας αντί να καθαρίζουν τα τρόφιμα από το έδαφος. Καλύτερα να κερδίσει λιχουδιές κοιτάζοντάς σας ενώ περπατάτε στο δρόμο παρά σαρώνοντας στον περίπατό του.

Αποτέλεσμα

Όπως και να’ χει, μια τέτοιου είδους εκπαίδευση απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας. Έχουμε αναφερθεί πως το θέμα της εκπαίδευσης είναι μια συνεργασία ανάμεσα στον σκύλο και στον εκπαιδευτή. Δεν εξαρτάται δηλαδή αποκλειστικά και μόνο από τον εκπαιδευτή για την σωστή έκβασή της. Όσο συνεργάσιμος λοιπόν πρέπει να είναι ο σκύλος στο να μάθει μια εντολή, φανταστείτε πόσο περισσότερο πρέπει να είναι στην συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Το μεγαλύτερο βάρος σε αυτήν την περίπτωση πέφτει στον σκύλο. Πόσο μάλλον αν εκείνος είναι εξαιρετικά λιχούδης! Τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όχι όμως ακατόρθωτο. Όπως έχουμε πει το μότο της εκπαίδευσης είναι “επιμονή κι υπομονή”.

Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρξουν και οι σκύλοι που δεν θα μάθουν με τίποτα να πάψουν να αρπάζουν ό,τι βρουν από κάτω και για να διασφαλίσετε την υγεία τους πάνω απ’ όλα γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να φάει ένας σκύλος μια φόλα που θα του στοιχίσει την ζωή, είναι να φορέσει φίμωτρο την ώρα της βόλτας.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts