Ο σκύλος μου δεν με σέβεται!

Ερώτηση : “Ο σκύλος μου νιώθω ότι δεν με σέβεται. Τυχαίνει πολλές φορές να είναι ξαπλωμένος στο πάτωμα μες τη μέση και καμιά φορά μπροστά από την πόρτα και να μην με αφήνει να περάσω. Μου έχουν πει ότι αυτό σημαίνει πως μου έχει πάρει τον αέρα. Ισχύει; Τι πρέπει να κάνω για να το σταματήσω αυτό;”- Ελένη 

Απάντηση : Πολλά σκυλιά είναι κυριαρχικά και το δείχνουν αυτό με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι και αυτός που μας περιγράφετε. Ας το πάρουμε όμως πρώτα από την αρχή.

Τι σημαίνει κυριαρχικό σκυλί; Κυριαρχικό σκυλί είναι αυτό που έχει ηγετικές τάσεις και προσπαθεί “να σας πάρει τον αέρα” όπως το λέτε κι εσείς. Να γίνει δηλαδή ο αρχηγός της αγέλης, όπου η αγέλη είναι η οικογένειά σας. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας. Μπορεί να είσαστε μόνο εσείς και ο σκύλος σας. Πάλι είσαστε μια ομάδα. Μια ομάδα δύο ατόμων. Ένας από εσάς πρέπει να είναι ο αρχηγός. Όταν ο σκύλος σας υιοθετεί μια τέτοια συμπεριφορά, προσπαθεί να γίνει αυτός ο αρχηγός (αν δεν νιώθει ήδη!).

Το να παραμείνει ακίνητος ένας σκύλος στέκοντας εμπόδιο μπροστά σας την ώρα που θέλετε να περάσετε, αυτό μπορεί να σημαίνει κυριαρχία (όχι απόλυτα όμως). Ακόμα χειρότερα αν του λέτε να φύγει κι αυτός σας αγνοεί. Είτε είναι σε καθιστή θέση είτε είναι ξαπλωμένος, αυτός πρέπει την ώρα που τον πλησιάζετε, να κάνει πέρα για να περάσετε. Να σας ανοίγει δρόμο.

Γι’ αυτό λοιπόν, όταν βρεθείτε στην ίδια κατάσταση και ο σκύλος σας είναι για παράδειγμα ξαπλωμένος μπροστά σας (φυσικά όχι αν κοιμάται) κι εσείς θέλετε να περάσετε για να πάτε στο άλλο δωμάτιο, δεν θα περάσετε από πάνω του σηκώνοντας το πόδι σας, αλλά θα του πείτε να σηκωθεί και να φύγει. Αν δεν ακούσει, σηκώστε τον εσείς λέγοντας παράλληλα την εντολή για να μάθει. Κι αφού τον σπρώξετε μαλακά για να φύγει κι ανοίξει ο δρόμος μπροστά σας, τότε θα προχωρήσετε.

Αυτό μπορεί να γίνει συνεχώς μέχρι να μάθει μόνος του να φεύγει όταν στέκεται εμπόδιο στο δρόμο σας.

Προσέξτε όμως. Αν το κάνει μια στο τόσο, δεν σημαίνει τίποτα. Μόνο αν γίνεται συνέχεια. Κι αυτό πάλι σας το λέω με έναν ενδοιασμό γιατί μπορεί ο σκύλος σας να είναι απλά τεμπελάκος. Και να μην σηκώνεται όχι από ανυπακοή αλλά από τεμπελιά.

Απ΄την άλλη, να σας πω την αλήθεια, κι εγώ το κάνω πού και πού στους σκύλο – γονείς μου και ειλικρινά δεν τρέχει και τίποτα. Συνεχίζω να είμαι υπάκουη, φρόνιμη και δεν τους έχω “πάρει τον αέρα”. Απλά ίσως να βαριέμαι να σηκωθώ ορισμένες φορές ή να μην χρειάζεται κατά τ’ άλλα γιατί γνωρίζω πως υπάρχει χώρος για να περάσουν από δίπλα μου.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ναι, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες. Αλλά κι εμείς τα σκυλιά δεν είμαστε στρατιωτάκια ή ρομπότ. Μπορούμε λοιπόν να μην ζούμε συνεχώς με τους κανόνες. Το να μην σηκώνεται ο σκύλος σας όταν περνάτε από δίπλα του, δεν σημαίνει απόλυτα ότι νιώθει αρχηγός. Αυτό θα φανεί με την συνολική συμπεριφορά του. Αν βλέπετε ότι όντως δεν σας σέβεται και δεν υπακούει γενικά, τότε ακολουθήστε αυτές τις μικρές συμβουλές εκπαίδευσης για να του δείξετε ποια είναι η θέση του σιγά σιγά.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts