Επιβράβευση με λιχουδιές

Ερώτηση : “Γεια σας φίλοι μου. Εγώ και η οικογένειά μου υιοθετήσαμε πρόσφατα ένα σκυλάκι. Πρώην αδέσποτο και το πήραμε από φιλοζωική οργάνωση. Προσπαθούμε να του μάθουμε τα βασικά. Αυτό που παρατήρησα εγώ διαβάζοντας κάποια βιβλία εκπαίδευσης και ρωτώντας εκπαιδευτές είναι πως τονίζουν ιδιαίτερα το σημείο της επιβράβευσης με λιχουδιές. Αυτό με τρομάζει κάπως γιατί φοβάμαι και μην παχύνει το σκυλάκι μου αλλά και μην το κακομάθω δίνοντάς του συνεχώς λιχουδιές. Μπορείτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο επιμένουν όλοι στην επιβράβευση με λιχουδιές;” – Αντιγόνη

Απάντηση : Γεια σου φίλη μου. Υπάρχουν πολλά είδη και τρόποι επιβράβευσης στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Μπορεί να είναι τα χάδια, τα γλυκόλογα, το clicker, ένα παιχνίδι και οι λιχουδιές. Οι εκπαιδευτές επιμένουν στην επιβράβευση με λιχουδιές γιατί είναι ο πιο σίγουρος και γρήγορος τρόπος μάθησης για έναν σκύλο. Ο λόγος; Μα φυσικά γιατί τα σκυλιά προσηλώνονται περισσότερο στον στόχο τους όταν μπαίνει στην μέση η τροφή και συγκεκριμένα μια λαχταριστή λιχουδιά. Γι’ αυτό και τα περισσότερα σκυλιά με τον συντριπτικό ποσοστό 9 στα 10 είναι λιχούδικα και λαίμαργα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα προσοχή στην διατροφή τους για να μην παχύνουν.

Γενικά, η μέθοδος επιβράβευσης ανήκει στην θετική εκπαίδευση. Τι είναι η θετική εκπαίδευση; Είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης που δεν τιμωρείς – μαλώνεις τον σκύλο γιατί δεν υπάκουσε στην εντολή ή γιατί δεν έκανε σωστά την εντολή. Αλλά τον επιβραβεύεις γιατί υπάκουσε ή έκανε σωστά την εντολή. Δηλαδή, του δίνεις μια απάντηση μόνο στην σωστή συμπεριφορά. Στην λάθος συμπεριφορά δεν αντιδράς. Επιμένεις επαναλαμβάνοντας την άσκηση μέχρι να την κάνει σωστά και μετά αντιδράς με επιβράβευση.

Με την επιβράβευση λοιπόν τα σκυλιά μαθαίνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Και φυσικά, το σημαντικότερο, δεν τραυματίζονται ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά, όπως γινόταν τα παλιότερα χρόνια με τις εκπαιδεύσεις με την τιμωρία. Τα σκυλιά μαθαίνουν πιο γρήγορα την εντολή όταν ξέρουν ότι θα κερδίσουν κάτι κάνοντας την σωστά από το να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν αν θα την κάνουν λάθος. Όταν ένας σκύλος ξέρει ότι αν θα κάνει σωστά μια άσκηση θα έχει επιβράβευση, την επόμενη φορά θα την κάνει σωστά, ξανά και ξανά, αρκεί να ακολουθείται η ίδια τακτική συνεχώς μέχρι να μάθει την άσκηση. Αντιθέτως, αν βλέπει ότι δεν θα “κερδίσει” κάτι κάνοντας σωστά τις ασκήσεις, δεν θα προσπαθήσει να μάθει και θα τις αγνοεί. Θέλει να ξέρει πως θα ακολουθεί κάτι καλό μετά την σωστή συμπεριφορά του. Κι αυτό είναι η επιβράβευση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα το επιβραβεύεις για μια ζωή! Μόνο μέχρι να δεις ότι έμαθε την άσκηση και μετά σπανιότερα έτσι για να υπάρχει ένα κίνητρο και να μην “υποτροπιάσει” ο σκύλος.

Η πιο γρήγορη μέθοδος εκπαίδευσης είναι η επιβράβευση με λιχουδιές. Είπαμε “τα σκυλιά είναι πολύ λιχούδικα” κι όταν γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα μιας καλής συμπεριφοράς θα είναι μια αγαπημένη, λαχταριστή και πεντανόστιμη λιχουδιά, θα κάνουν την άσκηση πριν καν τελειώσει η εντολή! Προκειμένου να φάνε την λιχουδιά που κρατάτε στα χέρια σας! Έτσι, θα μάθουν την εντολή στο άψε σβήσε! Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι εκπαιδευτές επιμένουν στην επιβράβευση με λιχουδιές.

Τώρα, στην περίπτωση κινδύνου παχυσαρκίας, υπάρχει τρόπος. Δεν είναι ανάγκη να δίνετε κάθε φορά ολόκληρη λιχουδιά. Μπορείτε να την κόβετε στην μέση κι έτσι να μειώνετε η ποσότητα. Πιστέψτε με! Το σκυλάκι σας δεν θα το καταλάβει ότι ήταν μεγαλύτερη! Επίσης, μπορείτε να του δίνετε κάποια λαχανικά που μπορεί να του αρέσουν ως λιχουδιά, όπως κομματάκι καρότο ή γλυκοπατάτας ή κολοκύθας. Ακόμη και μικρά κομματάκια κρέας που δεν τρώει συχνά όπως για παράδειγμα ψημένο συκώτι. Το μυστικό είναι να του δίνετε κάτι που δεν υπάρχει στην καθημερινή του διατροφή, όπως για παράδειγμα κομμάτια από την τροφή του, γιατί θα το βαρεθεί και υπάρχει κίνδυνος να βαρεθεί και την τροφή του γενικά. Να του δίνετε τροφές που δεν καταναλώνει συχνά αλλά γνωρίζετε ότι τρελαίνεται για αυτές και είναι φυσικά υγιεινές. Και φυσικά, υπάρχουν και οι λιχουδιές του εμπορίου που μπορείτε να αγοράσετε. Καταπληκτικές λιχουδιές, υγιεινές και χειροποίητες σας προτείνουμε εδώ Λιχουδιές σκύλων. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να φτιάχνετε κι εσείς τις δικές σας νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές μέσα από τις συνταγές μας.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts