Μηλόξυδο για την ωτίτιδα του σκύλου

Ερώτηση : ” Καλησπέρα και πάλι.
Έχω μια απορία σχετικά με το σκυλάκι μου. Παθαίνει συχνά ωτίτιδες. Έχω ακούσει για το μηλόξυδο ότι κάνει πολύ καλό στο σκύλο σε διάφορα. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω στα αυτιά του αν ναι πως και αν μπορώ να το χρησιμοποιώ σαν οικονομική λύση για προληπτικό καθαρισμό αυτιών.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.” – Ιορδάνα

Απάντηση : Καλησπέρα και πάλι καλή μου φίλη. Δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ. Έχω διαβάσει για το μηλόξυδο κι εγώ. Δεν μπορώ όμως να εκφέρω κάποια γνώμη γιατί πρώτον δεν το έχω δοκιμάσει εφόσον έχω κι εγώ το ίδιο θέμα και δεύτερον δεν το συνιστούν οι κτηνίατροι γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Γνωρίζω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί διάλυμα μηλόξυδου σε νερό μόνο στην εξωτερική ωτίτιδα κι όχι στη οξεία μέση ωτίτιδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος αν δεν έχει εξεταστεί πρώτα το σκυλί από κτηνίατρο.

Αυτό που θεωρώ σωστό είναι να ρωτήσεις πρώτα τον κτηνίατρο και μετά να πράξεις αναλόγως. Σε περίπτωση που σου προτείνει να το δοκιμάσεις, να προσέξεις μόνο αν έχει ξύσει τα αυτιά του το σκυλάκι σου και τα έχει πληγώσει. Γιατί αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν θα έρθει σε επαφή το πληγωμένο δέρμα με το μηλόξυδο, θα τσούξει και θα πονέσει. Τότε, αν και μόνο στο συστήνει ο κτηνίατρος να ακολουθήσεις αυτή την μέθοδο, να μειώσεις κατά πολύ την δοσολογία του μηλόξυδου μέσα στο νερό για να γίνει πιο ελαφρύ και να διαλυθεί η οξύτητα του που αυτή ευθύνεται για το τσούξιμο.

Το μόνο που μπορώ να προτείνω ως εντελώς ακίνδυνο αλλά πολύ χρήσιμο για την συντήρηση της καλής υγείας του αυτιού του σκύλου είναι να καθαρίζεις το πτερύγιο του αυτιού εσωτερικά με ένα βαμβάκι ποτισμένο με διάλυμα μηλόξυδου και εσωτερικά έξω έξω όμως όχι πολύ βάθος με το βαμβάκι όχι να ρίξεις σταγόνες μέσα.

Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν καθαρά τα αυτιά του σκύλου γιατί το μηλόξυδο είναι γνωστό αντιβακτηριακό και προλαμβάνει τις μολύνσεις.

Με αφορμή την δική σου ερώτηση το επόμενο άρθρο μας θα αναλύσει με εκτενέστερο τρόπο το θέμα της ωτίτιδας, της χρόνιας, τους λόγους και τρόπους αντιμετώπισης της.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts