Μηλόξυδο για την ωτίτιδα του σκύλου

Ερώτηση : ” Καλησπέρα και πάλι.
Έχω μια απορία σχετικά με το σκυλάκι μου. Παθαίνει συχνά ωτίτιδες. Έχω ακούσει για το μηλόξυδο ότι κάνει πολύ καλό στο σκύλο σε διάφορα. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω στα αυτιά του αν ναι πως και αν μπορώ να το χρησιμοποιώ σαν οικονομική λύση για προληπτικό καθαρισμό αυτιών.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.” – Ιορδάνα

Απάντηση : Καλησπέρα και πάλι καλή μου φίλη. Δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ. Έχω διαβάσει για το μηλόξυδο κι εγώ. Δεν μπορώ όμως να εκφέρω κάποια γνώμη γιατί πρώτον δεν το έχω δοκιμάσει εφόσον έχω κι εγώ το ίδιο θέμα και δεύτερον δεν το συνιστούν οι κτηνίατροι γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Γνωρίζω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί διάλυμα μηλόξυδου σε νερό μόνο στην εξωτερική ωτίτιδα κι όχι στη οξεία μέση ωτίτιδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος αν δεν έχει εξεταστεί πρώτα το σκυλί από κτηνίατρο.

Αυτό που θεωρώ σωστό είναι να ρωτήσεις πρώτα τον κτηνίατρο και μετά να πράξεις αναλόγως. Σε περίπτωση που σου προτείνει να το δοκιμάσεις, να προσέξεις μόνο αν έχει ξύσει τα αυτιά του το σκυλάκι σου και τα έχει πληγώσει. Γιατί αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αν θα έρθει σε επαφή το πληγωμένο δέρμα με το μηλόξυδο, θα τσούξει και θα πονέσει. Τότε, αν και μόνο στο συστήνει ο κτηνίατρος να ακολουθήσεις αυτή την μέθοδο, να μειώσεις κατά πολύ την δοσολογία του μηλόξυδου μέσα στο νερό για να γίνει πιο ελαφρύ και να διαλυθεί η οξύτητα του που αυτή ευθύνεται για το τσούξιμο.

Το μόνο που μπορώ να προτείνω ως εντελώς ακίνδυνο αλλά πολύ χρήσιμο για την συντήρηση της καλής υγείας του αυτιού του σκύλου είναι να καθαρίζεις το πτερύγιο του αυτιού εσωτερικά με ένα βαμβάκι ποτισμένο με διάλυμα μηλόξυδου και εσωτερικά έξω έξω όμως όχι πολύ βάθος με το βαμβάκι όχι να ρίξεις σταγόνες μέσα.

Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν καθαρά τα αυτιά του σκύλου γιατί το μηλόξυδο είναι γνωστό αντιβακτηριακό και προλαμβάνει τις μολύνσεις.

Με αφορμή την δική σου ερώτηση το επόμενο άρθρο μας θα αναλύσει με εκτενέστερο τρόπο το θέμα της ωτίτιδας, της χρόνιας, τους λόγους και τρόπους αντιμετώπισης της.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts

4 Thoughts to “Μηλόξυδο για την ωτίτιδα του σκύλου”

  1. Ευγενία Πανοπούλου

    Μηλόξυδο για την ωτίτιδα δεν ξέρω, δεν το έχω ακούσει, ξέρω όμως ότι προτείνεται διαλυμένο στο νερό τους για την κακοσμία του στόματος. Θεωρώ ότι έτσι δεν βλάπτει, δεν ξέρω όμως αν έχει αποτέλεσμα.

    1. Ισχύει. Είναι ένας φυσικός τρόπος κατά της κακοσμίας του στόματος ακόμα και για τους ανθρώπους. Αλλά κάποια σκυλάκια το μυρίζουν και δεν πίνουν το νερό. Θέλει ελάχιστο κι αυτό ίσως να μην δουλέψει σε ορισμένα που ξεχωρίζουν την γεύση μέσα στο νερό ή το μυρίζουν. Άλλα το πίνουν χωρίς να έχουν πρόβλημα. Με το σχόλιό σου φίλη μας, μας έδωσες ιδέα για νέο άρθρο τις επόμενες μέρες. Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  2. Ευγενία Πανοπούλου

    Κι εγώ ευχαριστώ και χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα ! σίγουρα δεν αδειάζουμε το μισό μπουκάλι ξύδι στο νερό, ίσως ένα κουτάλι της σούπας ; του γλυκού ; εξαρτάται και από το μέγεθος του μπωλ… πόση ποσότητα νερού παίρνει.

    1. Ναι, έτσι είναι. Ανάλογα το μπολ. Έως ένα κουταλάκι του γλυκού το πολύ. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα γράψω άρθρο για την κακοσμία του στόματος και φυσικές λύσεις.

Leave a Reply