Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης “μιλάει” για την εκπαίδευση

Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι έχουν σκύλο (ή σκέφτονται να αποκτήσουν)‏ από την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. 

Η νέα εκπαίδευση σκύλων!
από την Παρασκευή Κυριακουλάκη, εκπαιδεύτρια

“Πολλές μέθοδοι, πολλοί εκπαιδευτές, πολλά κενά και πολλές
ερωτήσεις..Μέθοδοι ξεπερασμένες βασισμένες στη βία και στον πόνο, μέθοδοι με “αξεσουάρ”, δολώματα, χρονοβόρες και πολυέξοδες, όλες δημιουργήματα και ανακαλύψεις του ανθρώπινου μυαλού..

Η απάντηση είναι μία! Η μέθοδος είναι μία! Μας τη διδάσκουν τα ίδια τα ζώα! Μεταξύ τους επικοινωνούν άριστα, δεν χρειάζονται IMG_20131123_141929ούτε πνίχτες, ούτε ηλεκτρικά κολάρα, ούτε λιχουδιές για να δηλώσουν την ευχαρίστηση ή την δυσαρέσκειά τους. Μέσα σε λίγα λεπτά αναπτύσσουν φιλίες η τσακώνονται.
Αυτό αποδεικνύει ότι ο σκύλος, αν του μιλήσεις στη γλώσσα του, σε καταλαβαίνει! Όπως και το κάθε είδος άλλωστε! Εδώ και πολλά χρόνια λιοντάρια, τίγρης, ελέφαντες και πολλά άγρια ζώα απολαμβάνουν υπηρεσίες και έχουν διασωθεί επειδή κάποιοι μπήκαν στον κόπο να κάτσουν μήνες να τα παρατηρήσουν ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν στις κοινωνίες τους μιμούμενοι τις συμπεριφορές τους. Δεν προσπάθησαν να τα αναγκάσουν ή να τα ξεγελάσουν, απλά τα σεβάστηκαν, τα παρατήρησαν και τα μιμήθηκαν για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση και να τα βοηθήσουν ουσιαστικά.

Η νέα εκπαίδευση λοιπόν βασίζεται στην εφαρμογή την συμπεριφοράς του σκύλου, στην ειλικρίνεια και στην αμεσότητα. Προσπαθεί να πλησιάσει όσο μπορεί την φυσική κατάσταση του σκύλου και να του περάσει τα μηνύματα που χρειάζεται σαν να ήταν όμοιός του. Μια προσομοίωση δηλαδή όπου μετά γίνεται η αποκωδικοποίηση στον ανθρώπινο τρόπο προσέγγισης. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πονέσεις τον σκύλο για να μάθει ούτε να τον ταλαιπωρείς μήνες κοροιδεύοντάς τον με λιχουδιές και αξεσουάρ, η φύση από μόνη της στα παρέχει όλα!

Σαν αγελαίο ζώο ο σκύλος έχει ανάγκη κάποιον να του συντονίζει την ζωή και να νιώθει ασφάλεια για να μπορέσει να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα και τις ικανότητές του. Όλοι οι σκύλοι έχουν άπειρες δυνατότητες, καθαρόαιμοι, ημίαιμοι, κουτάβια, ενήλικες, τυφλοί, κουφοί και πάει λέγοντας. Γιατί να τις περιορίσεις μαθαίνοντας τους μόνο το “κάτσε” το “κάτω” και το “μείνε” όταν μπορείς να αναπτύξεις τέτοια σχέση μαζί τους που θα τους μιλάς μόνο με τα μάτια? Τα σκυλιά έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, που αν τους τις καλύψεις δεν έχουν λόγο ούτε να κάνουν ζημιές, ούτε να αμφισβητούν την “αρχηγία” σου, ούτε να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από εσένα..Αυτό δεν θέλουν όλοι? Έναν υπάκουο και συνεργάσιμο σκύλο. Αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, φτάνει να μην προσεγγίζεις τον σκύλο ανθρώπινα! Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν μπορούν να καταλάβουν ανθρώπινα, γι αυτό οι παραπάνω μέθοδοι είναι χρονοβόρες, γιατί δεν απευθύνονται στην γλώσσα τους..”

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts