Η γλώσσα του σώματος του σκύλου

Τα σκυλιά ως γνωστόν γλώσσα έχουν μιλιά δεν έχουν. Ή καλύτερα, μιλιά έχουν αλλά δυστυχώς δεν μιλούν την ανθρώπινη γλώσσα κι αυτό καμιά φορά δημιουργεί προβλήματα.

Ο σκύλος θέλει να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο κι επειδή δεν ξέρει να του μιλά στην ίδια γλώσσα, προσπαθεί να του δείξει με το σώμα τι θέλει ή τι αισθάνεται.

Δεν αφορά όμως μόνο την επικοινωνία του με τον άνθρωπο. Αλλά και με τα άλλα σκυλιά ή άλλα ζώα. Με την στάση του σώματος δείχνει τις προθέσεις του στα άλλα σκυλιά που συναντά στον δρόμο, στο πάρκο ή στο κτηνιατρείο για παράδειγμα.

Η αποκρυπτογράφηση της γλώσσας του σώματος ενός σκύλου είναι πολύ σημαντικό θέμα. Θα διευκολύνει τις ζωές ολονών. Και των ανθρώπων αλλά και των σκύλων. Όπως επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και στην αποφυγή τους.

Ήρθε η ώρα να μάθετε να μεταφράζετε την γλώσσα του σώματος ενός σκύλου στην δική σας.

Θα σας κάνω το … “μάθημα ξένης γλώσσας” πιο εύκολο με την βοήθεια των σκίτσων. Ξεκινάμε:

Δείχνει ενδιαφέρον

Τα αυτιά είναι ελαφρά ανοιχτά ή προς τα εμπρός – επίμονο βλέμμα – μύτη και μέτωπο λεία – κλειστό στόμα – στέκεται στις μύτες – γέρνει ελαφρώς μπροστά – κουνιέται ελαφρώς – η θέση της ουράς είναι οριζόντια – χωρίς ένταση ή σηκωμένο τρίχωμα

Είναι χαλαρός, προσιτός, ήρεμος

Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός και σίγουρος, το σώμα του είναι το ίδιο. Τα αυτιά του είναι χαλαρά και όρθια. Τα μάτια του ζεστά και σε εγρήγορση. Ίσως κουνά ταυτόχρονα την ουρά.

Είναι παιχνιδιάρης και χαρούμενος

Όταν ένας σκύλος είναι χαρούμενος, συνήθως χοροπηδάει. Κι αυτό είναι μια ένδειξη παιχνιδιάρικης διάθεσης. Μπορεί επίσης να σταθεί σε στάση υπόκλισης, με το πίσω μέρος του σώματός του ψηλά και τα μπροστινά του πόδια στο έδαφος. Αυτή η στάση είναι και πρόκληση για παιχνίδι όπως και στάση καλωσορίσματος όταν πάει κάποιος κοντά του και τον υποδέχεται με χαρά. Όταν είναι έτοιμος για παιχνίδι, θα φέρει το παιχνίδι του στα πόδια σας, θα κουνά την ουρά του με έντονο ενθουσιασμό, θα αναπηδά επί τόπου και ίσως σας γαβγίζει χαρούμενα.

Υποτακτικός

Όταν ένας σκύλος ξαπλώνει ανάσκελα εκθέτοντας την κοιλιά του στους άλλους, είναι μια ένδειξη υποταγής. Και δείχνει στους άλλους σκύλους ή ανθρώπους ότι δεν αποτελεί απειλή για εκείνους όπως κι ότι εκείνος δεν τους φοβάται. Αυτό το κάνουν συχνά τα κουτάβια και οι σκύλοι που είναι ανασφαλείς και δεν νιώθουν σιγουριά με τον εαυτό τους. Βασικά δεν έχουν ηγετικές τάσεις. Ένας υποτακτικός σκύλος μπορεί να στρέψει αλλού το βλέμμα και να βλεφαρίσει. Τα αυτιά του θα είναι μεν επίπεδα με το έδαφος αλλά ελεύθερα. Τέλος, ίσως θα γλείψει τον αέρα ή θα προσπαθήσει να γλείψει το πρόσωπο του ανθρώπου ή την μουσούδα του άλλου σκύλου στον οποίο απευθύνεται.

Επιθετικός

Αν ο σκύλος δείχνει τα δόντια του και κρατά την ουρά του όρθια χωρίς να την κουνά, τότε αυτό είναι ένδειξη επιθετικότητας. Το σώμα του έχει την στάση προς τα εμπρός, έντονο βλέμμα και προσπαθεί να φανεί πιο μεγαλόσωμος και τρομακτικός, σηκώνει το τρίχωμα, ζαρώνει την μύτη και γρυλίζει.

Αγχωμένος, θλιμμένος ή ανήσυχος

Όταν ο σκύλος είναι αγχωμένος, ανήσυχος ή θλιμμένος, τότε έχει την ουρά του κατεβασμένη, τα αυτιά του τραβηγμένα πίσω κι οι κορμός του είναι χαμηλωμένος. Μπορεί επίσης να λαχανιάζει έντονα και οι κόρες των ματιών του να είναι σε διαστολή.

Φοβισμένος, επιθετικός

Όταν ένας σκύλος έχει την ουρά κρυμμένη ανάμεσα στα πόδια του και τα αυτιά του πίσω, τότε αυτός ο σκύλος φοβάται εκείνη τη στιγμή. Προσέξτε όμως! Όταν ένας σκύλος φοβάται μπορεί να γίνει επιθετικός εξαιτίας του φόβου του ως άμυνα. Και για να προστατέψει ή υπερασπιστεί τον εαυτό του μπορεί να δαγκώσει.

Στο επόμενο σκίτσο μπορείτε να δείτε όλες τις στάσεις σώματος ενός σκύλου και την ερμηνεία τους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts