3 τεστ προσωπικότητας κουταβιού

τεστ προσωπικότητας κουταβιού

Τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους.  Η μόνη διαφορά με τα σκυλιά είναι πως ο χαρακτήρας τους πλάθεται με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση δεν είναι θέμα “φιγούρας” του τύπου “Κοίτα, ο σκύλος μου κάθεται όταν του το ζητώ” ή ” Ο σκύλος μου κάνει στροφές και τούμπες test prosopikotitas koutabiou στον αέρα εκτελώντας τις εντολές μου” κ.τ.λ.  Είναι καθαρά θέμα αρμονικής συμβίωσης.  Ένας εκπαιδευμένος σκύλος “φιλτράρει” τα χαρακτηριστικά του και καλλιεργεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα θετικά του χαρακτηριστικά με σκοπό την καλή επικοινωνία και κατ’ επέκταση συμβίωση με τον… δίποδο σύντροφό του, δηλαδή εσάς.

Όπως όμως αναφέρθηκε και πιο πριν, ορισμένοι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει την λέξη “εκπαίδευση” και προσπαθούν μέσα απ’ αυτήν να αναδείξουν τον εαυτό τους ως αρχηγό με την αρνητική έννοια αντιμετωπίζοντας τον σκύλο τους ως υποχείριό τους και αντικείμενο δηλαδή χωρίς σεβασμό.

Αντιθέτως, η σημασία της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία έντονου δεσμού μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου μέσα από την επικοινωνία.  Το πιστεύετε ή όχι, η εκπαίδευση, το παιχνίδι κι ο σεβασμός κι η αγάπη απέναντι στον σκύλο είναι τα βασικά κριτήρια για να γίνει η σχέση σας πιο ουσιαστική και να δεθείτε ακόμα περισσότερο μεταξύ σας.

Ένα μικρό μυστικό για να πετύχει η εκπαίδευση είναι να θεωρείτε τον σκύλο σας ως μέλος της οικογένειας κι όχι ως “σκύλο”.  Πιστέψτε με, το καταλαβαίνει και τότε το θεωρεί “υποχρέωσή” του να σας ευχαριστεί κάθε φορά που θα του ζητάτε κάτι και δεν θα εκτελεί απλά τις εντολές ως στρατιωτάκι – ρομπότ.

Τώρα, για να μάθετε ποια θα είναι η κατάλληλη μέθοδος εκπαίδευσης για τον μικρό σας φίλο, θα πρέπει πρώτα να κάνετε κάποια μικρά τεστάκια για να δείτε ποια είναι η προσωπικότητά του κι αυτήν θα την έχετε ως οδηγό για την μετέπειτα εκπαίδευσή του.

Αφού κάνετε τα παρακάτω τεστ μπορείτε μετά να δείτε “Εκπαίδευση κουταβιού σύμφωνα με τους 6 τύπους προσωπικότητας”  ποια μέθοδος εκπαίδευσης αντιστοιχεί στον δικό σας σκύλο.  Πώς θα μπορέσετε να τον εκπαιδεύσετε μόνοι σας σύμφωνα με τον χαρακτήρα του.

Τεστ  Κοινωνικότητας

Είναι το κουτάβι σας κοινωνικό; Φιλικό; Το αποτέλεσμα αυτού του τεστ θα σας βοηθήσει στην συμπεριφορά του σκύλου σας απέναντι στους επισκέπτες που θα έρχονται στο σπίτι σας και στους ξένους που θα συναντάτε στον δρόμο.

 Οδηγίες τεστ :  Εσείς και το κουτάβι σας θα πρέπει να είσαστε σε μία ήσυχη περιοχή.  Εσείς είστε γονατιστός και το κουτάβι 1 – 2 μέτρα μακριά σας.  Μιλήστε του ήρεμα, τρυφερά, με απαλή φωνή μέχρι να δείτε την αντίδρασή του, η οποία θα φανερώσει κατά πόσο είναι κοινωνικός και περίεργος. Ο πίνακας εξηγεί ανάλογα με την αντίδραση του σκύλου, τι προσωπικότητα είναι.

Αντιδράσεις/ ΣυμπεριφοράΠροσωπικότητα
Γυρίζει/ Γέρνει το κεφάλι του απ' τη μία και την άλλη πλευρά κοιτάζοντάς σας έντονα στα μάτια. Έχει τα αυτιά του μπροστά, ανοιχτά, σε εγρήγορση. Κουνά την ουρά του. Έχει μια ευτυχισμένη έκφραση στο πρόσωπό του. Τρέχει προς το μέρος σας παιχνιδιάρικα κι ενθουσιάζεται. Πηδάει πάνω σας και γαβγίζει έντονα σα να σας μιλάει. Ανταποκρίσιμος, θετικός, συνεργάσιμος.
Ανταποκρίνεται θετικά. Γέρνει το κεφάλι του στη μία πλευρά. Ενθουσιάζεται πολύ, αλλά δεν σας δίνει αμέσως σημασία γιατί αποσπάται η προσοχή του από οτιδήποτε άλλο. Πηδάει πάνω σας και σας γαβγίζει. Τρέχει έξαλλος πηγαίνοντας μακριά κι επιστρέφει. Γλύφει έντονα τα χέρια σας αλλά δεν τα δαγκώνει ή τα πιάνει μαλακά παίζοντας. Υπερενεργητικός, υπερδραστήριος.
Είναι σε στάση επαγρύπνησης. Στέκεται ακίνητος, σας κοιτάζει και γαβγίζει όχι μόνο σε εσάς αλλά παντού. Τρέχει προς το μέρος σας. Ξαπλώνει κοντά σας αλλά όχι δίπλα σας. Φαίνεται δύσκολος και κάνει τον δύσκολο. Ισχυρογνώμων, πεισματάρης.
Σας απαντά με κλαψούρισμα. Περπατάει με διστακτικά βήματα προς τα πίσω. Φαίνεται δειλός αλλά είναι και περίεργος. Σας πλησιάζει σέρνοντας. Η ουρά είναι πεσμένη κάτω και τα αυτιά μαζεμένα πίσω. Φαίνεται φοβισμένος. Έχει υποτακτική στάση. Γλύφει τα χέρια σας και ζητά επιβεβαίωση. Ντροπαλός, ανασφαλής, φοβισμένος.
Σας κοιτάει αλλά δεν κουνιέται. Είναι σε στάση επαγρύπνησης αλλά χάνει εύκολα το ενδιαφέρον του. Σας πλησιάζει αργά. Κουλουριάζεται και φεύγειΉρεμος, άνετος, χαλαρός.
Αν ο σκύλος σας ορμήξει. Τρεμοπαίζουν τα χείλια του απειλητικά. Γρυλίζει. Φέρεται τολμηρά, γαβγίζει και πάει προς τα πίσω. Τότε έχει επιθετικό χαρακτήρα κι όχι αμυντικό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή. Επιθετικός.

Τεστ  αντίδρασης στον ήχο

Είναι το κουτάβι σας ντροπαλό/ ανασφαλής στους θορύβους; Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε γιατί αν δεν το αντιμετωπίσετε άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα.  Για παράδειγμα, ένα σκυλί που έχει ανασφάλεια με τους ήχους, μπορεί να μασήσει αντικείμενα που δεν θα έπρεπε ή μπορεί αν ακούσει έναν απότομο και δυνατό θόρυβο να πεταχτεί στον δρόμο και να τραυματιστεί.

Οδηγίες τεστ : Θα χρειαστείτε ένα άδειο κουτάκι αναψυκτικού.  Βάλτε μέσα λίγα κέρματα για να κάνει θόρυβο όταν θα το κουνάτε.  Θα πρέπει να βρίσκεστε σε ένα ήσυχο μέρος και να υπάρχει μία απόσταση μεταξύ σας έως 2 μέτρα.  Το τεστ έχει δύο μέρη :

α) Κουνήστε το κουτάκι έντονα έχοντάς το κρυμμένο πίσω από την πλάτη σας για να μην το βλέπει ο σκύλος.  Αυτό θα αποκαλύψει την αντίδραση του σκύλου σε μη ορατούς θορύβους.

β) Πετάξτε το κουτάκι μακριά από τον σκύλο (όχι πάνω του) έως 3 μέτρα μακριά.  Δεν πρέπει το σκυλί να αισθανθεί απειλή από μέρους σας.  Αυτή η άσκηση θα αποκαλύψει την περιέργειά του και την διορατικότητά του.

Προσοχή: Αν υποψιάζεστε πως το σκυλί είναι επιθετικό, δεν πετάτε το κουτάκι.

 Ο πίνακας εξηγεί ανάλογα με την αντίδραση του σκύλου, τι προσωπικότητα είναι.

Αντίδραση/ ΣυμπεριφοράΠροσωπικότητα
(Μετά την ανακίνηση του δοχείου πίσω από την πλάτη σας):
Ο σκύλος είναι σε στάση επιφυλακής για να εντοπίσει τον θόρυβο κι έχει τα αυτιά του όρθια/ανοιχτά. Φαίνεται περίεργος και προσπαθεί να εντοπίσει τον ήχο. Έρχεται κοντά σας και κοιτάζει γύρω του.
(Μετά την ρίψη του δοχείου):
Πηγαίνει στο δοχείο. Παίζει με αυτό. Προσπαθεί να το πάρει στο στόμα του και να το φέρει κοντά σας. Τρέχει γύρω - γύρω έχοντάς το στο στόμα του. Ορμάει πάνω του.
Θετικός, ανταποκρίσιμος, συνεργάσιμος.
(Μετά την ανακίνηση του δοχείου πίσω από την πλάτη σας):
Τίθεται σε επιφυλακή για τον θόρυβο έχοντας τα αυτιά του ανοιχτά, αλλά τον αποσπούν περισσότερο όλοι οι άλλοι ήχοι και κινήσεις που γίνονται τριγύρω του. Δεν δίνει σημασία και χάνει το ενδιαφέρον του γρήγορα. Γαβγίζει στον θόρυβο. Πηδάει πάνω σας και τρέχει γύρω από εσάς ενθουσιασμένος ψάχνοντας για τον θόρυβο.
(Μετά την ρίψη του δοχείου):
Πηγαίνει στο δοχείο και προσπαθεί να τρέξει μαζί μ' αυτό. Γίνεται πολύ δραστήριος. Το βλέπει σαν παιχνίδι και παίζει μαζί του. Ορμάει πάνω του. Του γρυλίζει παιχνιδιάρικα. Ή δεν δίνει καθόλου προσοχή στο δοχείο κι ενθουσιάζεται με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον χώρο εκτός από αυτό.
Υπερενεργητικός, υπερδραστήριος.
(Μετά την ανακίνηση του δοχείου πίσω από την πλάτη σας):
Ακούει τον θόρυβο και απομακρύνεται κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Χαμηλώνει την ουρά και τα αυτιά. Σηκώνονται οι τρίχες του στον σβέρκο. Υποτακτική στάση του σώματος. Ξεροκαταπίνει. Προσπαθεί να φύγει μακριά. Σας γαβγίζει.
( Μετά την ρίψη του δοχείου):
Ξαφνιάζεται. Γαβγίζει, κλαίει. Τρέχει μακριά. Έχει υποτακτική στάση του σώματος. Τα αυτιά κι η ουρά είναι κάτω. Τρέχει προς το μέρος σας από φόβο κι ανασφάλεια. Σηκώνονται οι τρίχες του όρθιες στον σβέρκο και στην ράχη.
Ντροπαλός, ανασφαλής.
(Μετά την ανακίνηση του δοχείου πίσω από την πλάτη σας):
Ακούει τον θόρυβο και σας πλησιάζει σιγά - σιγά. Ψάχνει και στην συνέχεια επιστρέφει σε ότι έκανε πριν. Είναι ή εντελώς αδιάφορος ή απλά χαλαρός.
(Μετά την ρίψη του δοχείου):
Παραμένει στην ίδια θέση και παρατηρεί το κουτάκι. Περπατά αργά προς το μέρος του. Ξαπλώνει κοντά του. Παίζει μαζί του. Ή δεν το εξετάζει καν το κουτάκι και συνεχίζει σε αυτό που έκανε πριν.
Ήρεμος, άνετος, χαλαρός.
(Μετά την ανακίνηση του δοχείου πίσω από την πλάτη σας):
Ο σκύλος σταματά και σας κοιτάζει. Το βλέμμα του είναι έντονο και διαπεραστικό. Τα αυτιά του είναι όρθια και οι τρίχες στον σβέρκο και στην ράχη είναι όρθιες. Γαβγίζει ή γρυλίζει. Το στόμα του τρεμοπαίζει. Παίρνει μια επιθετική στάση ή υποτακτική. Δείχνει δόντια. Γλύφει τα χείλια του επανειλημμένα.
Αν ο σκύλος έχει κάποια απ' αυτές τις αντιδράσεις, τότε χρειάζεστε άμεσα την συμβουλή ενός εκπαιδευτή.
Επιθετικός.
(Μετά την ανακίνηση του δοχείου πίσω από την πλάτη σας):
Ο σκύλος επιμένει να κάθεται στην ίδια στάση, παρ΄όλο που είναι περίεργος με τον ήχο και τεντώνει αυτιά αλλά μένει ακίνητος.
(Μετά την ρίψη του δοχείου):
Ο σκύλος δεν αντιδρά καθόλου ή πηγαίνει προς το κουτάκι κι ασχολείται μαζί του χωρίς να δίνει σημασία πουθενά αλλού (ακόμη και σε εσάς).
Ισχυρογνώμων, πεισματάρης.

Τεστ Κυριαρχίας ή Υποταγής

Γνωρίζοντας αν ο σκύλος σας κυριαρχικές τάσεις ή όχι, σας βοηθά στην επικοινωνία που θα έχετε μαζί του.  Δεν υπάρχει προτίμηση ανάμεσα σε ένα κυρίαρχο και σ’ ένα υποτακτικό σκυλί.  Το καθένα έχει τα ελαττώματα του και τα προτερήματα του.  Για παράδειγμα, ένα κυριαρχικό σκυλί μπορεί να είναι εξωστρεφής, ανεξάρτητο και να έχει την τάση να σας προστατεύει.  Μπορεί επίσης να τρομάζει και να διώχνει μακριά φίλους και γείτονες.  Ενώ αντίθετα, ένα υποτακτικό σκυλί μπορεί να είναι στοργικό και με τάσεις εξυπηρέτησης, αλλά μπορεί  να είναι πολύ προσκολλημένο πάνω σας και δειλό.  Η απάντηση και στις δύο περιπτώσεις είναι πως “η σωστή εκπαίδευση είναι η λύση”.

Οδηγίες τεστ : Κάντε το τεστ σε μία απομονωμένη περιοχή είτε σε εξωτερικό χώρο είτε σε εσωτερικό.  Βάλτε το κουτάβι να ξαπλώσει κάτω ανάσκελα.  Όχι πλάγια, αλλά ανάσκελα.  Σκύψτε από πάνω του ή γονατίστε δίπλα του.  Ένας σκύλος σ’ αυτή την θέση σώματος νιώθει πολύ ευάλωτος.  Κρατήστε απαλά αλλά σταθερά το δέρμα του κάτω από το κολάρο στο λαιμό του.  Φανταστείτε την κίνηση που κάνει η μαμά – σκυλίτσα που πιάνει απαλά αλλά σταθερά με τα χείλια της το κουτάβι είτε από τον σβέρκο είτε από οποιοδήποτε άλλο σημείο σώματός του.  Εσείς θα πιάσετε με τον ίδιο τρόπο (προσοχή, όχι σφιχτά και το πονέσετε, αλλά απαλά σα να το ακινητοποιείτε) και κρατήστε το για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να δίνετε σημασία στις αντιδράσεις του.

 Ο πίνακας εξηγεί ανάλογα με την αντίδραση του σκύλου, τι προσωπικότητα είναι.

Αντίδραση / Συμπεριφορά Προσωπικότητα
Κάθεται ήρεμα στο έδαφος. Προσπαθεί να ελευθερωθεί και να σηκωθεί. Έχει χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό του. Το σώμα του είναι χαλαρό. Τα μπροστινά του πόδια (τα χέρια του) είναι μαζεμένα στο στήθος σαν το έμβρυο. Τα πίσω του πόδια είναι τεντωμένα κι ανοιχτά. Πιστεύει ότι είναι ένα παιχνίδι. Θετικός, ανταποκρίσιμος, συνεργάσιμος.
Κάθεται ήρεμα στο έδαφος. Προσπαθεί να ελευθερωθεί και να σηκωθεί. Έχει χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό του. Το σώμα του είναι χαλαρό. Τα μπροστινά του πόδια (τα χέρια του) είναι μαζεμένα στο στήθος σαν το έμβρυο. Τα πίσω του πόδια είναι τεντωμένα κι ανοιχτά. Πιστεύει ότι είναι ένα παιχνίδι. Ήρεμος, άνετος, χαλαρός.
Στριφογυρίζει πολύ. Προσπαθεί να σηκωθεί κι αντιστέκεται να μείνει στο ίδιο σημείο. Πιάνει τα χέρια σας με το στόμα του. Κάνει ήχους διαμαρτυρίας.
Ανάλογα με το μέγεθος, μπορεί να το θεωρήσει ως παιχνίδι μάχης/πάλης. Αντιστέκεται σθεναρά στο να τον ξαπλώσετε. Είναι σα να κάνετε αγώνα πάλης. Το βλέμμα του είναι σε εγρήγορση, χαρούμενο και άτακτο.
Υπερενεγητικός, υπερδραστήριος.
Αγωνίζεται κι αντιστέκεται. Προσπαθεί να σηκωθεί. Δεν του αρέσει καθόλου να ξαπλώνει ανάσκελα. Προσπαθεί να απομακρύνει το χέρι σας με το στόμα του. Μάχεται με τα πόδια του. Γρυλίζει. Δρα επιθετικά. Είναι σαφές πως του είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η στάση του σώματος. Ισχυρογνώμων, πεισματάρης.
Όσο πιο ντροπαλός ή ανασφαλής είναι τόσο πιο απρόθυμος είναι να ξαπλώσει ανάσκελα. Το σώμα του είναι πολύ σφιγμένο και σε ένταση. Βγάζει κραυγές ή κλαψουρίζει δυνατά ή ξεροκαταπίνει. Δείχνει πολύ τρομαγμένο και τα μάτια του δείχνουν φόβο. Τα μπροστινά πόδια (τα χέρια του) προσπαθούν να διώξουν μακριά το χέρι σας. Τα πίσω πόδια είναι όρθια και κλωτσάνε. Βρίσκεται σε πανικό κι επείγει να σηκωθεί. Ντροπαλός, ανασφαλής.
Ο σκύλος γρυλίζει, τα χείλια του τρεμοπαίζουν και προσπαθεί να σας δαγκώσει. Σας κοιτάει κατάματα. Δεν θέλει να είναι σ' αυτήν την στάση. Επιβάλλεται να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή. Επιθετικός.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts