Γιατί ο σκύλος μου βήχει μόλις πιει νερό;

οι σκύλοι πίνουν νερό

Ένας σκύλος προσπαθεί να ενυδατωθεί και να μειώσει την θερμοκρασία του σώματός του σε περιόδους έντονης ζέστης, πίνοντας νερό. Το ίδιο θα κάνει και μετά από έντονη άσκηση ή μια μεγάλη βόλτα. Η κούραση και το λαχάνιασμα θα τον κάνουν να ζητήσει αμέσως νερό για να ξεδιψάσει. Και φυσικά, άλλες στιγμές που έχει ανάγκη να καταναλώσει νερό είναι κατά την διάρκεια του φαγητού ή μετά.

Αυτές είναι οι στιγμές που ζητά κι έχει ανάγκη ο οργανισμός του από νερό. Χώρια τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Είναι φυσιολογικό να τον πιάσει βήχας μια φορά στο τόσο, αμέσως μετά την κατανάλωση νερού. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν αντανακλαστικό βήχα ο οποίος τους βοηθά να διατηρήσουν το αναπνευστικό τους σύστημα υγιές. Επομένως, μην εκπλαγείτε εάν ο σκύλος σας έχει ήπιο βήχα συχνά μετά το φαγητό ή το νερό.

θα μπορούσε ακόμη και να αντιδρά στη σκόνη και τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Γενικά, δεν προκαλεί ανησυχία. Αν παρατηρείται να συμβαίνει μια στο τόσο. Συχνά μεν αλλά όχι κάθε φορά.

Αν γίνεται συνεχώς, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ας δούμε πρώτα πώς λειτουργεί ο λαιμός ενός σκύλου.

Ο λαιμός του σκύλου σας είναι ένα πολύ περίπλοκο κομμάτι βιολογίας. Το κύριο συστατικό είναι η τραχεία. Αποτελούμενη από δακτυλίους χόνδρου, συνδετικό ιστό και μυ, η τραχεία είναι υπεύθυνη τόσο για την αναπνοή όσο και για την κατανάλωση τροφής και νερού.

Όταν ο σκύλος σας αναπνέει, η τραχεία οδηγεί τον αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες μέσω της μύτης και του στόματος.

Όταν ο σκύλος σας τρώει ή πίνει νερό, ένα μικρό κομμάτι ιστού σαν πτερύγιο, που ονομάζεται επιγλωττίδα, ανοίγει για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς το πεπτικό σύστημα.

Καλά μέχρι εδώ;

Ας δούμε λοιπόν τώρα τις αιτίες που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα στον σκύλο σας κατά την κατανάλωση νερού και οφείλεται καθαρά σε ιατρικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται εξέταση από τον κτηνίατρο.

1. Ο βιαστικός, αγχωτικός, υπερδραστήριος σκύλος.

Αυτό το μικροσκοπικό πτερύγιο, η επιγλωττίδα,  είναι σχεδόν το μόνο που εμποδίζει τα σωματίδια νερού και τροφής να εισέλθουν στους πνεύμονες του σκύλου σας.

Καμιά φορά όταν πίνει γρήγορα νερό, το νερό πηγαίνει στην λάθος μεριά. Όλοι το έχουμε βιώσει. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ίδια βασική βιολογία με τα σκυλιά όταν πρόκειται για την τραχεία, οπότε είναι μια αίσθηση που πιθανώς γνωρίζετε. Το στραβοκατάπιμα δηλαδή.

Εξαιτίας αυτής λοιπόν της κατάστασης, του στραβοκαταπιματος δηλαδή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί αντανακλαστικό βήχας. Αυτό συμβαίνει αυτόματα κάθε φορά που κάτι περνάει την επιγλωττίδα. Είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύει τους πνεύμονες.

Αυτοί οι μύες θα συστέλλονται, αναγκάζοντας το σκυλί σας να βήξει την προσβλητική ουσία. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας για να χαλαρώσει και να κάνει τα πράγματα αργά.

Αυτό συμβαίνει συνήθως στους υπερδραστήριους σκύλους, στους υπερενθουσιώδεις, αγχωτικούς και βιαστικούς σκύλους. Με λίγα λόγια, η βασική αιτία που τους συμβαίνει αυτό είναι η ίδια τους προσωπικότητα.

Είναι τα σκυλιά που πίνουν νερό και τρώνε το φαγητό τους σα να είναι το τελευταίο τους γεύμα. Η ταχύτητα και η απροσεξία οδηγούν στον συχνό βήχα.

Φροντίστε να ηρεμείτε τον σκύλο σας πριν το φαγητό και το νερό για να μειώσετε τις πιθανότητες να προκληθεί βήχας.

2. Τραχειοβρογχίτιδα ή κοινώς βήχας του κυνοκομείου

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα σκυλιά. Και είναι μια κατάσταση ισοδύναμη με το κοινό κρυολόγημα.

Κατά κύριο λόγο, προκαλείται από το βακτήριο Bordetella bronchiseptica. Το σκυλάκι σας μπορεί επίσης να πάσχει από τον ιό Parainfluenza, ο οποίος επίσης οδηγεί σε βήχα κυνοκομείου.

Όταν τα σκυλιά έχουν αυτόν τον βήχα, η τραχεία ερεθίζεται και δημιουργείται φλεγμονή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να έχει έναν μοναδικό βήχα που μοιάζει με τους ήχους που βγάζει μια χήνα. Είναι χαρακτηριστικός ο συγκεκριμένος βήχας. Θα καταλάβετε αμέσως πως δεν είναι ένας κοινός βήχας αλλά ότι κάτι συμβαίνει εδώ και πρέπει να τον πάτε αμέσως στον γιατρό.  Δυστυχώς, όσο περισσότερο βήχει το σκυλί σας, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση.

Έτσι λοιπόν, όταν το σκυλί σας πίνει νερό, το υγρό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην τραχεία, η οποία είναι ήδη αρκετά ευαίσθητη εξαιτίας του μικροβίου, με αποτέλεσμα η επιπλέον πίεση να οδηγεί σε σοβαρό βήχα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το βήχα του κυνοκομείου είναι ότι είναι πολύ μεταδοτικό!

Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε άλλα σκυλιά που βρίσκονται κοντά, εξ ου και το όνομα. Είναι ένα συχνό πρόβλημα στις εγκαταστάσεις κυνοκομείων, στα κτηνιατρικά γραφεία και στα σπίτια όπου ζουν μαζί πολλά κατοικίδια.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας μόλις ο σκύλος σας αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αυτού του βήχα. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο βήχας επιδεινώνει μόνο το ζήτημα και οδηγεί σε περαιτέρω ερεθισμό. Έτσι, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αρχίσει να ανακουφίζεται ο σκύλος σας.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι μια σχετικά αθώα κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σκυλιά δεν παρουσιάζουν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνολική υγεία τους.

Διαχωρίστε το μολυσμένο σκυλί
Εάν έχετε άλλα κατοικίδια στο σπίτι σας, πρέπει να διαχωρίσετε τον μολυσμένο σκύλο σας αμέσως. Πρέπει να μπει σε καραντίνα σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από τα άλλα κατοικίδια ζώα και να γίνει απολύμανση σε παιχνίδια ή μπολ που χρησιμοποιούν από κοινού. Θυμηθείτε, είναι μεταδοτική και μπορεί εύκολα να επηρεάσει τα άλλα κουτάβια σας.

Για να μειώσετε τους κινδύνους του σκύλου σας να κολλήσει τον  βήχα του κυνοκομείου ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό του Bordetella.

Είναι ένα προαιρετικό εμβόλιο που δεν αποτελεί μέρος των περισσότερων κτηνιατρικών προγραμμάτων φροντίδας. Όμως, είναι απόλυτη αναγκαίο εάν έχετε πολλά κατοικίδια ζώα ή σκοπεύετε να βρεθείτε μαζί με το σκυλί σας σε κοινόχρηστη εγκατάσταση.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε το άρθρο Τι είναι ο βήχας του κυνοκομείου;

3. Δυσμορφία στην τραχεία.

Εάν ο σκύλος σας είναι κουτάβι και πνιγεί αφού πιεί μια γουλιά νερό, μπορεί να έχει υποπλαστική τραχεία. Αυτή είναι μια γενετική κατάσταση με την οποία γεννιούνται τα σκυλιά. Τα σημάδια του συγκεκριμένου ζητήματος συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των πέντε μηνών.

Βασικά, η κατάσταση σημαίνει ότι ο σκύλος σας έχει υποανάπτυκτη τραχεία. Νωρίτερα, αναφέραμε ότι η τραχεία αποτελείται από δακτυλίους και μυς χόνδρου. Αυτοί οι δακτύλιοι είναι υπεύθυνοι για να δώσουν στην τραχεία ένα σταθερό σχήμα για τη διέλευση αέρα, τροφής και νερού.

Με μια υποπλαστική τραχεία, οι δακτύλιοι δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Αυτό προκαλεί παραμορφωμένο σχήμα. Συνήθως, η τραχεία είναι μικρότερη από το μέσο όρο, καθιστώντας δύσκολο για το ζωτικό βιολογικό συστατικό να κάνει τη δουλειά του σωστά.

Οι υποπλαστικές τραχείες συναντώνται κυρίως σε βραχυκεφαλικές φυλές. Αυτό περιλαμβάνει φυλές σκύλων όπως Pugs, English Bulldogs, Boston Terriers και άλλα κουτάβια με επίπεδη μουσούδα.

Τα βραχυκεφαλικά σκυλιά είναι ευαίσθητα λόγω του μοναδικού σχήματος των κεφαλιών τους. Οι άνθρωποι που συμβιώνουν μαζί τους πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη διατήρηση της υγείας τους για να αποφύγουν προβλήματα αναπνοής, αύξηση βάρους και πολλές άλλες επιπλοκές.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργικές επεμβάσεις για να προσθέσετε περισσότερη σταθερότητα στην τραχεία. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Γενικά, οι κτηνίατροι θα παρέχουν κάποιες οδηγίες για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε το σκυλί σας ασφαλές.

Ο βήχας που συνοδεύεται από αυτή τη γενετική διαταραχή σχετίζεται άμεσα με το επιγλωττίδα που αναφέραμε  νωρίτερα.

Επειδή η τραχεία είναι μικρή και δεν μπορεί να κρατήσει το σχήμα της, τα τρόφιμα και το νερό αναγκάζονται να περάσουν.

Μαζί με το βήχα, τα σκυλιά με υποπλαστική τραχεία συνήθως έχουν πολλά άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν τους ήχους χήνας στον βήχα σαν εκείνους που βγάζουν τα σκυλιά όταν έχουν τον βήχα του κυνοκομείου, δυσκολία στην αναπνοή, αύξηση βάρους και ροχαλητό.

οι σκύλοι πίνουν νερό

4. Σύμπτυξη τραχείας

Αυτή η περίπτωση είναι παρόμοια με την προηγούμενη κατάσταση. Ωστόσο, ενώ η υποπλαστική τραχεία είναι ένα γενετικό πρόβλημα που προσβάλλει τους σκύλους από νωρίς, μια καταρρέουσα τραχεία τείνει να επηρεάζει τα σκυλιά μόλις φτάσουν στο μέσο του κύκλου ζωής τους ή κατά τη διάρκεια των ανώτερων ετών τους.

Όταν η τραχεία καταρρέει, ουσιαστικά χάνει την ικανότητά της να διατηρεί το σχήμα της. Οι δακτύλιοι του χόνδρου και ο συνδετικός ιστός χάνουν δύναμη. Αυτό αναγκάζει το κάποτε σταθερό αγωγό να γίνει στενός και να ισιώσει.

Οι κτηνίατροι δεν είναι αρκετά σίγουροι γιατί αυτό το ζήτημα προκαλεί βήχα μετά την κατανάλωση νερού. Πολύ σπάνια τα σκυλιά που έχουν αυτό το πρόβλημα θα βιώσουν βήχα μετά το φαγητό. Συμβαίνει μόνο όταν πίνουν νερό. Ορισμένοι κτηνίατροι πιστεύουν ότι ο ένοχος κι εδώ είναι η επιγλωττίδα.

Επειδή η τραχεία είναι σε άσχημη κατάσταση , το πτερύγιο δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τον αγωγό κατά την κατάποση νερού. Έτσι, το υγρό είναι ικανό να περάσει γύρω από αυτό. Θεωρείται ότι η πυκνότητα του νερού το επιτρέπει να ξεπεράσει ακόμη και μικροσκοπικά κενά, γι ‘αυτό ένας σκύλος βήχει μόνο όταν πίνει νερό.

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί κατάρρευσης. Θα μπορούσε να είναι μερική ή πλήρης. Η κατάσταση απαιτεί χρόνο για να αναπτυχθεί και μπορεί να επιδεινωθεί όσο δεν αντιμετωπίζεται.

Όπως μια υποπλαστική τραχεία, αυτό το ζήτημα τείνει να επηρεάζει τις βραχυκέφαλες φυλές σκυλιών περισσότερο από άλλους. Επίσης, τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια. Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί πραγματικά είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, την ποιότητα ζωής του σκύλου σας και την ηλικία του. Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή για τη διαχείριση του εκφυλισμού του ιστού.

Κατασταλτικά βήχα είναι επίσης διαθέσιμα για να διασφαλιστεί ότι ο σκύλος σας μπορεί να ενυδατωθεί χωρίς ενόχληση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις κατάρρευσης της τραχείας, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργοί μπορούν να αντικαταστήσουν τους δακτυλίους του χόνδρου με προσθετικά, τα οποία μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη συνολική δομική ακεραιότητα της τραχείας.

Συμπέρασμα

Το να παρακολουθείτε τακτικά τον σκύλο ή το βήχα του σκύλου σας δεν είναι εύκολο. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάτι σοβαρό, συνιστούμε να μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Το κλειδί για τη διαχείριση των τραχειακών προβλημάτων είναι να αντιμετωπιστούν νωρίς.

Με την έγκαιρη διάγνωση και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα θεραπείας, ο σκύλος σας μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική υγιή ζωή. Αυτοί οι ερεθιστικοί βήχες θα είναι παρελθόν και το κουτάβι σας θα μπορεί να πίνει άνετα νερό κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts