Συμβουλές για την σωστή βόλτα με τον σκύλο σας

Η βόλτα με τον σκύλο σας προσφέρει και στους δυο σας πολλά οφέλη. Καταρχήν, γυμνάζεστε κι οι δύο. Ύστερα, κοινωνικοποιήστε κι οι δύο, αφού γνωρίζετε άλλους ανθρώπους και σκυλιά. Επίσης, η βόλτα παρέα με τον τετράποδο φίλο σας είναι αντιαγχολυτική. Καταπολεμά την κατάθλιψη και θα έλεγα ότι λειτουργεί ως ένα είδος ψυχανάλυσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οφείλουμε να μάθουμε στον σκύλο μας να περπατάει σωστά στην βόλτα και να είναι υπάκουος. Για να περνάμε και οι δύο όμορφα καθώς επίσης για να είμαστε και οι δύο ασφαλείς. Ας δούμε κάποιες συμβουλές για το πώς θα ελέγχετε την βόλτα του σκύλου σας.

Κατά την έξοδό σας από το σπίτι, περπατήστε μπροστά από τον σκύλο σας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας σάς βλέπει ως αρχηγό. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο σκύλος σας είναι μπροστά, τότε αυτός είναι ο αρχηγός. Και τι γίνεται στην περίπτωση που νιώσει αρχηγός ο σκύλος σας; Δεν θα είναι υπάκουος. Και ίσα ίσα που θα έχει την απαίτηση να τον ακολουθείτε εσείς και να σας “διατάζει” εκείνος με τον τρόπο του. Θα πρέπει λοιπόν να είστε ο πρώτος που θα βγαίνετε από την πόρτα.

Κατά την διάρκεια της βόλτας

Κατά την διάρκεια της βόλτας ο σκύλος σας θα πρέπει να βρίσκεται στο πλάι σας. Για τους ίδιους λόγους που αναφερθήκαμε στην αρχηγεία. Αλλά και για να μπορείτε να τον ελέγχετε.

Χρησιμοποιείστε ένα κοντό λουρί

Το κοντό λουρί σας επιτρέπει να έχετε περισσότερο έλεγχο. Με τα μακριά λουριά δεν ελέγχετε καθόλου τον σκύλο σας. Είναι ακριβώς το ίδιο σα να είναι ελεύθερος. Ο κίνδυνος με τα μακριά λουριά παραμονεύει παντού. Όπως αν θα ήταν χωρίς λουρί ο σκύλος σας. Μπορεί να πεταχτεί στον δρόμο και να προκαλέσει ή να έχει ατύχημα, γιατί δεν θα προλάβετε να αντιδράσετε με το μακρύ λουρί. Μέχρι να το μαζέψετε, το κακό έχει γίνει. Μπορεί να τσακωθεί με άλλον σκύλο, να φάει φόλα κ.α. Ο σωστός τρόπος βόλτας για ολονών την ασφάλεια είναι με κοντό λουρί για να περπατάει δίπλα σας.

Η βόλτα θέλει χρόνο

Η σωστή βόλτα θέλει να αφιερώσετε στον σκύλο σας αρκετό χρόνο κι όχι μόνο να τον πάτε ακριβώς έξω από το σπίτι σας για να λερώσει και μετά ξανά πάλι μέσα στο σπίτι. Η βόλτα του σκύλου δεν ερμηνεύεται μόνο ως τουαλέτα. Αλλά και ως επικοινωνία, ψυχαγωγία, γυμναστική. Είναι άμεση ανάγκη η βόλτα για τους σκύλους για την ψυχολογική τους υγεία αλλά και την σωματική. Αφιερώστε του λοιπόν όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στην βόλτα. Μην ξεχνάτε πως και σε εσάς κάνει καλό. Περπατήστε, παίξτε μαζί του, τρέξτε αν μπορείτε. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες κάθε σκύλου. Ένας μέσος όρος είναι περίπου τριάντα λεπτά κάθε βόλτα. Και το βασικότερο είναι να έχετε στο νου σας πως δεν βγαίνετε βόλτα εσείς. Η ώρα της βόλτας ανήκει αποκλειστικά στον σκύλο σας γι’ αυτό και πρέπει  να είναι ευχαριστημένος και χαρούμενος γιατί είναι η δική του ώρα.

Επιβραβεύστε τον σκύλο σας

Όσο βλέπετε πως ακούει στις εντολές σας και είναι σωστός κατά την διάρκεια της βόλτας, μην ξεχάσετε να τον επιβραβεύσετε είτε με λιχουδιά είτε με παιχνίδι ή με χάδι και καλό λόγο. Εμείς κάνουμε έναν συνδυασμό με όλων των ειδών τις επιβραβεύσεις.

Κατά την είσοδο του σπιτιού συνεχίζετε την εκπαίδευση

Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία της βόλτας, εσείς δεν σταματάτε ποτέ να δείχνετε πως εσείς είσαστε ο αρχηγός. Όταν φτάσετε στο σπίτι, του λέτε να περιμένει υπομονετικά μέχρι να του βγάλετε το λουρί και να αφήσετε τα κλειδιά σας ή τα πράγματά σας. Και μετά τον αφήνετε ελεύθερο.

Η επιβράβευση συνεχίζεται και μετά την βόλτα

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κι αφού έχετε μπει μέσα στο σπίτι, επιβραβεύστε τον με όποιον τρόπο θέλετε εσείς για να του πείτε “ευχαριστώ” που ήταν υπάκουος και ήσυχος κατά την διάρκεια της βόλτας σας.

Και μην ξεχνάτε!

Πάντα μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας! Για καλό όλων μας και γιατί σεβόμαστε το περιβάλλον και τους γύρω μας.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts