Είναι φυσιολογικό να χάνει ένας σκύλος δόντι;

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε το σκυλί σας ότι χάνει τα δόντια του; Είναι φυσιολογικό ένα κουτάβι να χάνει δόντια; Τι γίνεται με έναν ενήλικα σκύλο του οποίου τα δόντια πέφτουν;

Είναι φυσιολογικό όταν είναι κουτάβι εάν…

Όπως και οι άνθρωποι, τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς δόντια. Στην αρχή, τα κουτάβια επιβιώνουν με το γάλα της μητέρας τους. Δεν χρειάζονται δόντια μέχρι να αρχίσουν να μαθαίνουν να τρώνε στερεά τρόφιμα.

Τα δόντια ενός κουταβιού αρχίζουν να βγαίνουν όταν το κουτάβι είναι σε ηλικία μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Αυτά τα αιχμηρά δόντια εκρήγνυνται από τη γραμμή των ούλων. Μεταξύ 3 και 6 μηνών, τα δόντια του κουταβιού αρχίζουν να πέφτουν και τότε τα μόνιμα δόντια φυτρώνουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να βρείτε μια τρύπα στα ούλα όπου ήταν ένα δόντι ή να βρείτε μικροσκοπικά δόντια πεταμένα στο σπίτι ή μέσα στο μπολ με το νερό ή το φαγητό. Είναι όμως αρκετά συνηθισμένο να μην το παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας χάνει τα δόντια του γιατί έχουν την συνήθεια να τα καταπίνουν. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν αποτελεί κίνδυνο για το κουτάβι σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας στα ούλα ή στο στόμα γενικότερα. Κι αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.

Δεν είναι φυσιολογικό όταν είναι κουτάβι εάν…

Μερικές φορές, τα δόντια ενός κουταβιού δεν πέφτουν όπως πρέπει. Εάν δείτε μικροσκοπικά δόντια δίπλα ή πάνω από τα μεγαλύτερα μόνιμα δόντια, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια που βγαίνουν, οπότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Δεν είναι φυσιολογικό όταν…

Μερικές φορές, όταν ένας σκύλος χάνει δόντια ΔΕΝ είναι κάτι φυσιολογικό. Τα δόντια μπορεί να πέσουν για διάφορους λόγους. Τραύμα στο στόμα. Μπορεί να χτυπήσει ένα ή περισσότερα δόντια (για παράδειγμα, εάν το σκυλί σας χτυπηθεί στο πρόσωπο με ένα αντικείμενο, εάν πέσει από ένα σημαντικό ύψος ή εάν χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο).

Τα δόντια μπορεί επίσης να πέσουν εάν το σκυλί σας μασήσει κάτι πολύ σκληρό και το δόντι σπάσει (για παράδειγμα, ένα κέρατο ελαφιών ή ένα σκληρό μασώμενο οστό).

Τα σπασμένα δόντια που δεν πέφτουν μόνα τους πρέπει είτε να τραβηχτούν (ονομάζεται εξαγωγή) είτε να επισκευαστούν με επέμβαση. Και οι δύο αυτές διαδικασίες συνήθως εκτελούνται από έναν κτηνιατρικό οδοντίατρο.

Η περιοδοντική νόσος (ασθένεια των ούλων) είναι επίσης ένοχη για έναν σκύλο που χάνει δόντια. «Η απώλεια δοντιών προκαλείται από βακτήρια που εξελίσσονται σε πλάκα και πέτρα», λέει η Missy Tasky, DVM, ιδιοκτήτης του Gentle Touch Animal Hospital στο Ντένβερ του Κολοράντο. Όταν η πέτρα συσσωρεύεται κοντά στη γραμμή των ούλων, επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν κάτω από τη γραμμή των ούλων, καταστρέφοντας τις δομές στήριξης των δοντιών. «Αυτό οδηγεί σε απώλεια οστών και κινητικότητα του δοντιού», εξηγεί ο Δρ Tasky.

Η περιοδοντική νόσος είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε σκύλους όταν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια τους στο σπίτι ή αν δεν του κάνετε ετήσιο ή εξαμηνιαίο επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό.

Όταν συμβεί αυτό, οι μολύνσεις μπορεί να εισέλθουν. Η περιοδοντική νόσος είναι μια πολύ κοινή αιτία απώλειας δοντιών και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γενική υγεία του σκύλου σας.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια εάν τα δόντια του σκύλου σας πέσουν;


Εάν ένα ή περισσότερα από τα δόντια του σκύλου σας μολυνθούν ή / και χαλαρώσουν, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει την εξαγωγή δοντιών.

Παραδόξως, τα περισσότερα σκυλιά δεν έχουν προβλήματα προσαρμογής στην απώλεια δοντιών. «Τα περισσότερα σκυλιά και γάτες μπορούν να τρώνε ωραία, ακόμη και με την απώλεια πολλών δοντιών», λέει ο Δρ Tasky. «Ορισμένα ζώα έχουν χάσει όλα τα δόντια τους και εξακολουθούν να είναι σε θέση να τρώνε ξηρά τροφή. Ο στόχος, ωστόσο, είναι να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δόντια, διότι τα δόντια συμβάλλουν στη δύναμη της γνάθου. “

Εάν παρατηρήσετε χαλαρά ή χαμένα δόντια, αιμορραγία των ούλων ή κακή αναπνοή του σκύλου, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν να εξετάσει το σκυλί σας.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να είναι επώδυνη και να δυσκολεύει το σκυλί σας να τρώει κανονικά. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα θέλει να κάνει έναν πλήρη οδοντικό καθαρισμό υπό αναισθησία, να κάνει ακτινογραφίες των δοντιών για να αναζητήσει περιοχές βλάβης και πιθανώς να εξάγει ένα ή περισσότερα δόντια.

Μετά τη διαδικασία, ο σκύλος σας θα πάρει φάρμακα για τον πόνο και αντιβιοτικά για την προστασία από τη μόλυνση. Μην ανησυχείτε ότι η αφαίρεση των δοντιών θα είναι κάτι πολύ σκληρό για το σκυλί σας. Τα περισσότερα σκυλιά φαίνεται να αισθάνονται φανταστικά αφού καθαρίσουν τα δόντια τους και αφαιρέθηκαν τα χαλαρά, μολυσμένα δόντια τους, πιθανώς επειδή ένιωθαν πολύ χειρότερα πριν από τη διαδικασία.

Για την στοματική φροντίδα του σκύλου σας μπορεί να βρείτε εδώ κάποια χρήσιμα προϊόντα όπως εδώ κι εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts