Σε τι χρησιμεύει το ελισαβετιανό κολάρο;

Είναι πιθανό κάποια στιγμή της ζωής του ένας σκύλος να χρειαστεί να φορέσει το ελισαβετιανό κολάρο. Είτε μετά από στείρωση, είτε μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση ή εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή πληγής.

Κανένας σκύλος δεν απολαμβάνει να φοράει το σκληρό πλαστικό κολάρο που μοιάζει με αμπαζούρ και ίσως να έχετε ακούσει να αναφέρεται ως «κώνος ντροπής».

Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι είναι λόγω της ομοιότητάς του με τα ψηλά κολάρα που φορούσαν την εποχή της Ελισαβετιανής εποχής.

Γιατί το φορούν το κολάρο αυτό οι σκύλοι;

Τα κολάρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον σκύλο να γλείφει ή να γρατζουνίζει μια πληγή, χειρουργική τομή ή οποιοδήποτε άλλο ερεθισμό.

Τα σκυλιά συνηθίζουν να γλείφουν μια πληγή. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση στα σημεία που τα ενοχλούν ή τους πονά. Αυτή η αντίδραση όμως μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και πιθανές λοιμώξεις καθώς η πληγή θα παραμείνει υγρή – η οποία είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Γι΄αυτό και είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό φράγμα, για να μην έχει πρόσβαση στο τραύμα του ο σκύλος, έτσι ώστε να μην γλείφει και να εμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης. Κι αυτό το προστατευτικό φράγμα δεν είναι άλλο από το ελισαβετιανό κολάρο.

Το ελισαβετιανό κολάρο εκτείνεται λίγο πιο πέρα από τη μύτη του σκύλου και με αυτόν τον τρόπο προσφέρει σημαντική προστασία ενώ η πληγή επουλώνεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να φορά ο σκύλος που έχει την πληγή, το τραύμα ή την τομή το κολάρο συνεχώς για όσο χρειαστεί μέχρι να επουλωθεί η πληγή ή αναρρώσει μετά την επέμβαση ο σκύλος πλήρως.

Το γνωρίζατε όμως πως γι’ αυτή την δουλειά υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις πέρα την χρήση του ελισαβετιανού κολάρου;

Όπως πολύ σωστά φαντάζεστε, αυτό το πλαστικό και ογκώδες κολάρο δεν είναι κι ό,τι πιο ευχάριστο για έναν σκύλο να το έχει πάντα κολλημένο πάνω του για πόσον καιρό.

Αν και τα περισσότερα σκυλιά είναι σε θέση να κάνουν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες, μερικά θα αντιταχθούν και θα αρνηθούν στην πραγματικότητα να φάνε ή να πιούν φορώντας το κολάρο, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να κολλήσουν μέσα στο σπίτι ακίνητα ή να προσπαθούν να το βγάλουν κλαίγοντας και γαβγίζοντας.

Εάν έχετε ένα νευρικό σκυλί, το κολάρο μπορεί πραγματικά να το κάνει ακόμα πιο νευρικό καθώς θα αισθάνεται σαν να μην μπορεί να κάνει τις συνήθεις δραστηριότητές του. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν εναλλακτικά κολάρα που μπορεί να τα δεχτεί καλύτερα.

Μαλακό κολάρο


Ένα απαλό, μαλακό κολάρο που μοιάζει με το σχήμα ενός πλαστικού ελισαβετιανού κολάρου, αλλά είναι πολύ πιο άνετο για το σκυλί σας. Το μαλακό ύφασμα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό που είναι ιδανικό για σκύλους με δερματικά προβλήματα ή αλλεργικά ή εάν το δέρμα τους είναι ευαίσθητο, και είναι πιο εύκαμπτο, ώστε να αισθάνονται λιγότερο περιορισμένα τα σκυλιά που το φορούν.

Λόγω της ευελιξίας τους αυτά τα κολάρα, ταιριάζουν καλύτερα σε λιγότερο ενεργά σκυλιά που δεν είναι πιθανό να δοκιμάσουν να γλείψουν ή να μασήσουν με επιμονή το σημείο που δεν πρέπει.

Ωστόσο, τα σκυλιά που φορούν αυτά τα κολάρα δεν θα μπορούν να δουν μέσα από αυτά γιατί δεν είναι διαφανές όπως είναι συνήθως τα ελισαβετιανά, οπότε το μαλακό κολάρο δεν είναι καλή ιδέα για νευρικά σκυλιά που πηδούν ή φοβούνται εύκολα. Μπορείτε να δείτε εδώ διάφορα προστατευτικά κολάρα.

Φουσκωτό κολάρο


Ένα φουσκωτό κολάρο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που μοιάζει με μαξιλάρι λαιμού. Αυτά είναι διογκωμένα και γεμισμένα και είναι ιδανικά για ένα διάλειμμα από το ελισαβετιανό κολάρο. Όχι για γενική και συνεχόμενη χρήση.

Με το συγκεκριμένο, ο σκύλος έχει αυξημένη κινητικότητα και μπορεί φορώντας το να εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις πληγές του, οπότε αυτός ο τύπος κολάρου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σκύλους με τραυματισμούς στο άνω μέρος του σώματος, καθώς μπορούν κι έχουν πρόσβαση στο κάτω μέρος του σώματός τους. Είναι καλή ιδέα να τους επιβλέπετε στην αρχή για να εξετάσετε το εύρος της κινητικότητάς τους για να δείτε εάν ένα φουσκωτό κολάρο είναι κατάλληλο ή όχι. Μπορείτε να ρίξετε εδώ μια ματιά σε φουσκωτό κολάρο.

Προστατευτικό κολάρο στενό

Κατασκευασμένο από εύκαμπτο πλαστικό και αφρό, ωστόσο κρατά σταθερό τον λαιμό. Το σκυλί είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται περιορισμένο με αυτόν τον τύπο κολάρου, επομένως ταιριάζει καλύτερα στους πιο νευρικούς τύπους.

Ακόμα καλύτερα, τα σκυλιά που φορούν αυτόν τον τύπο κολάρου δεν θα κολλήσουν σε στενούς χώρους ή θα σκουντουφλούν πάνω σε έπιπλα και τοίχους. Και φυσικά, μπορούν και απολαμβάνουν τον ύπνο και γενικά την καθημερινότητά τους πολύ περισσότερο. Σα να φορούν ένα απλό περιλαίμιο.

Το συγκεκριμένο κολάρο, που είναι σαν ένα απλό περιλαίμιο αλλά πολύ πλατύτερο σαν ένα μεγάλο ψηλό ζιβάγκο, δίνει στον σκύλο που το φορά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Εντούτοις, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο άνω μέρος του σώματός του. Από τα μπροστινά του πόδια δηλαδή και πάνω, μέχρι τους ώμους. Γι’ αυτό και συνίσταται σε σκύλους που έχουν τις τομές ή τις πληγές από τις μασχάλες και πάνω.

Προστατευτικός νάρθηκας

Υπάρχουν προστατευτικοί νάρθηκες για σκυλιά που δεν δέχονται με τίποτα κανέναν τύπο προστατευτικού κολάρου. Είναι ειδικός νάρθηκας που μπορεί να φορεθεί σαν ρούχο πάνω στο σώμα του σκύλου, στο σημείο όπου έχει την πληγή ή την τομή για να μην μπορεί να το γλείψει ή να το πειράξει.

Έχει ελευθερία κινήσεων και το κεφάλι του μπορεί να φτάσει σε αυτό αλλά δεν έχει πρόσβαση γιατί είναι δεμένο και καλυμμένο από το ύφασμα. Είναι σαν να έχει δεθεί με επίδεσμο.

Υπάρχουν διάφορα είδη και μεγέθη νάρθηκα. Και για κάθε σημείο του σώματος. Δεν είναι συγκεκριμένο όπως τα υπόλοιπα, τα κολάρα που φοριούνται μόνο στον λαιμό.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts