Πώς να κάνω τον σκύλο μου να με προσέξει;

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα όσον αφορά την εκπαίδευση είναι η συγκέντρωση του σκύλου στο μάθημα. Ίσως έχετε ζήσει ανάλογες καταστάσεις όταν, για παράδειγμα, προσπαθείτε να μάθετε απλές εντολές στον σκύλο σας κι εκείνος δεν υπακούει. Όταν προσπαθήσατε να τον μάθετε να ακούει στο “Κάτσε” αλλά ο σκύλος σας γυρίζει γύρω σαν σβούρα χωρίς να σας προσέχει. Όταν του λέτε “φέρτο” κι εκείνος τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση γιατί του τράβηξε την προσοχή μια γάτα.

Κι έρχεται η στιγμή που λέτε από μέσα σας με απογοήτευση ” Ο σκύλος μου είναι χαζός! Δεν μαθαίνει με τίποτα!”.

Ε, λοιπόν, αυτό που είπατε από μέσα σας δεν ισχύει. Ο σκύλος σας είναι και έξυπνος και μπορεί να μάθει τις βασικές εντολές. Απλά, θέλει τον τρόπο του. Και πιστέψτε με, δεν είναι δύσκολος. Μην το βάζετε κάτω.

Προς δική σας … εκπαίδευση, πριν προχωρήσετε εσείς στην εκπαίδευση του σκύλου σας, πρέπει να γνωρίζετε πως αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική στους σκύλους. Τα σκυλιά είναι εκ φύσεως περίεργα και σε οτιδήποτε κι αν κάνουν οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να υπάρξει κάτι που θα τους αποσπάσει την προσοχή. Τι μπορεί να είναι αυτό; Οτιδήποτε. Ένα άλλο ζώο, μια μυρωδιά, ένας θόρυβος, ένας άνθρωπος κ.λ.π.

Η φυσιολογική συμπεριφορά ενός σκύλου είναι να αντιδράσει σε οτιδήποτε του τραβήξει την προσοχή κι όχι να μείνει ακίνητος. Όταν λοιπόν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας πρέπει πρώτα να τον μάθετε να σας ακούει με προσοχή χωρίς να αποσπάται από οτιδήποτε ξένο.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Εύκολα. Κι όταν τον μάθετε να έχει την προσοχή του πάνω σας, τότε θα είναι έτοιμος για μάθει τις βασικές εντολές κι όχι μόνο.

Τα βασικά κλειδιά του μαθήματος αυτού είναι δύο:

 • Απομόνωση κι
 • Επιβράβευση

Ο τρόπος είναι ο εξής :

 1. Απομονωθείτε μόνο οι δυο σας μέσα σε ένα δωμάτιο. Μέσα σε αυτό το δωμάτιο δεν πρέπει να υπάρχει, εκτός από εσάς τους δύο, ούτε παιχνίδια, ούτε άλλοι άνθρωποι ή ζώα, ούτε φαγητό. Πρέπει να έχει ησυχία. Χωρίς ανοιχτές τηλεοράσεις ή ραδιόφωνα.
 2. Μάθετε ακριβώς τι του αρέσει. Στην επιβράβευση πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι που θα τον ξετρελαίνει για να έχει την απόλυτη αφοσίωσή του στο μάθημα και την προσοχή του πάνω σας. Δοκιμάστε τον. Τι τον ξετρελαίνει περισσότερο; Τα παιχνίδια ή οι λιχουδιές; Για ποιο πράγμα θα έκανε τα πάντα για να το αποκτήσει; Μετά πάτε πιο συγκεκριμένα. Αν του αρέσουν τα παιχνίδια, ποια ακριβώς θέλει; Τα μπαλάκια, τα πλαστικά με ήχο, τις κούκλες, τους κόμπους; Ή κάποιο συγκεκριμένο; Αν είναι λιχουδιά, ποια ακριβώς θέλει; Κόκαλο, μπουκίτσες, σαλάμι, τυρί; Ή κάποια συγκεκριμένη τροφή; Προετοιμαστείτε κρατώντας στα χέρια σας το βασικό σας όπλο που θα σας φέρει την απόλυτη επιτυχία. Την επιβράβευση που θα τον κάνει να έχει την προσοχή του πάνω σας, ο κόσμος να χαλάσει!

Και ξεκινήστε την εκπαίδευση:

 • Είστε μέσα στο άδειο και ήσυχο δωμάτιο. Στέκεστε όρθιοι, ακίνητοι και περιμένετε να σας δώσει την προσοχή του. Μόλις σας κοιτάξει, τον επιβραβεύετε. Κάνετε ένα δύο βήματα πηγαίνετε σε άλλο σημείο του δωματίου κι επαναλάβετε την διαδικασία. Ξανά το ίδιο. Πηγαίνετε σε άλλο σημείο. Αυτή η διαδικασία θα μάθει τον σκύλο σας πως όταν σας δίνει σημασία είναι καλό. Σιγά σιγά αυξάνετε την χρονική διάρκεια της οπτικής επαφής και μετά του δίνετε την επιβράβευση. Όταν νιώσετε κάπως σίγουροι προσθέτετε σιγά σιγά κι από μια πρόκληση γι’ αυτόν. Ένα αντικείμενο ή θόρυβο που γνωρίζετε πως ίσως του τραβήξει την προσοχή και προσπαθείτε να κάνετε τα ίδια βήματα για να καταφέρετε να του αποσπάτε την προσοχή από τα άλλα αντικείμενα. Αν βλέπετε ότι δεν τα καταφέρνετε, τα αφαιρείτε και συνεχίζετε το πρώτο στάδιο που είσαστε εντελώς μόνοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν έτοιμος ακόμα για να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο και θέλει περισσότερη επιμονή από μέρους σας.
 • Το επόμενο βήμα είναι να τον μάθετε να έχει την προσοχή του πάνω σας εν κινήσει. Αυτό είναι καλό και για την στιγμή που τον αφήνετε ελεύθερο σε ένα πάρκο. Το κάνετε στο ίδιο άδειο και ήσυχο δωμάτιο. Προχωράτε γύρω γύρω χωρίς να κοιτάτε τον σκύλο σας ή να του μιλάτε. Ούτε λέτε το όνομά του. Απλά προχωράτε και κοιτάτε μπροστά σα να είσαστε μόνος σας. Όταν αποφασίσει να έρθει κοντά σας και να σας κοιτάξει, τότε τον επιβραβεύετε. Συνεχίζετε και κάνετε το ίδιο κι όποτε ο σκύλος σας έρχεται κοντά σας, περπατάει μαζί σας, δίπλα σας και σας κοιτά στα μάτια, τον επιβραβεύετε.
 • Αν ο σκύλος σας λατρεύει τα παιχνίδια, φέρτε μαζί σας διάφορα παιχνίδια του κι αρχίστε να παίζετε με ένα απ’ αυτά. Μετά από λίγο πείτε του να το αφήσει και πάρτε άλλο να παίξετε. Όποτε υπακούει θα τον επιβραβεύετε. Αυτό είναι το καλύτερο και δυσκολότερο σημείο, γιατί αυτό θα τον μάθει να αφήνει την γάτα για παράδειγμα και να στρέφει την προσοχή του σε εσάς όταν τον φωνάξετε.

Σημαντικές διευκρινίσεις :

 • Μην προσθέτετε πολύ σύντομα περισπασμούς.
 • Αν ο σκύλος σας έχει πάψει να σας προσέχει κι ασχολείται με κάτι άλλο, αυτό σημαίνει πως έχετε προσθέσει παραπάνω περισπασμούς απ’ότι πρέπει. Αφαιρέστε κάποιους ή όλους και συνεχίστε.
 • Ορισμένα σκυλιά χάνουν το μυαλό τους με τα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν είναι αυτό που τα ξετρελαίνει περισσότερο αλλά δεν είναι το ιδανικό για να του τραβήξετε την προσοχή γιατί θα το έχει στο στόμα του και θα παίζει αδιαφορώντας για εσάς. Αν είναι απ’ αυτούς, τότε η επιβράβευση πρέπει να είναι λιχουδιά.
 • Η άσκηση δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Ο σκύλος σας θα βαρεθεί. Η ιδανική χρονική διάρκεια είναι δέκα λεπτά το πολύ. Κάνετε διάλειμμα και επανάληψη τρεις φορές το πολύ.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts