Κι όμως… η όσφρηση του σκύλου….

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δυνατό σημείο ενός σκύλου είναι η όσφρησή του. Γνωρίζουμε επίσης πως τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν και να εντοπίσουν συγκεκριμένες μυρωδιές μεταξύ άλλων. Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορούν και το κάνουν αυτό;

Ο James Walker, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Sensory Research στο Florida State University, εκτιμά ότι η όσφρηση ενός σκύλου είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο έντονη από εκείνη των ανθρώπων. Κι αυτό τον καθιστά ικανό να εντοπίζει συγκεκριμένες οσμές ανάμεσα σε άλλες.

Τα σκυλιά διαθέτουν 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, σε σύγκριση με τα 6 εκατομμύρια που έχει ένας άνθρωπος και οι μύτες τους λειτουργούν πολύ διαφορετικά από τις μύτες των ανθρώπων.

Πώς λειτουργεί η μύτη ενός σκύλου

Όταν οι σκύλοι εισπνέουν, η ροή του αέρα χωρίζεται σε δύο διαφορετικές διαδρομές – μία για αναπνοή και μία ειδικά για όσφρηση. Οι οσφρητικοί υποδοχείς τους φιλτράρουν στη συνέχεια τον αέρα και διακρίνουν μοναδικές μυρωδιές. Ο τρόπος που εκπνέουν τα σκυλιά, τους επιτρέπει επίσης να ρουφούν ταυτόχρονα σχεδόν συνεχώς! Κι αυτό συμβαίνει γιατί με τον τρόπο που φεύγει ο αέρας από την μύτη του σκύλου βοηθά στην ουσία να εισέλθουν νέες μυρωδιές μέσα στην μύτη.

Επιπλέον, τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να κουνούν μεμονωμένα το κάθε ρουθούνι και να διακρίνουν σε ποιο ρουθούνι μπήκε η μυρωδιά. Με αυτόν τον τρόπο, τα σκυλιά μπορούν να καθορίσουν την κατεύθυνση μιας μυρωδιάς με μεγάλη ακρίβεια.

Με αυτές τις πληροφορίες διαπιστώνουμε πως η “αρχιτεκτονική” της μύτης ενός σκύλου είναι μαγική!

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, εξηγούν την ιδιαίτερη ικανότητά τους να διακρίνουν συγκεκριμένες μυρωδιές μεταξύ εκατομμύρια άλλων.

Για να καταλάβετε πώς ακριβώς λειτουργεί η μύτη τους, θα σας φέρω ένα παράδειγμα με έναν σκύλο διασώστη. Σκεφτείτε ένα σκυλί στην έρημο που ψάχνει για ένα χαμένο παιδί.  Είναι εκπαιδευμένος να μένει επικεντρωμένος στο καθήκον του να βρει το παιδί που έχει εξαφανιστεί, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω του εκείνη τη στιγμή και απομονώνεται από τις τριγύρω μυρωδιές που μπορεί κάποιες απ’ αυτές να είναι και άκρως προκλητικές.

Γι’ αυτόν δεν έχει καμία σημασία εκείνη τη στιγμή μέχρι να φέρει εις πέρας την αποστολή που του αναθέσανε. Αυτός ο σκύλος όχι μόνο θα είναι σε θέση να διακρίνει φυσικά τις μυρωδιές του δάσους, τα ζώα και το αγνοούμενο παιδί, θα είναι σε θέση να πει ποια είναι η διάθεση του παιδιού και να κάνει τη συνειδητή απόφαση να οδηγήσει τους χειριστές του προς αυτή την κατεύθυνση.

Και ο κατάλογος αυτής της εκπληκτικής ικανότητας των σκύλων δεν σταματάει εδώ. Η όσφρηση των σκύλων είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που τα κάνει τόσο μοναδικά πλάσματα. Με αυτήν τους την ικανότητα εξυπηρετούν τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Τα σκυλιά βοηθούν να εντοπίσουν τα ναρκωτικά και τα όπλα, τα θύματα σε φυσικές καταστροφές, τους κρυμμένους εγκληματίες, τα ορυχεία που κρύβονται κάτω από τους βράχους μετά από κατολίσθηση, ασθένειες όπως καρκίνο και άλλα πολλά.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους όμως που τα κάνει τόσο συνεργάσιμα είναι η αγάπη που προσφέρουν χωρίς όρια και κυρίως χωρίς να ζητούν αντάλλαγμα.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts