Γιατί ο σκύλος μου ψάχνει το ιδανικό μέρος για την ανάγκη του;

η Μάρσα στο πάρκο

Έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας που όταν ετοιμάζεται να κάνει την ανάγκη του (στα περιττώματα αναφερόμαστε περισσότερο) ότι μπορεί να ψάχνει ώρα για να βρει το ιδανικό για εκείνον μέρος για να ανακουφιστεί;

Θα κάνει βόλτες, κύκλους ακόμα και γύρω από τον εαυτό του πολλές φορές μέχρι να καταλήξει στην σωστή κατ’ αυτόν μεριά.

Το έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί το κάνει αυτό;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Zoology, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης όταν κάνουν την ανάγκη τους. Και πως επιλέγουν να το κάνουν σε άξονα Βορρά-Νότου.

Η μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις μικρές παραλλαγές όσον αφορά το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Αφού εξέτασαν λοιπόν οι ερευνητές 70 σκυλιά – αποτελούμενα από 37 φυλές – πάνω από δύο χρόνια, 1.893 σε αφόδευση και 5.582 σε ούρηση, διαπίστωσαν ότι υπό «ήρεμες συνθήκες μαγνητικού πεδίου», τα σκυλιά προτιμούσαν να «κάνουν την ανάγκη τους με το σώμα ευθυγραμμισμένο κατά μήκος του άξονα Βορρά-Νότου» αποφεύγοντας εντελώς την Ανατολή-Δύση.

η Μάρσα στο πάρκο

Να σημειωθεί πως τα σκυλιά παρατηρήθηκαν σε ελεύθερο περιβάλλον κι έκαναν την βόλτα μόνα τους, χωρίς λουρί για να περιορίζονται. Όπως επίσης και δεν είχαν εμπόδια τοίχους ή δρόμους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γραμμική κίνηση.

Γιατί όμως τα σκυλιά προτιμούν τον άξονα Βορρά-Νότου και αποφεύγουν την Ανατολή-Δύση;

Αυτό ήταν ασαφές, σύμφωνα με τη μελέτη. Εξακολουθεί να είναι αινιγματικό γιατί τα σκυλιά συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο. Είτε το κάνουν «συνειδητά» (δηλαδή, αν το μαγνητικό πεδίο είναι αισθητηριακό (τα σκυλιά «βλέπουν», «ακούνε» ή «μυρίζουν» την κατεύθυνση της πυξίδας ή το αντιλαμβάνονται ως ένα απτικό ερέθισμα) ή μπορεί ο έλεγχος να βρίσκεται σε βιολογικό επίπεδο («αισθάνονται καλύτερα / πιο άνετα ή χειρότερα / λιγότερο άνετα» σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση).

Οι επιστήμονες γράφουν στην έκθεση ότι τα ευρήματα ανοίγουν «νέους ορίζοντες» για περαιτέρω έρευνα στη χρήση μαγνητικών πεδίων από οργανισμούς για κατεύθυνση, καθώς και μαγνητικά πεδία που παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts