60 +1 γνώσεις για τα σκυλιά

Ας ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο με διάφορες γενικές γνώσεις που έχει να κάνει με τον κόσμο των σκύλων. Είστε έτοιμοι;

1.Ο σκύλος ράτσας Newfoundland είναι ο μόνος σκύλος που έχει αδιάβροχο τρίχωμα και πατούσες που ανάμεσα στα δάχτυλά τους έχουν μεμβράνη σαν τις πάπιες για να λειτουργούν τα πόδια σαν κουπιά. Αυτός ο σκύλος εκτράφηκε αρχικά για να βοηθήσει τη μεταφορά διχτυών για τους ψαράδες και τη διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν να πνιγούν.

2. Τρία σκυλιά επέζησαν από τον Τιτανικό. Δύο Πομεράνιαν και ένα Πεκινουά.

3. Φημολογείται ότι, στο τέλος του τραγουδιού των Beatles, “A Day in the Life”, ο Paul McCartney ηχογράφησε ένα σφύριγμα υπερήχων, ακουστό μόνο σε σκύλους, για να μπορεί να το ακούσει το τσοπανόσκυλο του Shetland.

4. Τα κουτάβια έχουν 28 δόντια και τα ενήλικα σκυλιά έχουν 42.

5. Τα σκυλιά κυνηγούν τις ουρές τους για διάφορους λόγους: περιέργεια, άσκηση, άγχος, αρπακτικό ένστικτο ή, μπορεί να έχουν ψύλλους! Εάν το σκυλί σας κυνηγάει την ουρά του υπερβολικά, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

6. Τα κουτάβια Δαλματίας είναι καθαρά λευκά όταν γεννιούνται και αναπτύσσουν τις βούλες τους καθώς μεγαλώνουν.

7. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο τύπο ύπνου αργού κύματος (SWS) και ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης REM τα σκυλιά μπορούν να ονειρευτούν. Οι κινήσεις των ποδιών, που πετάγονται και κάνουν απότομες κινήσεις σαν σπασμοί, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους είναι σημάδια ότι το σκυλάκι σας ονειρεύεται. Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά βλέπουν συχνότερα και περισσότερα όνειρα από τα υπόλοιπα.

8. Τα μάτια των σκύλων περιέχουν μια ειδική μεμβράνη, που ονομάζεται tapetum lucidum, η οποία τους επιτρέπει να βλέπουν στο σκοτάδι.

9. Η καρδιά ενός μεγαλόσωμου σκύλου χτυπάει, σε κατάσταση ηρεμίας, μεταξύ 60 και 100 φορές το λεπτό, και η καρδιά μιας μικρόσωμης φυλής σκύλου χτυπά μεταξύ 100-140. Συγκριτικά, μια ήρεμη ανθρώπινη καρδιά χτυπά 60-100 φορές ανά λεπτό.

10. Αν το σκυλί σας φαίνεται ξαφνικά περίεργα, βγάλτε την ομπρέλα! Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Petside.com/Associated Press, το 72% των ιδιοκτητών σκύλων πιστεύουν ότι το σκυλί τους μπορεί να ανιχνεύσει την αλλαγή του καιρού που πρόκειται να γίνει βροχερός.

11. Η κανονική θερμοκρασία του σκύλου είναι από 38,3 έως 39,1 βαθμούς Κελσίου.

12. Οι σκύλοι έχουν τρία βλέφαρα, το άνω , το κάτω και το τρίτο βλέφαρο, που ονομάζεται ψευδομεμβράνη ή «haw», το οποίο βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και της προστασίας του ματιού.

13. Γιατί οι μύτες των σκύλων είναι τόσο υγρές; Οι μύτες των σκύλων εκκρίνουν ένα λεπτό στρώμα βλεννογόνου που τους βοηθά να απορροφήσουν το άρωμα. Στη συνέχεια, γλείφουν τις μύτες τους για να δοκιμάσουν το άρωμα από το στόμα τους.

14. Τα σκυλιά έχουν περίπου 1.700 γευστικούς κάλυκες στην γλώσσα. Οι άνθρωποι έχουν περίπου 9.000 και οι γάτες έχουν περίπου 473.

15. Η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι 10.000 – 100.000 φορές πιο οξεία από αυτήν των ανθρώπων.

16. Είναι ένας μύθος που τα σκυλιά βλέπουν μόνο σε μαύρο και άσπρο. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι τα σκυλιά βλέπουν κυρίως σε μπλε, πρασινωπό-κίτρινο, κίτρινο και διάφορες αποχρώσεις του γκρι.

17. Η συχνότητα ήχου μετράται σε Hertz (Hz). Όσο υψηλότερο είναι το Hertz, τόσο πιο ψηλός είναι ο ήχος. Τα σκυλιά ακούν καλύτερα στα 8.000 Hz, ενώ οι άνθρωποι ακούνε καλύτερα στα 2.000 Hz.

18. Τα αυτιά των σκύλων είναι εξαιρετικά εκφραστικά. Δεν είναι να απορεί κανείς! Υπάρχουν περισσότεροι από δώδεκα ξεχωριστοί μύες που ελέγχουν τις κινήσεις του αυτιού ενός σκύλου. Οι γάτες έχουν 32, ενώ οι άνθρωποι μόλις 6!

19. Ενώ τα σκυλιά Chow Chow είναι γνωστά για τις χαρακτηριστικές μπλε-μαύρες γλώσσες τους, γεννιούνται στην πραγματικότητα με ροζ γλώσσες. Γίνονται μπλε-μαύρο σε ηλικία 8-10 εβδομάδων.

20. Όταν τα σκυλιά κλωτσούν αφού κάνουν την ανάγκη τους, χρησιμοποιούν τους αρωματικούς αδένες στα πόδια τους για να σηματοδοτήσουν περαιτέρω την περιοχή τους.

21.  Τα σκυλιά μαζεύονται και γίνονται σαν μια μπάλα όταν κοιμούνται λόγω ενός παλιού ενστίκτου, για να διατηρούνται ζεστά και να προστατεύουν την κοιλιά τους και τα ζωτικά τους όργανα από τα αρπακτικά ζώα.

22. Όταν λαχανιάζει ένας σκύλος παίρνει 300 – 400 αναπνοές το λεπτό, σε σύγκριση με την κανονική του αναπνοή που είναι 30 – 40 αναπνοές το λεπτό.

23. Η όσφρηση ενός σκύλου ράτσας Bloodhound είναι τόσο έντονη που μπορεί να γίνει δεκτή ως απόδειξη σε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η μόνη ράτσα σκύλου που μπορεί να ανιχνεύσει ίχνη 300 ωρών και να ακολουθεί τα ίχνη αυτά για πάνω από 210 χιλιόμετρα!

24. Ένα σκυλί ράτσας Greyhound θα νικήσει σίγουρα ένα Τσιτάχ (γατόπαρδο) σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων! Αυτά τα σκυλιά είναι εξαιρετικοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων και μπορούν να διατηρήσουν ταχύτητα 56 χιλιόμετρα / ώρα για έως και 11,5 χιλιόμετρα. Ενώ το Τσιτάχ είναι απίστευτα γρήγορο μεν, μπορεί να διατηρήσει την ταχύτητά του μόνο για περίπου 183 – 275 μέτρα απόσταση, οπότε μπορεί να έχει την εκκίνηση, αλλά σύντομα θα ξεπεραστεί από ένα λαγωνικό!

25. Κατά μέσο όρο περίπου το 30% των σκύλων Δαλματίας είναι κωφοί στο ένα αυτί και το 5% είναι κωφοί και στα δύο. Αυτό οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το λευκό τρίχωμα και τα μπλε μάτια τους (σε μερικά από αυτά). Εκείνα που είναι με μεγαλύτερα σκούρα μπαλώματα είναι λιγότερο πιθανό να είναι κωφά.

26. Η αρχαιότερη ράτσα σκύλου είναι το Σαλούκι. Αυτή η ράτσα χρονολογείται από το 329 π.Χ. και διατηρήθηκε ως βασιλικό κατοικίδιο στην Αρχαία Αίγυπτο.

27. Όλα τα κουτάβια γεννιούνται κουφά. Όσο μεγαλώνουν αποκτούν την ακοή τους. Το ίδιο συμβαίνει και την όραση. Η οποία αναπτύσσεται πλήρως μετά τον πρώτο τους μήνα. Τα μάτια τους ωστόσο ανοίγουν μετά την 12η μέρα.

28. Το αποτύπωμα της μύτης ενός σκύλου είναι μοναδικό όπως το ανθρώπινο αποτύπωμα.

29. Τα Τσιουάουα γεννιούνται με ένα ημιτελές κρανίο όπως ένα ανθρώπινο μωρό. Σε κάποιο σημείο είναι μαλακό όπως ακριβώς στα μωράκια.

30. Τα αρσενικά σκυλιά σηκώνουν το ένα πόδι για κατούρημα για να φαίνονται μεγαλύτερα από άλλα σκυλιά. Το ίδιο κάνουν και πολλά θηλυκά.

31. Η μύτη του σκύλου έχει 300 εκατομμύρια αισθητήρες σε αντίθεση με του ανθρώπου που έχει μόνο 5 εκατομμύρια.

32. Το σχήμα του προσώπου ενός σκύλου υποδηλώνει τη μακροζωία του: Μια μακριά μουσούδα σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

33. Το χασμουρητό του σκύλου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι νυστάζει. Μπορεί να είναι σημάδι άγχους.

34. Στα ρωμαϊκά χρόνια, οι σκύλοι Μαστίφ φορούσαν ελαφριά πανοπλία και πολεμούσαν μαζί με τους ιππότες.

35. Οι Ρώσοι εκπαίδευσαν σκύλους κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για να διεξάγουν αποστολές αυτοκτονίας με νάρκες δεμένες στην πλάτη τους.

36. Τα σκυλιά ράτσας Basset Hounds δεν μπορούν να κολυμπήσουν.

37. Μόνο οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν προστάτη.

38. Τα σκυλιά δεν παθαίνουν σκωληκοειδίτιδα.

39. Τα Dachshunds είχαν αρχικά εκτραφεί για την καταπολέμηση ασβών.

40. Τα σκυλιά κρίνουν τα αντικείμενα πρώτα από την κίνησή τους, μετά από τη φωτεινότητά τους και τέλος από το σχήμα τους.

41. Όλα τα σκυλιά είναι ίδια στην ανατομία – 321 οστά και 42 μόνιμα δόντια.

42. Οι μικρότερες φυλές ωριμάζουν γρηγορότερα από τις μεγαλύτερες φυλές.

43. Τα θηλυκά σκυλιά είναι σε οίστρο για να ζευγαρώσουν δύο φορές τον χρόνο. Κι η διάρκεια του οίστρου είναι 21 μέρες.

44. Τα κουτάβια κοιμούνται ενενήντα τοις εκατό της ημέρας για τις πρώτες εβδομάδες τους.

45. Όσο μεγαλύτερη είναι η μύτη του σκύλου, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το εσωτερικό σύστημα ψύξης.

46. Οι λύκοι και τα σκυλιά μπορούν να ζευγαρώσουν για να παράγουν γόνιμους απογόνους.

47. Τα θηλυκά σκυλιά κυοφορούν τα μικρά τους για 60 ημέρες πριν γεννηθούν.

48. Οι Αρχαίοι Κινέζοι μετέφεραν κουτάβια Πεκινουά στα μανίκια των ρομπών τους.

49. Τα Boxer πήραν το όνομά τους από τον τρόπου που παίζουν με τα μπροστινά τους πόδια.

50. Πολλά προβλήματα που μπορεί να έχει ένας σκύλος στα πόδια του, ευθύνονται στα μακριά νύχια.

51. Τα κουτάβια μεγαλώνουν στο μισό σωματικό τους βάρος τους πρώτους τέσσερις έως πέντε μήνες! Και κοντά στον χρόνο αποκτούν το υπόλοιπο μισό.

52. Τα σκυλιά που έχουν όρθια αυτιά ακούν καλύτερα από εκείνα που έχουν πεσμένα.

53. Οι μικρόσωμες ράτσες ζουν περισσότερο από τις μεγαλόσωμες.

54. Τα σκυλιά είναι παμφάγα – τρώνε κρέας, δημητριακά και λαχανικά.

55. Τα σκυλιά μπορούν να δουν καλύτερα την αυγή και το σούρουπο.

56. Τα νέα κουτάβια έχουν αισθητήρες θερμότητας στις μύτες τους για να βρουν τις μητέρες τους ενώ τα μάτια και τα αυτιά τους είναι κλειστά.

57. Η αίσθηση της μυρωδιάς ενός σκύλου μειώνεται έως και 40 τοις εκατό όταν αυτός έχει ζεσταθεί πολύ και λαχανιάζει.

58. Ο μέσος αριθμός των κουταβιών σε μια γέννα είναι περίπου πέντε.

59. Αν κάποιος έχει αλλεργία στην τρίχα του σκύλου, μπορεί να συμβιώσει με ένα Κανίς, Μαλτεζάκι ή Μπισόν που μαδάνε λιγότερο έως καθόλου.

60. Τα μουστάκια ενός σκύλου χρησιμοποιούνται ως αισθητήρες ανίχνευσης.

61. Τα περιλαίμια με καρφιά χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία του λαιμού των σκύλων από επιθέσεις λύκων στην αρχαία Ελλάδα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts