Πώς να μάθεις τον σκύλο σου να πλένει τα δόντια του

Όλοι πλέον ξέρουμε πως η υγιεινή των δοντιών ακόμα κι ενός σκύλου, είναι σημαντική. Με τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου μας, προλαβαίνουμε δυσάρεστες καταστάσεις κι επιμηκύνουμε την ζωή του κατά τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το θέμα είναι όμως πώς να μάθουμε τον σκύλο μας να δέχεται το πλύσιμο των δοντιών…σωστά;

20951330955461f3a3e5ca3
  1. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.  Διαλέξτε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα: Για την επιλογή παίζει μεγάλο ρόλο το μέγεθος του στόματος του σκύλου σας γιατί πρέπει η οδοντόβουρτσα να χωράει για να φτάνει και στα πίσω δόντια.
  2. Επιλογή οδοντόκρεμας: Δοκιμάστε πολλές γεύσεις για να καταλήξετε σε αυτήν που τον ευχαριστεί περισσότερο, έτσι ώστε να απολαμβάνει την διαδικασία. Συνήθως έχουν γεύση κοτόπουλο, μέντα και φυστικοβούτυρο.  Προσέχετε αν είναι ο σκύλος σας αλλεργικός σε κάτι να διαβάσετε με προσοχή τα συστατικά. Για προϊόντα στοματικής υγιεινής δείτε εδώ στο petshop4u.gr.
  3. Ξεκινάμε τώρα την διαδικασία του πλυσίματος.  Με την προϋπόθεση πως ο σκύλος σας δέχεται να τον πιάνετε στην μουσούδα και να του ανοίγετε το στόμα, προχωράτε με αργούς ρυθμούς και απαλά.  Όσο του κρατάτε ανοιχτό το στόμα, του μιλάτε γλυκά και ήρεμα.  Ακόμα κι αν αντιδρά, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και συνεχίστε αργά. Όταν σταματήσει να αντιδρά τότε τον επιβραβεύετε με χάδια και γλυκόλογα. Πώς να ανοίξετε το στόμα του; Τον κρατάτε σταθερά, σηκώνετε τα πάνω χείλια και ανοίγετε απαλά το στόμα. DSC01893

  4. Βούρτσισμα δοντιών.  Εφόσον εξοικειωθεί με το άνοιγμα του στόματός του, ήρθε η ώρα να “γνωρίσει” την οδοντόβουρτσα.  Την φέρνετε κοντά του και τον αφήνετε να την μυρίσει.  Αν χρειαστεί, δώστε του λιχουδιές επιβράβευσης.  Δεν πειράζει αν την δαγκώσει.  Είναι φυσιολογική αντίδραση, προσπαθεί μ’ αυτόν τον τρόπο να την “γνωρίσει”.
  5. Βάζετε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας και τον αφήνετε να την μυρίσει.  Αν την γλύψει, τότε σημαίνει πως του αρέσει και δεν θα έχετε πρόβλημα.  Διαφορετικά, δοκιμάστε άλλη γεύση.
  6. Τον κρατάτε σταθερά, σηκώστε τα χείλια του απαλά και ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα μπροστινά του δόντια, μαλακά για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μετά τον αφήνετε, τον επιβραβεύετε.
  7. Συνεχίζετε τη ίδια διαδικασία για τα πίσω δόντια.

  8. Γενικά, κάντε το πλύσιμο με διαλείμματα στην αρχή μέχρι να μάθει.  Δεν πειράζει αν μασάει την οδοντόβουρτσα, τα δόντια του πάλι καθαρίζονται. Αν το συνεχίσετε καθημερινά για λίγες μέρες, ο σκύλος σας θα εξοικειωθεί και θα δέχεται με χαρά το πλύσιμο των δοντιών.

*** Αν θέλετε βέβαια να γλιτώσετε από όλη αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμες σε μορφή αφρού ή τζελ όπου δεν χρειάζεται βούρτσισμα, απλά απλώνετε μια ποσότητα στα δόντια κι ο σκύλος μεταφέρει την οδοντόκρεμα με την γλώσσα του στα υπόλοιπα δόντια με αποτέλεσμα το πλύσιμο να γίνεται… αυτόματα!

Σε συνδυασμό με το πλύσιμο των δοντιών μπορείτε να δείτε και την συνταγή για Μπισκοτάκια για δροσερή αναπνοή.. 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts