Όταν ένας σκύλος αγριεύει στον ύπνο του

Ο ύπνος για ορισμένους σκύλους είναι ιερός. Είναι ακριβώς σαν τους ανθρώπους. Αν δεν το έχετε εσείς, σίγουρα θα έχετε συναντήσει κάποιους που δεν θέλουν με τίποτα στον κόσμο να τους ενοχλούν όταν κοιμούνται ή να τους ξυπνάνε. Όπως έχουμε ξαναπεί τα σκυλιά είναι “άνθρωποι” απλά δεν έχουν ανθρώπινη φωνή. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να διαφέρουν και σ’ αυτό το χαρακτηριστικό.

Πολλά σκυλιά λοιπόν δεν θέλουν να τα ενοχλούν όταν κοιμούνται. Είτε αυτό είναι ένας θόρυβος είτε εσείς οι ίδιοι που πάτε να τα ξυπνήσετε για οποιονδήποτε λόγο.

Όταν ένας σκύλος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, θα δυσανασχετήσει ή θα γρυλίσει την ώρα που θα πάτε να τον ξυπνήσετε. Πόσο μάλλον, όταν τα σκυλιά γνωρίζουν μεγαλώνοντας πως με ένα γρύλισμα ή έντονο μουρμουρητό δίνουν το μήνυμα στον άλλο πως ενοχλούνται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Γι’ αυτό το γρύλισμα εκείνη τη στιγμή μεταφράζεται ως ” Σταμάτα! Κόφτο! Αλλιώς θα νευριάσω περισσότερο και μπορεί να δαγκώσω”.

Σε αυτήν την περίπτωση όντως σταματάτε και κάνετε πίσω. Δεν τον ξυπνάτε. Τον αφήνετε να κοιμηθεί. Σε περίπτωση όμως που επιβάλλεται να τον ξυπνήσετε, όπως για παράδειγμα να τον πάτε στον κτηνίατρο ή βόλτα, τότε δεν θα τον πλησιάσετε αλλά θα του φωνάξετε από μακριά το όνομά του και την εντολή “Σήκω ή έλα”.

Εφόσον έρθει κοντά σας, τότε υπάρχει ασφάλεια και μπορείτε να έχετε άμεση επαφή μαζί του. Να τον αγγίξετε ή να τον χαϊδέψετε.

Μέχρι στιγμής όμως αναφερθήκαμε στους σκύλους που δεν δέχονται το ξύπνημα. Και σίγουρα θα αναρωτιέστε από μέσα σας ” και πώς μπορώ να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να μην ενοχλείται και κατά συνέπεια να μην αγριεύει όταν τον ξυπνάω;”.

Υπάρχει ένα θετικό κι ένα αρνητικό σημείο.

Το θετικό είναι πως υπάρχει τρόπος για να αποφύγετε τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Το αρνητικό όμως είναι πως δύσκολα εκπαιδεύεται για το συγκεκριμένο θέμα ένας ενήλικας σκύλος. Καλύτερα είναι ο σκύλος να είναι κουτάβι για να μάθει να μην είναι νευρικός στον ύπνο του.

Η λύση είναι απλή.

Μαθαίνετε το κουτάβι σας να δέχεται να τον ξυπνάτε εσείς ή διάφοροι θόρυβοι κάνοντας εσείς θόρυβο! Καλά διαβάσατε. Όσο είναι κουτάβι να θυμάστε ανά καιρούς (δεν είναι ανάγκη όλη την ώρα! Καταλαβαίνετε εσείς!) να κάνετε ξαφνικά θόρυβο την ήρα που κοιμάται. Όπως για παράδειγμα να κουνήσετε με δύναμη ένα τενεκεδένιο κουτί γεμάτο πετρούλες ή νομίσματα. Ή να σας πέσει “κατά λάθος” ένα ανοξείδωτο μπολ ή κάτι ανάλογο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθει το σκυλάκι σας να μην δίνει σημασία στους θορύβους. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Δεν θα γίνει φοβικό έτσι ώστε με οποιονδήποτε θόρυβο να πετάγεται γιατί το θεωρεί απειλή, όπως έναν κεραυνό. Και σε συνάρτηση με το παραπάνω, δεν θα γαβγίζει από τον φόβο του άρα δεν θα γαβγίζει συχνά. Και φυσικά, δεν θα αγριεύει όταν θα το ξυπνάτε για κάποιον λόγο. Θα έχει συνηθίσει την κατάσταση και θα δέχεται κάθε είδους ξύπνημα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts