Άρνηση τροφής από άλλους

Ένα πολύ βασικό μάθημα στην εκπαίδευση είναι να μάθετε τον σκύλο σας να μην τρώει από άλλους. Είναι ένα από τα πιο βασικά μαθήματα γιατί έχει να κάνει πρωτίστως με την υγεία του σκύλου. Είτε γιατί μπορεί ένας σκύλος να κάνει μια συγκεκριμένη διατροφή γιατί μπορεί για παράδειγμα να έχει ένα πρόβλημα υγείας και να χρειάζεται να τρώει συγκεκριμένη τροφή. Είτε γιατί με την άρνηση τροφής από άλλους θα αποφύγει την περίπτωση να φάει φόλα από αγνώστους.

Η εκπαίδευση για την άρνηση τροφής από άλλους είναι ευκολότερο να γίνει αφού έχει μάθει ήδη τις βασικές εντολές ο σκύλος. Θα είναι περισσότερο αποτελεσματική γιατί θα έχει μάθει να είναι υπάκουος από τις βασικές εντολές. Με αποτέλεσμα να είναι πιο κατανοητή η άσκηση.

Για την άσκηση αυτή θα χρειαστείτε επιπλέον ένα άτομο για να σας βοηθήσει. Δεν θα πρέπει φυσικά να είναι άτομο της οικογένειας, αλλά κάποιος φίλος σας και κατά προτίμηση άγνωστος στον σκύλο σας.

Πρώτο βήμα:

Φοράτε το λουρί στον σκύλο σας και του λέτε να καθίσει. Στέκεστε δίπλα του ενώ μπροστά του στέκεται το τρίτο άτομο που θα βοηθήσει στην άσκηση. Τότε ο βοηθός σας προσφέρει την λιχουδιά που κρατάει στο χέρι του. Εσείς πρέπει να λέτε στον σκύλο σας με επιβλητική φωνή, αλλά όχι να φωνάζετε, “μη”. Αν παρ’ όλα αυτά πάρει την λιχουδιά, τότε θα του πείτε “όχι” με κατηγορηματική φωνή ως επίπληξη. Μετά για λίγη ώρα θα αρνείστε οποιαδήποτε επαφή μαζί του, είτε επικοινωνία, είτε παιχνίδι.

Δεύτερο βήμα:

Θα επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι ο σκύλος σας να αρνηθεί την τροφή από τον ξένο. Τότε θα τον επιβραβεύσετε εσείς με καλό λόγο, χάδι, και με την βοήθεια του clicker για να αποφύγετε να του δώσετε λιχουδιά για να μην μπερδευτεί. Δεν του δίνετε ποτέ την λιχουδιά που του προσφέρει ο φίλος σας.

Τρίτο βήμα :

Επαναλάβετε την άσκηση αν είναι δυνατόν με άλλο άτομο. Και να την κάνετε σε άλλον χώρο αν είναι εύκολο εξωτερικό. Για παράδειγμα στην βόλτα σας.

Τέταρτο βήμα :

Το επόμενο επίπεδο της άσκησης είναι να βάλετε τον σκύλο σας να κάτσει κι εσείς να στέκεστε δίπλα του. Λέτε στον φίλο σας να αφήσει την λιχουδιά κάτω στο έδαφος σε απόσταση από τον σκύλο. Εσείς θα αποτρέψετε τον σκύλο σας να σηκωθεί και να πάει να την πάρει με τις γνωστές εντολές “μείνε”, “μη”. Αφού ο σκύλος σας υπακούσει θα μαζεύετε την λιχουδιά και θα την κρύβετε. Δεν θα την δώσετε στον σκύλο σας. Για να τον επιβραβεύσετε θα του πείτε καλό λόγο, χάδι και με την βοήθεια του clicker. Αν δεν υπακούσει και τρέξει να την φάει, τότε θα τον επιπλήξετε με τις γνωστές λέξεις “όχι”, “κακό” και θα τον απομακρύνετε αμέσως.

Πέμπτο βήμα :

Το τελευταίο στάδιο της άσκησης είναι να τον αφήσετε ελεύθερο χωρίς λουρί. Να του πείτε να κάτσει και μετά να του προσφέρει το τρίτο άτομο μια λιχουδιά. Θα πρέπει ο σκύλος να αρνηθεί να την πάρει ακόμα και χωρίς την δική σας παρέμβαση με τις εντολές. Αρχικά, θα κάνετε την άσκηση και θα του λέτε τις εντολές χωρίς πλέον να τον κρατάτε με το λουρί. Θα κάνετε την άσκηση τόσο όσο χρειαστεί να μάθει ο σκύλος να μην τρώει από άλλους χωρίς να παρεμβαίνετε εσείς.

Έκτο βήμα :

Κάνετε ό,τι κάνατε στο πέμπτο βήμα με την διαφορά ότι το τρίτο άτομο αφήνει την λιχουδιά στο έδαφος και φεύγει. Εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο του σκύλου για να τον αφήσει μόνο του να βλέπει τη λιχουδιά. Το σωστό είναι να μην τρέξει να την πάρει. Αν κάτσει στην θέση του τότε επιβραβεύστε τον με καλό λόγο. Μετά πάρτε την λιχουδιά και κρύψτε την. Δεν θα την δώσετε στον σκύλο σας.

Επιπλέον βήμα :

Αν θα μπορούσατε να κάνετε την άσκηση χωρίς να είστε εσείς παρών, αυτό θα ήταν το ιδανικό σε αυτό το σημείο. Θα μπορούσατε να βάλετε ένα άλλο άτομο, δικό σας μεν αλλά άγνωστο προς τον σκύλο σας, να του προσφέρει τροφή ενώ εσείς βρισκόσαστε σε ένα άλλο δωμάτιο ή αν είστε έξω κάπου κρυμμένος έτσι ώστε να μην σας βλέπει ο σκύλος σας. Θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο, ο σκύλος σας να αρνηθεί την τροφή. Αν δεν την αρνηθεί, επιπλήξτε τον και επαναλάβετε μέχρι να μάθει να αρνείται και χωρίς την παρουσία σας.

Μετά θα κάνετε το ίδιο ακριβώς μόνο που ο άγνωστος θα αφήνει την λιχουδιά στο έδαφος και θα φεύγει. Εσείς θα παραμένετε κρυμμένος κάπου όπου ναι μεν ο σκύλος σας δεν θα σας βλέπει αλλά εσείς θα μπορείτε να παρατηρείτε τις κινήσεις του. Η αντίδρασή σας θα είναι ανάλογη με την συμπεριφορά του σκύλου όπως σε όλα τα βήματα.

Αυτή την άσκηση καλό είναι να την επαναλαμβάνετε συχνά μέχρι να σιγουρευτείτε πως δεν παίρνει ξένη τροφή. Πρέπει μόνο από την οικογένειά του ένας σκύλος να δέχεται λιχουδιές και τροφές κι από κανέναν άλλον.

Επίσης, το σημαντικό είναι σ’ αυτήν την άσκηση να μην τον επιβραβεύετε με λιχουδιές όπως κάνουμε συνήθως στις άλλες ασκήσεις εκπαίδευσης. Γιατί υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί. Εφόσον μάθει καλά την συγκεκριμένη άσκηση, μόνο τότε μπορείτε να του δίνετε λιχουδιές όταν θα κάνετε τις επαναλήψεις σας μετά από καιρό.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts