Οδηγίες καλλωπισμού σκύλου

Όπως είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να διατηρούν το σώμα τους καθαρό, πλυμένο, με μαλλιά χτενισμένα και καλοδιατηρημένα και καθαρά δόντια, έτσι ακριβώς πρέπει να διατηρούνται καθαροί και οι σκύλοι.

Και ποιος θα φροντίσει γι’ αυτό; Μα φυσικά οι δικοί τους άνθρωποι. Η οικογένειά τους. Υπάρχουν βασικές συμβουλές για να αποκτήσετε μια ρουτίνα όσον αφορά την φροντίδα του σώματος του σκύλου σας, τις οποίες θα σας τις παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, δεν παραβλέπουμε ότι ορισμένες ράτσες σκύλων χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από αυτές τις απλές συμβουλές.

1.Βούρτσισμα / Χτένισμα

Το τακτικό βούρτσισμα είτε με μια βούρτσα σκύλου είτε με χτένα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το τρίχωμά του λαμπερό και υγιές.

Μερικά οφέλη:

  • Αποτρέπει τα μπερδέματα
  • Διαχέει φυσικά έλαια
  • Βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς
  • Επιτρέπει τον έλεγχο ψύλλων / τσιμπουριών.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε το σκυλί σας; Λοιπόν εξαρτάται!

Τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα και μεσαίο, ενδέχεται να χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα για την μαδήματος της τρίχας.

Ενώ τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα μπορούν να αντέξουν μερικές εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά κι εκείνα μαδούν αρκετά αλλά σίγουρα όχι τόσο όσο τα μακρύτριχα.

2. Βούρτσισμα δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Δυστυχώς, πάνω από το 70% των σκύλων και γατιών θα υποφέρουν κάποια στιγμή στην ζωή τους, μόλις κλείσουν τα δύο πρώτα τους χρόνια, από την περιοδοντική νόσο (ασθένεια των ούλων). Αν δεν αναλάβετε δράση από νωρίς, τα δόντια του σκύλου σας θα επιδεινωθούν με την πάροδο των χρόνων.

3. Καθαρισμός αυτιών

Μήπως το σκυλί σας ξύνει συνεχώς το ένα του αυτί ή και τα δύο; Παρατηρήσατε μια περίεργη μυρωδιά να προέρχεται από αυτά; Γεμίζουν τα αυτιά του με κερί;

Ενώ όλες οι ράτσες σκύλων πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα αυτιά τους για σημάδια συσσώρευσης κεριού ή λοιμώξεων, μερικά είναι πιο ευαίσθητα σε τυχόν λοίμωξη από άλλα και θέλουν περισσότερη προσοχή και σχεδόν καθημερινό έλεγχο.

Σίγουρα τα πιο ευπαθή σκυλιά είναι αυτά που έχουν μακριά αυτιά και πεσμένα. Σας τα κυνηγόσκυλα τύπου Beagle, για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το κλειστό αυτί τους δημιουργεί ένα τέλειο υγρό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

4. Καθαρισμός προσώπου

Ορισμένα σκυλιά έχουν θέμα με τα “λερωμένα δάκρυα”. Τα κανισάκια είναι μια ράτσα επιρρεπή σε αυτό. Είναι αυτοί οι σκουρόχρωμοι λεκέδες που ξεκινούν από τα μάτια τους και καταλήγουν παράλληλα στην μέση της μύτης.

Υπάρχουν ειδικά μαντηλάκια που μπορείτε να καθαρίζετε με αυτά τα λερωμένα δάκρυα. Αλλιώς, το πλύσιμο και η αραίωση των δακρύων από το τρίχωμα μία ή δύο φορές την ημέρα με καθαρό ζεστό νερό σε ένα μαλακό πανί μπορεί να κάνει θαύματα.

5. Κόψιμο νυχιών

Εάν ακούτε τα νύχια του σκύλου σας στο πάτωμα, τότε αυτό συνήθως είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα για κόψιμο νυχιών.

Αν τα νύχια ενός σκύλου μεγαλώσουν κατά πολύ, την ώρα που περπατάει, εκείνα πιέζονται στο έδαφος και αυτά με την σειρά τους χτυπούν πίσω στα πατουσάκια τους κι αυτό είναι επώδυνο. Όχι μόνο μπορεί να ασκήσει πίεση στις αρθρώσεις των δακτύλων, αλλά θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει το δάκτυλο να στρίψει στο πλάι, με αποτέλεσμα τον πόνο ή ακόμη και την αρθρίτιδα.

Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να περάσουν περίπου ένα μήνα μεταξύ των περιποιήσεων των νυχιών (αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ζωής του σκύλου).

6. Μπάνιο

Η ώρα του μπάνιου μπορεί να μην είναι διασκεδαστική για το σκυλί σας, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε το σκύλο σας καθαρό με αυτόν τον τρόπο!

Η συχνότητα με την οποία το σκυλί σας πρέπει να κάνει μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο τριχώματος, τον τρόπο ζωής και το σαμπουάν. Το πιο συνηθισμένο είναι κάθε 3 – 4 εβδομάδες.

7. Κούρεμα

Εάν έχετε ένα σκυλί του οποίου τα μαλλιά μεγαλώνουν σαν ζιζάνιο (όπως Poodle ή Shih Tzu), θα πρέπει να κόβετε τα μαλλιά τους κάθε λίγες εβδομάδες.

Ανάλογα με τη φυλή και το χτένισμα, ο σκύλος σας μπορεί να απαιτεί κούρεμα κάθε 2-4 εβδομάδες.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts