Ο σκύλος μου είναι λαίμαργος και δεν ακούει

Ερώτηση : “Καλησπέρα. Θα ήθελα μια συμβουλή. Έχω ένα Λαμπραντόρ πάρα πολύ λαίμαργο.
Ενώ σε γενικές γραμμές ακούει τις εντολές που του δίνω, όταν τρώει με γράφει κανονικά.
Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό γιατί καμιά φορά που την αφήνω ελεύθερη σε περιφραγμένο χώρο και βρίσκει κάτι να φάει ενώ της φωνάζει δεν μου δίνει σημασία. Βασικά ξέρω ότι δεν θα παρατήσει αυτό που τρώει αλλά ρε παιδί μου έστω να σηκώσει το κεφάλι της για να με κοιτάξει για λίγο να καταλάβω ότι με ακούει. Αλλά που. Λες και μιλάω σε ντουβάρι. Αν έχετε κάτι να με συμβουλέψετε να μου το πείτε.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας. ” – Νίτσα

Απάντηση : Καλησπέρα. Το θέμα της λαιμαργίας είναι μεγάλο. Γιατί όσο δύσκολο είναι να τιθασεύσεις έναν λαίμαργο σκύλο άλλο τόσο εύκολο είναι να τον εκπαιδεύσεις εξαιτίας της λαιμαργίας του. Και το μυστικό ποιο είναι; Η επιβράβευση με λιχουδιές. Με απλά λόγια; Εφόσον καταλάβει πως όταν είναι υπάκουος θα φάει την λιχουδιά που του αρέσει, θα κάνει ο,τι του ζητήσεις.
Βασικά τα περισσότερα σκυλιά, αν όχι όλα, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τα κάνουν όλα για μια μπουκίτσα λιχουδιάς. Αλλά πόσο μάλλον όταν το σκυλάκι είναι λαίμαργο.


Για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που αναφέρετε, είναι σωστό να εκπαιδεύονται τα σκυλιά από πολύ μικρή ηλικία όταν είναι κουτάβια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που έρχεται στην ζωή κάποιου ένα σκυλάκι μεγαλύτερης ηλικίας, ενήλικο ή ηλικιωμένο. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;


Του κάνετε ασκήσεις εκπαίδευσης με τον ίδιο τρόπο όπως αν θα ήταν κουτάβι. Η διαφορά είναι στην διάρκεια. Πόσο θα κάνει να μάθει το ενήλικο σκυλάκι μια νέα εντολή αφού έχει μάθει σε διαφορετικό τρόπο ζωής. Σε σχέση με ένα κουτάβι που του μαθαίνεις την ζωή και τους κανόνες της με τον δικό σου τρόπο. Η φράση ” δεν μαθαίνεις γέρικο σκύλο νέα κόλπα” φυσικά δεν ισχύει. Απλά, ίσως χρειαστεί περισσότερη επιμονή από μέρους σας. Απ’ την άλλη, το θέμα της διάρκειας ανάλογα την ηλικία δεν είναι σταθερή. Δηλαδή, μπορεί να λένε την παραπάνω φράση για τα ηλικιωμένα σκυλάκια αλλά και τα κουτάβια δεν είναι εύκολο να εκπαιδευτούν λόγω του ότι χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους και τους αποσπά την προσοχή οτιδήποτε υπάρχει τριγύρω. Άρα, καταλήγουμε πως μέσες άκρες είναι περίπου το ίδιο το να εκπαιδεύσεις έναν νεαρό με έναν γέρικο σκύλο.


Θα σας πω ένα κόλπο, το οποίο είναι το ίδιο που πρέπει να κάνει κάποιος σε ένα κουτάβι για να το μάθει τους κανόνες του φαγητού.
Δεν γνωρίζω αν είναι γενικά εκπαιδευμένο το σκυλάκι σας ή όχι. Αν υπακούει σε κάποιες εντολές ή όχι.


Αν ναι, τότε θα είναι ακόμα πιο εύκολο για εσάς. Αν όχι, θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή κι επιμονή για να τον μάθετε. Όπως έχουμε αναφερθεί ξανά σε άλλα άρθρα, τα κλειδιά της εκπαίδευσης είναι υπομονή κι επιμονή.


Λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι αφού έχετε φωνάξει τον σκύλο σας να είναι κοντά σας, να κρατάτε το μπολ με το φαγητό του ψηλότερα από το ύψος των ματιών του και να του δώσετε την εντολή “κάτσε”. Με ήρεμη και σταθερή φωνή. Αν δεν ακούσει, επαναλαμβάνετε πάντα ήρεμα κι έχοντας πάντα το χέρι με το μπολ ψηλότερα. Δεν λέτε άλλες λέξεις ή προτάσεις. Μόνο την λέξη “κάτσε”.


Το δεύτερο βήμα είναι όταν υπακούσει να του πείτε την λέξη “μείνε”. Εκείνη τη στιγμή ζητάτε από τον σκύλο σας να μείνει ήρεμος χωρίς να κουνηθεί από την θέση του. Όταν τον δείτε να σας περιμένει ήρεμος, χαμηλώνετε σιγά σιγά το μπολ μπροστά του. Αν παρακούσει την εντολή και σηκωθεί γρήγορα για να φτάσει το μπολ, το σηκώνετε ξανά και με ύφος αυστηρό αλλά όχι θυμωμένο, επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι ο σκύλος σας να παραμείνει στην θέση του περιμένοντας την επόμενη εντολή.


Στο τρίτο και τελευταίο βήμα, αφήνετε το μπολ με το φαγητό μπροστά του, λέγοντας ξανά την λέξη “μείνε” για να καταλάβει πως παρ’ όλο που βλέπει το μπολ στα πόδια του δεν πρέπει να το πλησιάσει παρά μόνο αν τον αφήσετε εσείς. Αφού τον δείτε στην θέση του και σας κοιτά στα μάτια περιμένοντας την επόμενη εντολή, του λέτε την λέξη “εντάξει” ή “φάε” δείχνοντας το φαγητό για να πλησιάσει το μπολ. Πρέπει ο σκύλος να μάθει πως στο άκουσμα αυτής της λέξης μπορεί να ξεκινήσει το φαγητό του κι όχι γιατί το μπολ κατέληξε στο πάτωμα.


Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει τον σκύλο σας να είναι περισσότερο υπάκουος όσον αφορά το φαγητό. Κι όταν την επόμενη φορά, φωνάξετε το όνομά του την ώρα που τρώει, θα διαπιστώσετε πως θα σας δώσει σημασία και θα γυρίσει το κεφάλι του.


Εύχομαι να σας βοήθησε η συμβουλή μου. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση κι ότι άλλο χρειαστείτε μην διστάσετε να ρωτήσετε.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts