Συμβουλές για αποφυγή λαθών

στατιστικά στοιχεία για τους σκύλους

Μερικές φορές τα σκυλιά μπορεί ξαφνικά να παρουσιάσουν κακές συμπεριφορές – ακόμη και τα σκυλιά που είναι υπάκουα, ήρεμα ή εκπαιδευμένα. Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν έχουν την αίσθηση της ηθικής, δεν κάνουν κάτι επειδή είναι “λάθος” ή “σωστό”. Κάνουν μόνο ο,τι τους βολεύει ή ευχαριστεί.

Το θέμα είναι όταν κάνει κάτι ο σκύλος σας “λάθος” και δεν το γνωρίζει, να τον μάθετε εσείς ποιο είναι το “σωστό” με τον σωστό τρόπο όμως. Για παράδειγμα, εάν δείτε το σκυλί σας να μασάει ένα πόδι καρέκλας και του δώσετε ένα μπισκότο για να του αποσπάσετε την προσοχή από τα έπιπλα, τότε με αυτόν τον τρόπο τον έχετε διδάξει ότι την επόμενη φορά που θα θέλει ένα μπισκότο, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να μασήσει στο πόδι της καρέκλας! Κι έτσι, μόλις τον μάθετε κατά λάθος φυσικά, τον “λάθος” τρόπο!

Γιατί ένας σκύλος μπορεί να κάνει “λάθος” συμπεριφορές ξαφνικά;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η ανία. Όταν βαριέται ένας σκύλος γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, μπορεί να προσπαθήσει να μασήσει ή να σκάψει. Σε αυτό το σημείο, υπεύθυνοι είσαστε εσείς γιατί δεν του παρέχετε καθημερινή άσκηση, βόλτες, διασκέδαση και παιχνίδι.

Όταν το σκυλί σας αρχίζει να παρουσιάζει μια προβληματική συμπεριφορά, προσπαθήστε να εργαστείτε για να την διορθώσετε αμέσως. Αν το αφήσετε, τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί γιατί θα έχει μάθει σε έναν άλλον λανθασμένο τρόπο συμπεριφοράς και όσο πιο αργά, τόσο πιο δύσκολο να του το ξεκόψετε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν είναι προχωρημένη η κατάσταση, ίσως χρειαστείτε κάποιον ειδικό, έναν εκπαιδευτή για να διορθώσει την λάθος συμπεριφορά του σκύλου σας.

στατιστικά στοιχεία για τους σκύλους

Ας δούμε τώρα τις πιο συνηθισμένες λάθος συμπεριφορές ενός σκύλου και να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πώς να τις διαχειριστείτε:

Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα είναι μια ύπουλη συμπεριφορά γιατί συνήθως δεν ξεκινά με την επικίνδυνη μορφή της αλλά κλιμακώνεται σταδιακά εάν δεν προσέξετε να την διορθώσετε από την αρχή.

Μήπως ο σκύλος σας δείχνει τα δόντια του όταν πάτε να τον πιάσετε από το κολάρο για να τον απομακρύνετε από το έπιπλο που μασάει εκείνη τη στιγμή μπροστά σας;

Μήπως σας δείχνει τα δόντια του όταν πλησιάζετε το μπολ του φαγητού του ή κάποιο παιχνίδι του;

Μήπως στην βόλτα σας, περπατάτε με δυσκολία όταν πάτε να προσπεράσετε κάποιον άλλον σκύλο ή αν κάποιος σας πλησιάσει γιατί ο δικός σας αρχίζει να αγριεύει;

Αυτές είναι όλες οι εκδηλώσεις επιθετικών τάσεων που πιθανόν μπορεί να οδηγήσουν σε ένα περιστατικό δαγκώματος κάποια μέρα.

Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, λάβετε άμεσα μέτρα!

Θέστε αμέσως όρια! Επιβραβεύστε μόνο την θετική συμπεριφορά, μην ανταποκρίνεστε συναισθηματικά (όπως ” ω, το γλυκούλι μου δεν θα το ξανακάνει, δεν πειράζει” ή “δεν το ήθελε, τρόμαξε ή έγινε κατά λάθος”) γιατί το πρώτο στάδιο είναι να “σας πάρει τον αέρα” όπως λέει και μια λαϊκή έκφραση και θα σας είναι πολύ δύσκολο αργότερα να το αποτρέψετε. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να τα εφαρμόσετε στο σπίτι σας αμέσως.

Αν παρατηρήσετε πως μετά από αυτά τα βασικά βήματα επιδεινωθεί η επιθετικότητα του σκύλου σας, τότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Κάνει φασαρία με επίμονο και συνεχόμενο γάβγισμα ή κλαψούρισμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε για το γάβγισμα είναι ότι είναι απόλυτα φυσικό και, για πολλά σκυλιά, είναι απολαυστικό.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξετε να μην του φωνάξετε δυνατά για να τον σταματήσετε γιατί αυτός θα συνεχίσει να γαβγίζει δυνατότερα επειδή αυτό θα παίρνει ως μήνυμα από εσάς εκείνη τη στιγμή.

Αντ’ αυτού, μάθετέ τον να γαβγίζει όταν του το λέτε εσείς με την εντολή “μίλα” ή “γάβγισε” και να μάθει να ηρεμεί με την εντολή “ήσυχα”, “ήρεμα” ή “σταμάτα”.

Για να τον μάθετε την πρώτη εντολή, θα είναι ευκολότερο να το κάνετε όταν γαβγίζει, λέγοντάς του “μπράβο, μίλα ή μπράβο γάβγισε” την ώρα που αυτός γαβγίζει. Απλώς τον ενθαρρύνετε.

Το κόλπο για να σταματάει να γαβγίζει και με αυτόν τον τρόπο να μάθει την εντολή “ήσυχα” είναι την ώρα που γαβγίζει να του δώσετε κάτι να φάει. Αυτή η δραστηριότητα θα τον αναγκάσει να σταματήσει το γάβγισμα για να μασήσει την τροφή και να την καταπιεί. Την ώρα λοιπόν που θα έχει σταματήσει και θα μασάει εσείς θα του λέτε “μπράβο, ήσυχα” ή “μπράβο, ήρεμα”. Και επιβραβεύστε τον ξανά με λιχουδιά εκείνη τη στιγμή.

Ζητιανεύει

Αυτό είναι μια κακή συνήθεια που είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να θεραπευτεί, έτσι από την αρχή, όταν είναι ώρα να φάτε, περιορίσετε το σκυλί σας σε ένα δωμάτιο με ένα μασώμενο παιχνίδι για να απασχολείται. Και τον αφήνετε να επιστρέψει όταν τελειώσετε το φαγητό.

Αν γκρινιάζει ή γαβγίζει όσο είναι κλεισμένος στο άλλο δωμάτιο, απλά αγνοήστε τον και μόνο όταν σταματήσει να φωνάζει ανοίξτε του να έρθει κοντά σας (κι αφού έχετε τελειώσει φυσικά το φαγητό σας) κι εφόσον είναι ήσυχος και τότε επιβραβεύστε τον. Αυτό θα ακολουθήσετε κι αν ζητιανεύει ήδη την ώρα του φαγητού σας.

Μάσημα

Όλα τα σκυλιά πρέπει να μασήσουν. Αποδεχτείτε αυτό το γεγονός και αναλάβετε την ευθύνη να παρέχετε στο σκυλί σας ασφαλή, αποδεκτά παιχνίδια για μάσημα.

Εάν μασάει διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, μην τον αφήνετε ελεύθερο όταν λείπετε και μένει μόνος του. Θα πρέπει να τον περιορίσετε σε ένα δωμάτιο που θα του αφήσετε μόνο τα δικά του παιχνίδια για να μασάει και να απασχολείται.

Σκάψιμο

Αν έχετε ένα σκύλο που αγαπά να σκάβει – και πάλι, το σκάψιμο είναι ένα φυσικό ένστικτο του σκύλου και δεν μπορείτε να το πολεμήσετε. Δεν πρέπει να τον αποτρέψετε, αλλά να του δώσετε άλλη εναλλακτική λύση για το σκάψιμο.

Επιλέξτε ένα σημείο στην αυλή σας όπου δεν θα κάνει πολύ ζημιά αν σκάψει. Ενθαρρύνετέ τον να χρησιμοποιήσει εκείνο το σημείο βυθίζοντας κάτι που θα του αρέσει και που θα χρειαστεί να σκάψει για να το βρει. Επιβραβεύστε τον όταν το βρει.

Αν πάει σε λάθος σημείο, απομακρύνετέ τον και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως πιο πάνω ξανά λέγοντάς του “εδώ, μπράβο”.

Το ίδιο ισχύει και για το “σκάψιμο” σε εσωτερικούς χώρους. Εάν ο σκύλος σας ξύνει το πάτωμα, πιθανότατα είναι ανήσυχος ή βαριεστημένος. Σε αυτή την περίπτωση, περιορίστε τον σε ένα μέρος μαζί με τα παιχνίδια του ή βγάλτε τον βόλτα για να τρέξει και να παίξει.

Πηδάει πάνω σας

Σε αυτή την λάθος συμπεριφορά θα χρειαστείτε την βοήθεια φίλων. Βάλτε στο σκυλί σας το λουρί του, βάλτε κάποιον φίλο να χτυπήσει το κουδούνι, πλησιάστε με το σκυλί σας στην πόρτα και ζητήστε του να καθίσει. Πρέπει όταν ανοίξει η πόρτα να είναι ήδη καθιστός. Αν δεν είναι, περιμένετε πρώτα να καθίσει και μετά ανοίγετε την πόρτα.

Όταν μπει μέσα ο φίλος σας, λέτε συνεχώς στον σκύλο σας “μείνε” για να παραμείνει καθιστός και τον επιβραβεύετε με λιχουδιές.

Αν σηκωθεί και πηδήξει πάνω του, τότε ο φίλος σας πρέπει να γυρίσει την πλάτη του μέχρι να τον ηρεμήσετε εσείς τον σκύλο σας κρατώντας τον από το λουρί και δίνοντάς του την εντολή “κάτσε”.

Αυτό θα κάνετε ξανά και ξανά όποτε μπαίνει κάποιος στο σπίτι σας. Ακόμη και για εσάς όταν ο σκύλος σας τρέχει να σας υποδεχτεί και πηδάει σαν τρελός πάνω σας. Το μυστικό είναι εκείνη τη στιγμή που κάνει αυτή την λάθος συμπεριφορά, να του γυρνάτε την πλάτη μέχρι να ηρεμήσει και μόνο όταν ηρεμεί και κάθεται να γυρίζετε και να μπαίνετε μέσα στο σπίτι.

Το παιχνίδι του είναι άγριο

Είναι κρίσιμο το άγριο παιχνίδι να διευθετηθεί και να σταματήσει αμέσως. Όταν το σκυλί σας παίζει με αυτόν τον τρόπο μαζί σας, σταματήστε να κινείστε ή να κάνετε ήχους. Σηκωθείτε πάνω αν είστε καθιστός. Κρατήστε τα χέρια σας κοντά στο σώμα σας. Σταθείτε ακίνητος σαν άγαλμα αν είναι δυνατόν, ακόμη και αν ο σκύλος σας πηδά πάνω σας.

Εάν παίζει με άλλους με αυτόν τον τρόπο, να σταματήσουν να κινούνται και να σηκωθούν αργά, χωρίς να δίνουν σημασία στο σκυλί.

Και μόνο όταν ηρεμεί θα συνεχίζετε το παιχνίδι μαζί του.

Στρες / Άγχος αποχωρισμού

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα σε προηγούμενα άρθρα. Διαβάστε το άρθρο “Στρες αποχωρισμού : Σιχαίνομαι την μοναξιά”

Κλέψιμο φαγητού, ρούχων ή άλλων αντικειμένων

Ευτυχώς, η κλοπή είναι ένα αρκετά εύκολο πρόβλημα για να επιλυθεί, επειδή το σκυλί σας δεν μπορεί να κλέψει αυτό που δεν μπορεί να φτάσει.

Κάντε τα απαγορευτικά αντικείμενα για τον σκύλο σας απρόσιτα και αφήστε του μόνο τα δικά του παιχνίδια.

Παίξτε μαζί του με τα παιχνίδια του, γιατί αυτό είναι συνήθως σημάδι ανίας.

Όταν κλέβει, μην τον κυνηγάτε γιατί θα το θεωρήσει παιχνίδι. Καλέστε τον να έρθει κοντά σας ή πηγαίνετε εσείς κοντά του ήρεμα. Πείτε του “Αφήστε το” καθώς ανοίγετε το στόμα του για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Αν αισθανθείτε ότι το σκυλί σας γίνεται υπερβολικά επιθετικό, αφήστε τον και περιορίστε τον αμέσως μέσα σε ένα δωμάτιο. Επικοινωνήστε με έναν εκπαιδευτή για να σας συμβουλέψει σε αυτή την περίπτωση.

Υποτακτική ούρηση

Μήπως όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι σας, ο σκύλος αρχίζει να κατουριέται πάνω του; Πρώτα, ελέγξτε το με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε πρόβλημα υγείας.

Διαφορετικά, διαβάστε το άρθρο “Κατουριέται ο σκύλος σας από την χαρά του;” που έχουμε αναφερθεί παλιότερα, για να πάρετε συμβουλές με σκοπό να αποτρέψετε μια τέτοια συμπεριφορά.

Γενικά

Όταν εκπαιδεύετε το σκυλί σας – είτε πρόκειται να του μάθετε μια νέα συμπεριφορά είτε για να τροποποιήσετε μια υπάρχουσα συμπεριφορά – είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι ζωντανός οργανισμός. Κι όχι ένα αντικείμενο ή ένα ρομπότ. Οι συμβουλές μπορεί να φέρνουν αποτέλεσμα σε κάποιους σκύλους και σε άλλους όχι για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επειδή ο κάθε σκύλος είναι ζωντανός οργανισμός κι έχει την δική του προσωπικότητα. Αν δοκιμάσετε κάποιες συμβουλές εκπαίδευσης και διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα παραμένει, τότε επικοινωνήστε με έναν εκπαιδευτή.

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts