Μήπως ο σκύλος σας κατουριέται από την χαρά του;

Πολύς κόσμος μπερδεύει την υποτακτική ούρηση ενός σκύλου με την εκπαίδευση. Δεν είναι θέμα εκπαίδευσης αλλά συμπεριφοράς λόγω χαρακτήρα. Πρωτίστως. Τι σημαίνει αυτό;

Μπορεί ένας σκύλος να έχει εκπαιδευτεί και να έχει μάθει το μάθημα της τουαλέτας, με αποτέλεσμα να κάνει την ανάγκη του εκεί που του έχετε υποδείξει. Αν όμως ο χαρακτήρας του είναι υποτακτικός, ίσως όταν σας βλέπει να μπαίνετε μέσα στο σπίτι, να σας υποδέχεται με τόση χαρά και ενθουσιασμό που θα κατουριέται πάνω του. Αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί με την εκπαίδευση να διορθωθεί. Δεν είναι όμως η εκπαίδευση που γνωρίζουν όλοι. Γιατί στην ουσία, δεν θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας αλλά εσάς τους ίδιους. Εσείς πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά για να κόψει το σκυλάκι σας την υποτακτική ούρηση.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι και σας υποδέχεται με χαρά το σκυλάκι σας ενώ ταυτόχρονα του ξεφεύγουν.

Είναι πολύ απλό.

Θα αποφύγετε κι εσείς να είστε υπερενθουσιώδεις όταν το βλέπετε. Δεν θα κάνετε επεισοδιακή είσοδο με φωνές, χαρές “πού είναι το σκυλάκι μου”, με πολύ ενθουσιασμό κι αγκαλιές σφιχτές σα να λείπατε χρόνια ταξίδι ενώ λείψατε μόλις μισή ώρα! Αντιθέτως, θα πρέπει να είστε πολύ ήρεμοι όταν το βλέπετε.

Αν δεν είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος σας με τις βασικές εντολές:

Αναλυτικά, όταν θα κάνετε την είσοδό σας, αγνοήστε τον σκύλο σας για λίγα λεπτά. Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή, ακόμη και οπτική σα να μην υπάρχει. Θα το προσπεράσετε χωρίς να το κοιτάξετε, να του μιλήσετε ή να το αγγίξετε. Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε το χρονικό περιθώριο να χαλαρώσει, να του φύγει ο υπερβολικός ενθουσιασμός και να ηρεμήσει. Αφού ηρεμήσει, τότε θα πάτε κοντά του και θα το χαιρετήσετε με τον τρόπο σας αλλά μετρημένα, όχι πολύ ενθουσιασμό γιατί έτσι θα τον βοηθήσετε να αναπτύξει τον δικό του ενθουσιασμό ξανά.

Αν είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος σας με τις βασικές εντολές:

Ακολουθείτε την ίδια συμπεριφορά με την παραπάνω, με την διαφορά πως θα σας διευκολύνει πολύ και τους δύο και θα επιταχύνει την διαδικασία, αν θα το βάλετε να κάτσει για λίγα λεπτά. Εφόσον έχει μάθει τις εντολές “κάτσε”, “μείνε” ή “ξάπλωσε”. Κάνοντας την είσοδό σας, του λέτε την εντολή “κάτσε ή μείνε”, εκείνος υπακούει και κάθεται, τον προσπερνάτε χωρίς να τον χαιρετήσετε, χωρίς καμία άλλη επαφή, τον αφήνετε για λίγα λεπτά και μετά τον χαιρετάτε.

Αν δεν ηρεμεί με τίποτα και σας ακολουθεί παντού και πηδάει πάνω σας ή φωνάζει ενθουσιασμένος:

Θα ακολουθήσετε τις αρχικές οδηγίες, θα τον αγνοήσετε για λίγο. Αφού εκείνος συνεχίζει να κάνει πολλές χαρές μπροστά σας, θα σταθείτε ακίνητοι χωρίς να τον κοιτάτε. Κοιτάζοντας ευθεία στο κενό. Τότε ο σκύλος σας μετά από λίγα λεπτά θα αρχίζει να ηρεμεί. Όταν θα τον δείτε να ηρεμεί, τότε εσείς με αργές και ήρεμες κινήσεις θα του δώσετε μια λιχουδιά ή θα επιβραβεύσετε με χάδι και καλό λόγο για να του δείξετε ότι αυτήν την συμπεριφορά θέλετε την ήρεμη. Κι εσείς όμως θα είστε χαλαροί και ήρεμοι χωρίς σημάδια ενθουσιασμού.

Αν αυτή τη συμπεριφορά δεν την κάνει μόνο σε εσάς αλλά και σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και στους επισκέπτες, τότε θα πρέπει να του πείτε να ακολουθήσουν όλοι την ίδια τακτική μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.

Αυτά εννοείται πως θα τα κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αποβάλλει αυτήν την συμπεριφορά. Το να κατουριέται από την χαρά του ή τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Όταν πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ωριμάσει πλήρως η σωστή συμπεριφορά του, τότε ασφαλώς και θα τον αφήνετε να σας υποδεχτεί με χαρά κι εσείς με την σειρά σας να του δείχνετε την αγάπη σας με αγκαλιές και φιλιά όταν τον βλέπετε.

Σκοπός αυτής της άσκησης δεν είναι να του κόψετε τα φτερά όταν θα θέλει να σας δείξει την αγάπη του. Απλά να κόψετε την υποτακτική ούρηση. Το να χαίρεται ένας σκύλος όταν βλέπει την οικογένειά του, είναι μια από τις πολυτιμότερες στιγμές ευτυχίας που ζει κάποιος όταν συμβιώνει με έναν σκύλο. Κι είναι ωραίο να σου δείχνουν ότι σε αγαπάνε όπως και να το δείχνεις εσύ.

Τι πιο όμορφη εικόνα, να βάζεις το κλειδί στην πόρτα, να την ανοίγεις και να βλέπεις μια χαμογελαστή μουσούδα να τρέχει προς το μέρος σου και να σε υποδέχεται με κουνιστή ουρά, αγκαλιές και φιλιά;

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts