Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τον εαυτό τους;

υγεία στο δέρμα

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στους λόγους που γλείφουν τα σκυλιά τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο άρθρο Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου; Όπως επίσης, έχουμε μιλήσει και για τους λόγους που κάποια σκυλιά γλείφουν άλλους σκύλους στο άρθρο Γιατί τα σκυλιά γλείφουν άλλους σκύλους; Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον εαυτό του.

Αν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να γλείφει επίμονα τον εαυτό του, τότε πρέπει να προσέξετε τον λόγο που το κάνει αυτό. Μπορεί δηλαδή να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο αλλά μπορεί και να συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που ένας σκύλος γλείφει επίμονα τον εαυτό του;

1. Περιποίηση

Μπορεί να παρατηρήσετε το σκυλί σας να γλείφει το σώμα / τα ιδιωτικά του μέρη ως τρόπο καθαρισμού του εαυτού του. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Εάν παρατηρήσετε υπερβολικό γλείψιμο του πρωκτού, ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι πρωκτικοί αδένες του σκύλου σας είναι γεμάτοι και πρέπει να καθαριστούν. Τότε θα πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρο για να αδειάσει τους πρωκτικούς του αδένες. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό το θέμα σε παλιότερο άρθρο μας Καθαρισμός πρωκτικών αδένων με φυσικό τρόπο.

2. Θεραπεία

Το σάλιο του σκύλου περιέχει ένζυμα που σκοτώνουν τα βακτήρια και βοηθούν στην καθαρή διατήρηση μιας ανοιχτής πληγής.

Ωστόσο, το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί στην πραγματικότητα να ξανανοίξει τις ήδη θεραπευμένες πληγές, οπότε προσέξτε προσεκτικά το σκύλο σας εάν έχει κόψει ή ξύσει ή χτυπήσει σε κάποιο σημείο του σώματός του και γλείφει αυτήν την περιοχή.

3. Καταναγκασμός

Εάν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας γλείφει το ίδιο σημείο ξανά και ξανά τότε μπορεί να είναι ένδειξη νευρικότητας. Το γλείψιμο μπορεί να χρησιμεύσει ως αγχολυτικό για το κουτάβι σας, καθώς απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες βοηθούν στο να αισθάνεται καλά και να ηρεμεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να σταματήσετε αυτήν τη συνήθεια, καθώς το επίμονο γλείψιμο έχει αποδειχθεί πως τελικά απλώς ενισχύει το άγχος και μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το μειώσει.

υγεία στο δέρμα

4. Κακή στοματική υγεία

Εάν το σκυλί σας γλείφει συνεχώς πράγματα ή απλά τον αέρα, τότε μπορεί να υποφέρει από στοματική δυσφορία.

Ελέγξτε τα δόντια του σκύλου σας για να δείτε εάν είναι επικαλυμμένα με πλάκα και πέτρα. Εάν ναι, τότε είναι καιρός να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας και να δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την στοματική υγεία του.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts