Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου;

Μη μου πείτε ότι δεν έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί σας γλείφουν τα σκυλάκια σας! Οι περισσότεροι σίγουρα πιστεύετε πως είναι ο τρόπος που φιλούν. Είναι το δικό τους φιλί. Είναι όμως όντως έτσι; Οι θεωρίες είναι πολλές. Οι ειδικοί προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά και δείτε παρακάτω τις εξηγήσεις τους.

1. Αγάπη

Είναι το δικό τους “σ’ αγαπώ”! Στο ζωικό βασίλειο η περιποίηση που δίνει ένα ζώο σε κάποιο άλλο σημαίνει στοργή κι αγάπη. Και ο τρόπος που περιποιούνται ο ένας τον άλλον είναι το γλείψιμο. Εφόσον λοιπόν το έχουν στο DNA τους να εκδηλώνουν την αγάπη τους και την αφοσίωσή τους με αυτόν τον τρόπο, το κάνουν και στους ανθρώπους για να τους δείξουν πόσο τους αγαπούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ο σκύλος σας σάς γλείφει, απελευθερώνονται ορμόνες που τον κάνουν να αισθάνεται καλά, όμορφα. Για την ακρίβεια, διεγείρει μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και συνδέεται με την συναισθηματική σύνδεση.

2. Τους αρέσει η γεύση του δέρματός σας

Όσο κωμικό ή παράλογο κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι αυτή. Πως το ανθρώπινο δέρμα, ειδικά όταν είναι ιδρωμένο που έχει σαν αλατισμένη γεύση, προσελκύει τους τετράποδους φίλους σας!

3. Να σας τραβήξουν την προσοχή

Το γλείψιμο πολλές φορές είναι ένας τρόπος για να σας δείξει πως κάτι θέλει. Μπορεί να πεινάει και να ζητάει φαγητό, μπορεί να κατουριέται και να ζητά να βγει έξω ή μπορεί απλά να θέλει να παίξετε. Γενικά, προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή ή να σας ξυπνήσει αν κοιμάστε, γιατί κάτι θέλει.

τα σκυλονέα της Μάρσας

4. Συμπεριφορά υποταγής

Τα σκυλιά συνήθως γλείφουν την μουσούδα ενός άλλου σκύλου για να δηλώσουν υποταγή. Τα κουτάβια γλείφουν την μουσούδα της μαμάς τους. Όταν λοιπόν ένα σκυλάκι έχει μεγαλώσει μαζί σας, τότε σας βλέπει σαν την μαμά του ή σαν τον αρχηγό της αγέλης. Της δικής σας αγέλης – ομάδας. Με αποτέλεσμα να γλείφει το πρόσωπό σας για να σας δείξει υποταγή.

5. Εσείς το ενθαρρύνετε

Πολλοί άνθρωποι ενθαρρύνουν, καμιά φορά χωρίς να το αντιλαμβάνονται, τον σκύλο τους να τους γλείφει. Αναρωτιέστε με ποιον τρόπο; Ανταποδίδετε το φιλί του, γελάτε, του λέτε γλυκόλογα ή του δίνετε κάποια λιχουδιά. Έτσι ώστε να ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά. Αν θέλετε να σταματήσει να σας γλείφει, δεν πρέπει να του φωνάξετε ή να το μαλώσετε. Απλά, αγνοήστε το και γυρίστε το πρόσωπό σας στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν το σκυλάκι σας, καταλάβει πως όποτε σας γλείφει εσείς στρίβετε το κεφάλι για να το αποφύγετε, θα σταματήσει να σας γλείφει.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts