Τα λάθη που κάνετε στο μπάνιο του σκύλου σας

σκύλος κάνει μπάνιο

Είναι μέρα μπάνιου για το σκυλάκι σας. Ετοιμάζετε το περιβάλλον, φοράτε αδιάβροχο… πλάκα κάνω…παίρνετε τα κατάλληλα αξεσουάρ όπως σαμπουάν, σφουγγάρι, πετσέτα κι ίσως ένα πλαστικό παπάκι για να κολυμπήσει μέσα στην μπανιέρα …χιχιχιχι… και… ξεκινάτε. Μήπως ξεχάσατε όμως κάτι; Μήπως για παράδειγμα ξεχάσατε να ελέγξετε την θερμοκρασία του νερού; Μη γελάτε. Είναι σημαντικό.

Διαβάστε τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν σχεδόν όλοι οι σκυλογονείς όταν κάνουν μπάνιο τους σκύλους τους στη μπανιέρα του σπιτιού τους και μάθετε ποιο είναι το σωστό.

1.Δεν ελέγχετε την θερμοκρασία

Είτε κάνετε τον σκύλο σας μπάνιο το κατακαλόκαιρο είτε το καταχείμωνο, πρέπει να ελέγξετε την θερμοκρασία του νερού πριν τον λούσετε. Δεν πρέπει να είναι ούτε μπούζι τόσο κρύο που θα παγώσουν τα κοκαλάκια του ούτε καυτό για να βγει με εγκαύματα τρίτου βαθμού από το μπάνιο!

Φροντίστε το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρό προς λίγο δροσερό για το καλοκαίρι και χλιαρό προς λίγο ζεστό τον χειμώνα.

Δοκιμάστε το, ξέρετε όπως κάνουν για τα μωράκια, βρέξτε με το ντουσ τον καρπό σας εσωτερικά που είναι ευαίσθητο στις θερμοκρασίες το σημείο εκεί και ρυθμίστε την θερμοκρασία του νερού πριν ξεκινήσετε να βρέχετε το σκυλάκι σας.

2. Δεν προστατεύετε τα μάτια και τα αυτιά του.

Είναι σημαντικό σημείο αυτό γιατί αν δεν τα προσέξετε υπάρχει κίνδυνος να πάθει μόλυνση το σκυλάκι σας από την υγρασία.

Τα μάτια : Αν μπει σαπουνάδα στα μάτια του σκύλου θα τσούξουν όπως γίνεται στους ανθρώπους. Για να το αποφύγετε αυτό όταν θα πλύνετε την μουσούδα φροντίστε με το άλλο χέρι να σκεπάσετε τα μάτια του με ένα νωπό ύφασμα.

Τα αυτιά : Αν μπει νερό μέσα στα αυτιά του σκύλου, τότε το πιο πιθανό είναι να μολυνθεί και να καταλήξει σε ωτίτιδα. Και φυσικά θα ενοχληθεί και ανάλογα την ποσότητα του νερού να πονέσει. Βάλτε του σκουφάκι ή μικρό κομμάτι ύφασμα που θα έχετε κόψει ειδικά για αυτή την περίσταση μέσα σε κάθε αυτί, έξω έξω όμως όχι να το χώσετε βαθιά! Κι όχι βαμβάκι γιατί το βαμβάκι έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία με αποτέλεσμα να μπει μέσα στο αυτί υγρασία, όπως επίσης μπορεί να αφήσει υπολείμματα βαμβακιού μέσα στο αυτί και να μην βγαίνει μετά και να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και να χρειαστεί κτηνίατρο για να το βγάλει.

**Κοιτάξτε.. να σας πω την αλήθεια τις ανάλογες προφυλάξεις είναι καλό να τις συνηθίζει από μικρό ένα σκυλάκι, διαφορετικά δε θα δεχτεί πάνω του τίποτα. Δεν θα χάσετε τίποτα όμως αν το προσπαθήσετε. Διαφορετικά, θέλει μεγάλη προσοχή όταν πλησιάζετε το κεφάλι του. Καλύτερα να το πλύνετε σιγά σιγά με το χέρι και ελάχιστη σαπουνάδα και φυσικά ποτέ στα αυτιά και στα μάτια. Και μετά να το ξεπλύνετε σιγά σιγά με το χέρι, προσεκτικά να μη τρέξει το νερό μέσα στα αυτιά. Ή με τον ίδιο τρόπο με την βοήθεια μιας βρεγμένης πετσέτας.

σκύλος κάνει μπάνιο

3. Έχετε το ντουζ στο πολύ δυνατό

Αν ανοίξετε στο τέρμα το νερό να τρέχει από το ντουζ το πιο πιθανό είναι να τρομάξει το σκυλάκι σας από την πολύ μεγάλη πίεση του νερού πάνω του. Γενικά θα του δημιουργήσει δυσφορία. Θα το ενοχλεί. Θέλει μικρή πίεση του νερού πάνω του.

4. Δεν χρησιμοποιείτε το σωστό σαμπουάν

Δυστυχώς το ανθρώπινο σαμπουάν δεν είναι το ιδανικό για τους σκύλους. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι το χρησιμοποιούν. Είναι λάθος. Μπορεί να του δημιουργήσει δερματίτιδα ή αλλεργία.

Χρησιμοποιείστε τα ανάλογα σαμπουάν που υπάρχουν στην αγορά αποκλειστικά για τους σκύλους. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων όπου σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα ταιριάζει στο σκυλάκι σας. Για παράδειγμα αν είναι αλλεργικό, φροντίστε να του πάρετε ένα σαμπουάν για αυτό ακριβώς το λόγο για να του ελαττώσει την δερματική φαγούρα.

Ωραία σαμπουάν για διάφορες σκυλίσιες προσωπικότητες μπορείτε να δείτε εδώ :

Ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν με αγνά υλικά…..Συνταγή για φυτικό σαμπουάν σκύλων

Αυτό που θα σας συνιστούσα είναι να αποφύγετε τα σαμπουάν που έχουν μέσα και μαλακτική κρέμα γιατί το κοντίσιονερ μπορεί να αφήσει υπολείμματα και να μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος με αποτέλεσμα να μην αναπνέει σωστά το δέρμα του σκύλου. Όπως επίσης, το κοντίσιονερ θα αφήσει ένα φιλμ το οποίο είναι μαγνήτης κάθε βρωμιάς και θα βρομίσει πιο γρήγορα το σκυλάκι σας από ένα απλό σαμπουάν. Και τέλος, επειδή θα κάνει πολύ μαλακιά την τρίχα το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει κόμπους στο τρίχωμα κι αυτό δε το θέλετε!

5. Δεν ξεπλένετε καλά τον σκύλο σας ή το αντίθετο…

Αν δεν ξεπλύνετε καλά το σκυλάκι σας και μείνουν υπολείμματα σαπουνάδας πάνω του τότε θα έχει φαγούρα και μπορεί να κάνει πληγές στο δέρμα του από τα νύχια του.

Αν το ξεπλένετε υπερβολικά πολύ, παραπάνω από το κανονικό σαν εμμονή, τότε υπάρχει κίνδυνος να διώξετε τα φυσικά έλαια του δέρματος και τριχώματος του σκύλου σας με αποτέλεσμα να έχει δερματική ενόχληση και να ερεθιστεί το δέρμα του.

6. Δεν στεγνώνετε καλά τον σκύλο σας

Η διαδικασία του μπάνιου δεν τελειώνει μέσα στην μπανιέρα. Υπάρχει και συνέχεια. Το στέγνωμα. Αν είναι καλοκαίρι εννοείται πως αυτό το βήμα το παραλείπετε. Αν όμως είναι χειμώνας, τότε ξεκινάτε με μια στεγνή πετσέτα να στεγνώσετε όλο του το κορμί και το κεφάλι, με μαλακές κινήσεις.

Μετά καθαρίζετε με στεγνό πανί τα αυτιά καλά μέσα έξω για να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας.

Αν είναι κοντότριχο το σκυλάκι σας σταματάτε εκεί. Αν έχει μακριά τρίχα, τότε συνεχίζετε με το πιστολάκι το οποίο το ρυθμίζετε στο χλιαρό ελάχιστα ζεστό και από απόσταση αρχίζετε στο στέγνωμα. Πάντα από απόσταση για να μην το κάψετε το σκυλάκι και αποφεύγετε το πρόσωπο γιατί εκεί συνήθως ενοχλούνται σχεδόν όλα τα σκυλιά.

7. Του φωνάζετε ή το μαλώνετε καθ’όλη την διάρκεια του μπάνιου

Αυτό είναι το σημαντικότερο λάθος που κάνουν πολλοί. Αν δε κάθεται καλά ή ήσυχος ο σκυλάκος μέσα στην μπανιέρα ή κατά την διάρκεια του στεγνώματος, βάζετε τις φωνές και το μαλώνετε. Αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα και ο σκύλος θα ταραχτεί ακόμα περισσότερο, θα φοβηθεί και θα αντισταθεί εντονότερα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πάλη μεταξύ σας μέσα κι έξω από την μπανιέρα.

Όχι!

Θα προσπαθήσετε να τον ηρεμήσετε με ήρεμη φωνή, γλυκά λόγια, χάδια και φυσικά με …. λιχουδιές!

Αυτά είχα να σας πω. Μετά από αυτές τις μικρές συμβουλές δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο από μια μόνο ευχή…. Καλά μπάνια!

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts