Γιατί τα σκυλιά τρώνε περιττώματα;

Ξέρω… έχετε έρθει αρκετοί σκύλο – γονείς αντιμέτωποι με αυτήν την …. άσχημη κατάσταση….

Όσο βρωμερή κι αηδιαστική μπορεί να είναι μια τέτοια συνήθεια δεν ακυρώνει το γεγονός πως είναι μια άκρως φυσιολογική αντίδραση ενός σκύλου.  Οι λόγοι είναι αρκετοί. Για να δούμε λοιπόν γιατί μπορεί να πιάσετε “στα πράσα” τον σκύλο σας να κάνει αυτήν την … βρωμοδουλειά και πώς μπορείτε να τ’ αντιμετωπίσετε:

IMG_20150609_193736-copy

 1. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως η κοπροφαγία είναι μια φυσιολογική κατάσταση σε πολλά ζώα κι όχι μόνο στους σκύλους.  Μην ξεχνάμε πως είναι μια μέθοδος καθαριότητας της μαμάς στα κουτάβια της.
 2. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να μην έχουν κουτάβια αλλά έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της καθαριότητας ή καλύτερα έχουν παρερμηνεύσει το νόημα της καθαριότητας και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κρατήσουν καθαρό τον χώρο τους όπως την αυλή ή το σπιτάκι τους.  Κι αυτό δεν αργεί να γίνει μια κακιά συνήθεια.         Σακούλες για τις ακαθαρσίες
 3. Ένας άλλος σημαντικός λόγος που θέλει προσοχή είναι η διατροφή.  Τα υποσιτισμένα σκυλιά ή εκείνα που στερούνται κάποια θρεπτικά συστατικά στην διατροφή τους ή ακόμα δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής τότε κάλλιστα μπορεί να προσφύγουν στην κατανάλωση τροφής που δεν έχει γίνει ολοκληρωτική πέψη μέσα σε περιττώματα, προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.  Σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η συμβουλή ενός κτηνιάτρου για την σωστή διατροφή κι αφού αποκλειστούν ασθένειες (όπως παράσιτα κ.α) που μπορεί να οδηγούν στην κοπροφαγία.  Λένε πως η έλλειψη βιταμίνης Β είναι συνήθως αιτία κοπροφαγίας.

 4. Το κάνουν για την χώνεψη…. Ναι, καλά διαβάσατε.  Μερικοί κτηνιατρικοί διατροφολόγοι ισχυρίζονται πως το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου μπορεί να μην “συμβαδίζει”, να μην ταιριάζει με μια συγκεκριμένη δίαιτα που ακολουθεί και να είναι δυσκολοχώνευτη.  Μπορεί αυτός ο σκύλος να φάει τα κόπρανα για την αναπλήρωση των ενζύμων έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η σωστή πέψη.
 5. Άλλη κοινή θεωρία είναι ότι το υπερβολικό τάισμα ενός σκυλιού μπορεί να οδηγήσει στην κοπροφαγία.  Όταν ένα σκυλί καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά κι έτσι θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την μέθοδο της “ανακύκλωσης”… θα πάρει πίσω τα θρεπτικά συστατικά από τα κόπρανά του.
 6. Ορισμένα σκυλιά προτιμούν τα περιττώματα γάτας.  Γιατί; Πιθανότατα τα προσελκύουν γιατί η γατοτροφές είναι υψηλότερες σε λίπος και πρωτεΐνη από τις σκυλοτροφές κατ’ επέκταση και τα περιττώματά τους.
 7.  Μην βιαστείτε να αποκλείσετε την περίπτωση το να θέλει ο σκύλος σας να σας τραβήξει την προσοχή.  Ναι, καλά διαβάσατε. Εάν το έκανε μια φορά κατά λάθος κι εσείς ήταν η μοναδική φορά που του δώσατε σημασία και τον μαλώσατε και προσπαθήσατε να τον αποτρέψετε και στην καθημερινότητά σας αδιαφορείτε εντελώς, τότε υπάρχει η πιθανότητα από ένα σημείο και μετά να το κάνει επίτηδες γιατί ξέρει πως μόνο τότε θα του δώσετε προσοχή.

 8. Υπάρχει πιθανότητα ένας σκύλος να μιμείται συμπεριφορές άλλων και συνήθως η μίμηση συμπεριφορών γίνεται από τα νέα μέλη μιας οικογένειας που μαθαίνουν να ζουν με τον παλιότερο σκύλο και καμία φορά είναι ο … “δάσκαλός” τους σε πολλά θέματα!
 9.  Η κοπροφαγία είναι συχνό φαινόμενο σε οικογένειες που έχουν πολλά σκυλιά γιατί έχει να κάνει με την κυριαρχία και τους ρόλους.  Τα υποτακτικά σκυλιά θα φάνε κάποιες φορές τα κόπρανα των κυριαρχικών.
 10. Άλλες φορές το φταίξιμο πέφτει στους ιδιοκτήτες κι όχι στους σκύλους! Όταν ένας ιδιοκτήτης υιοθετήσει έναν σκύλο και προσπαθήσει να τον μάθει τους “νόμους της τουαλέτας” με λάθος εκπαίδευση.  Δηλαδή, κάνει κατά λάθος ο νέος σκύλος κακά του κι ο ιδιοκτήτης για να τον μαλώσει και να του δώσει να καταλάβει πως είναι “λάθος”, του τρίβει την μύτη στα περιττώματα και του φωνάζει…  Την επόμενη φορά που μπορεί να ξανακάνει το ίδιο λάθος ο σκύλος, θα προτιμήσει να τα φάει για να τα εξαφανίσει γιατί νομίζει πως αυτό του υπέδειξε να κάνει ο ιδιοκτήτης του ή για να αποφύγει το μάλωμα και την τιμωρία.                                                                        Εκπαιδευτική τουαλέτα κουταβιών

 11. Αν είναι κουτάβι, τότε να ξέρετε πως ένα κουτάβι μαθαίνει τον κόσμο μέσα από την γεύση.  Το κουτάβι δεν μπορεί να πιάσει με τα χέρια του τα αντικείμενα που βλέπει για πρώτη φορά.  Τα πιάνει με το στόμα του για να τα γνωρίσει κι ίσως αφού γνωρίσει τι είναι τα περιττώματα να μην τα ξανακουμπήσει ποτέ γιατί είναι αηδιαστικά!
 12. Και τέλος, σε ένα σπίτι όπου ζουν πολλά σκυλιά μαζί κι ένα απ’ αυτά αρρωστήσει, τα υγιή σκυλιά μπορεί να φάνε τα περιττώματα του άρρωστου.  Κι αυτό το κάνουν για να κρύψουν το αδύναμο σκυλί από τα “αρπακτικά”.  Μια ενστικτώδης αντίδραση που κάνει και η μητέρα για τα κουτάβια της για τον ίδιο λόγο.
 Φορητή τουαλέτα σκύλων 
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts