Ένα έξυπνο τρικ εκπαίδευσης σκύλων

Είστε έτοιμοι να σας μάθω ένα έξυπνο τρικ εκπαίδευσης για να σας ειδοποιεί ο σκύλος σας όποτε θέλει να βγει έξω για να κάνει την τουαλέτα του; Το συγκεκριμένο κόλπο όχι μόνο θα σας κάνει την ζωή πιο εύκολη, αλλά έχει άλλα δύο πλεονεκτήματα που πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας.

Ενεργοποιεί την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου του σκύλου. Με λίγα λόγια, εξασκεί το μυαλό του και γυμνάζει την ευφυΐα του. Κι επιπλέον, η σχέση επικοινωνίας μεταξύ σας ανεβαίνει ένα επίπεδο πιο πάνω. Και κάτι άλλο… δεν κάνει φασαρία με τα γαβγίσματά του και δεν γεμίζει με γρατσουνιές την πόρτα αν είναι από αυτά που χοροπηδούν πάνω στην πόρτα ανυπόμονα για να βγουν έξω.

Είστε έτοιμοι;

Θα ονομάσω το έξυπνο κόλπο ” Χτύπα το κουδούνι”.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να αγοράσετε ένα κουδούνι σαν αυτό που έχουν στην υποδοχή στα ξενοδοχεία. Ένα καμπανάκι επίσης θα έκανε την ίδια δουλειά.

Και ξεκινάμε την εκπαίδευση….

Το όλο θέμα σας είναι να μάθετε το σκυλάκι σας να χτυπάει το κουδούνι. Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Το πρώτο βήμα είναι να κρατήσετε το κουδούνι μπροστά στην μύτη του. Όταν αυτός το αγγίξει με την μύτη του, τότε θα τον επιβραβεύσετε (με τους γνωστούς τρόπους που σας έχω μάθει : clicker, χάδι, γλυκός λόγος, λιχουδιά, παιχνίδι). Επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να διαπιστώσετε πως όλες οι προσπάθειες είναι επιτυχείς.

Προσοχή!

Όπως έχω αναφερθεί και σε άλλα άρθρα εκπαίδευσης, όταν σας λέω να κάνετε επαναλήψεις εννοώ τρεις τέσσερις επαναλήψεις κάθε φορά κι όχι να το “λιώσετε” το σκυλί στην εκπαίδευση για ώρες! Θα προσπαθήσετε την μία μέρα τρεις τέσσερις φορές, σταματάτε και ξανακάνετε εκπαίδευση την επόμενη μέρα και ούτω κάθε εξής. Θα το διαπιστώσετε έτσι κι αλλιώς αν το έχετε παρακάνει γιατί θα σας το δείξει το σκυλάκι σας που θα έχει βαρεθεί ή κουραστεί και δεν θα σας προσέχει καθόλου. Θα έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την άσκηση. Καλό είναι βέβαια να μην φτάσετε σ’ αυτό το σημείο. Τρεις τέσσερις φορές είναι καλές.

Το δεύτερο βήμα είναι να το απομακρύνετε από την μύτη του έτσι ώστε αν θέλει να το ακουμπήσει να πρέπει να κάνει ένα βήμα για να το φτάσει. Όταν το φτάσει και το αγγίξει με την μύτη του κι ακουστεί ο ήχος, τον επιβραβεύετε. Επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να διαπιστώσετε πως το κάνει με επιτυχία κάθε φορά.

Το τρίτο βήμα είναι να αυξήσετε την απόσταση ανάμεσα στο κουδούνι και στον σκύλο. Ας είναι δύο βήματα αυτή τη φορά. Η διαδικασία είναι η ίδια. Μετά συνεχίστε με τρία βήματα απόσταση.

Το τέταρτο βήμα είναι να κρεμάσετε το κουδούνι στο πόμολο της πόρτας (να είναι φυσικά στο ύψος του σκύλου χωρίς να σηκώνεται όρθιο) και να το χτυπάτε εσείς κάθε φορά που είναι να πάει έξω για την τουαλέτα του. Κρατήστε αυτό το στάδιο για δύο τρεις μέρες.

Το πέμπτο και τελευταίο βήμα είναι να αρχίσετε να του το δείχνετε κάθε φορά που θέλει να βγει έξω και να τον προτρέπετε να το χτυπήσει με την μύτη του. Όταν το κάνει, τον επιβραβεύετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να είναι όλες οι προσπάθειες επιτυχείς.

Συγχαρητήρια! Μόλις εκπαιδεύσατε τον σκύλο σας να σας ειδοποιεί σαν μπάτλερ για να κάνει την τουαλέτα του έξω!

Ακριβώς το ίδιο μπορείτε να του μάθετε όταν επιστρέφει και θέλει να μπει μέσα, κρεμώντας ένα κουδούνι  από την έξω πλευρά της πόρτας. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, πιστεύω πως στην επιστροφή του θα σας γαβγίσει ή θα γρατσουνίσει την πόρτα κι έτσι ίσως να μην χρειαστεί. Εκτός κι αν δεν θέλετε να φωνάζει ή να γεμίσει γρατσουνιές την πόρτα σας….

Κι όταν λέμε να πάει να κάνει μόνο του την τουαλέτα του έξω, δεν εννοούμε να πάει μόνο του βόλτα! Στις βόλτες πρέπει να συνοδεύεται πάντα και να είναι πάντα δεμένος με λουρί! Πρωτίστως για την ασφάλεια των άλλων αλλά και την δική του. Και φυσικά από άποψη υγιεινής για να καθαρίζετε τα περιττώματά του από τα πεζοδρόμια ή τα πάρκα. Μιλάω μόνο για τις περιπτώσεις που έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του στην αυλή, στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts