Ζεσταίνονται τα σκυλιά το καλοκαίρι;

Μα φυσικά και ναι! Μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο ο μηχανισμός της ζέστης των σκύλων με εκείνον του ανθρώπου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ζεσταίνονται. Όπως ισχύει φυσικά και το αντίθετο. Τα σκυλιά κρυώνουν όταν οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι πολύ χαμηλές.

Κι όχι μόνο ζεσταίνονται αλλά ιδρώνουν κιόλας με τον δικό τους τρόπο. Δεν θα δείτε έναν σκύλο να ιδρώνει στο σώμα όπως κάνουν οι άνθρωποι αλλά στις πατούσες. Κι αν ιδρώσει πολύ θα δείτε να αφήνει ίχνη στο πάτωμα εάν περπατήσει.

Ένας άλλος τρόπος που δείχνει ότι έχει “ιδρώσει” ένας σκύλος είναι το λαχάνιασμα. Η βαριά αναπνοή με την γλώσσα έξω να κρέμεται. Κι όσο πιο πολύ κρέμεται ή ακόμα περισσότερο αν κρέμεται στο πλάι, τόσο περισσότερο έχει ζεσταθεί ο σκύλος. Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται με αυτό τον τρόπο ο σκύλος αμύνεται και κατεβάζει την θερμοκρασία στο σώμα του.

Επίσης, αν ο σκύλος έχει τρέξει πολύ κι έχει κουραστεί ή έχει ζεσταθεί πολύ, μπορεί να δείτε τις φλέβες στο πρόσωπο και στα αυτιά να φαίνονται έντονα. Να πιάνετε τα αυτιά του και να αισθάνεστε τις φλέβες του γιατί είναι ανάγλυφες. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος που δείχνει ότι έχει “ιδρώσει” ένας σκύλος. Κι αυτή είναι άλλη μια άμυνα του οργανισμού του για να κατεβάσει την θερμοκρασία του.

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το τρίχωμα του σκύλου όχι μόνο τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με τους περισσότερους που πιστεύουν ότι ένα μαλλιαρό σκυλάκι υποφέρει το καλοκαίρι με την ζέστη, η αλήθεια είναι πως το τρίχωμα έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί την θερμοκρασία του περιβάλλοντος με την θερμοκρασία του σώματός του.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts