Το λέιζερ είναι άκρως επικίνδυνο για τα σκυλιά!

Πολλοί άνθρωποι παίζουν με τα σκυλιά τους αναβοσβήνοντας ένα δείκτη λέιζερ μπροστά τους, κάνοντας τον σκύλο να κυνηγά το κόκκινο φωτάκι και να το ψάχνει παντού!

Μπορεί να φαίνεται ως ένας ακίνδυνος τρόπος να διασκεδάσετε και να γυμνάσετε το σκυλί σας, αλλά οι ειδικοί λένε ότι με αυτό το κατά τ’ άλλα όχι αθώο (ούτε κατά διάνοια!) παιχνίδι, θα μπορούσατε να οδηγήσετε το σκυλί σας στην τρέλα!

Κι εδώ ίσως κάποιοι πουν “Μήπως είσαστε υπερβολικοί;”.

Κι εμείς θα απαντήσουμε “Όχι. Καθόλου υπερβολικοί”.

Και θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

Τα σκυλιά έχουν την φυσική ορμή να ακολουθούν οτιδήποτε κινείται, με αποτέλεσμα να το κυνηγούν για να το πιάσουν. Γι’ αυτό τρελαίνονται τα περισσότερα να παίζουν με μπάλες και μπαλάκια. Τρέχουν μέχρι να τα πιάσουν. Έτσι θα κάνουν και με τον δείκτη λέιζερ. Και ναι, ο σκύλος σας θα παίξει αρκετή ώρα κυνηγώντας το λέιζερ. Αλλά αυτό μπορεί να στοιχίσει την ψυχολογική υγεία του σκύλου σας! Γιατί κυνηγάει κάτι που δεν μπορεί ποτέ να πιάσει.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι άνθρωποι που εκπαιδεύουν τους σκύλους διασώστες και τους αστυνομικούς σκύλους που ψάχνουν για παράδειγμα για ναρκωτικά, για να μην επιβαρυνθούν ψυχολογικά, τους επιτρέπεται περιστασιακά να βρουν και να συλλάβουν έναν στόχο. Μπορεί δηλαδή να κρύψουν το αντικείμενο που ψάχνει ο σκύλος, μέσα σε μια ντουλάπα για να το βρει εύκολα, μετά από πολύωρη εκπαίδευση.

Ίσως να αναρωτιέστε ακόμα “μα είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο; Ένα απλό παιχνίδι είναι!”

Κι όμως!

Δείτε πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτός ο επικίνδυνος τρόπος παιχνιδιού.

Ο σκύλος κυνηγά κάτι άπιαστο. Δεν συγκρίνεται με το κυνήγι ενός περιστεριού στον δρόμο ή μιας ρόδας αυτοκινήτου που περνά. Που κι αυτά δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να τα πιάσει. Ο δείχτης λέιζερ είναι σίγουρο ότι δεν θα πιαστεί ποτέ και είναι από την φύση του αυτό το παιχνίδι ύπουλο γιατί παίζει ρόλο η συχνότητα, η ταχύτητα και η διάρκεια. Όλα συνήθως είναι σε μεγάλο βαθμό.

Και τότε έρχεται η απογοήτευση.

Ποια είναι η συνέχεια; Κι εδώ έρχονται τα άσχημα….

Μερικά σκυλιά γίνονται παθολογικά εμμονικά και αναζητούν συνεχώς αυτή την κουκκίδα … ενώ άλλα σκυλιά γίνονται επιθετικά. Και ορισμένα σκυλιά αναπτύσσουν ακόμη και χρόνιο άγχος περιμένοντας να ξαναεμφανιστεί αυτό το φως κουκκίδα!

Τα βλέπετε να τρέχουν στα δωμάτια του σπιτιού, να ψάχνουν με το βλέμμα τους παντού, χαμηλά, ψηλά, σα να κυνηγάνε μια μύγα όλη την ημέρα μέσα σε όλο το σπίτι κι έξω απ’ αυτό φυσικά.

Κάποιοι ίσως να αναρωτηθούν εάν ισχύει το ίδιο και για τις γάτες. Επειδή οι γάτες έχουν μικρότερη προσοχή σε σύγκριση με τους σκύλους, δεν ισχύει. Έτσι, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν εμμονή με αυτήν την τρελή κουκκίδα όπως τα σκυλιά.

Τώρα, τι γίνεται εάν έχετε ήδη “παίξει” μαζί με τον σκύλο σας με έναν δείχτη λέιζερ;

Να ξέρετε ότι η “απεξάρτησή” του από αυτό θα είναι δύσκολη. Έναν τρόπο που προτείνουν οι ειδικοί είναι να κρύψετε κάπου μερικές λιχουδιές και στην συνέχεια να του τις δείξετε με το λέιζερ. Ποια είναι η λογική σ’ αυτό; Ότι αυτό που κυνηγά, στο τέλος το “πιάνει” κι ανταμείβεται. Κι αυτό θα διατηρήσει την ψυχολογική ισορροπία και σταθερότητα.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο άκρως επικίνδυνο (κι απαράδεκτο) παιχνίδι να ρίχνουμε το λέιζερ απευθείας στα μάτια του σκύλου! Είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσει και την όρασή του εξαιτίας του!

Είναι εντελώς κατανοητό το να ψάχνουμε και να εφευρίσκουμε διάφορους τρόπους, σίγουρα από αγάπη γιατί μόνο από αγάπη ενδιαφέρεται κάποιος να βρει νέα παιχνίδια για τον σκύλου του, αλλά να λοιπόν που κάποια μπορεί να αποβούν μοιραία είτε για την σωματική του είτε για την ψυχολογική του υγεία, κι αυτό μπορεί να το προκαλέσουμε άθελά μας.

Σ’ αυτό το σημείο, λοιπόν, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα όπως πάντα.

Οι καλύτεροι τρόποι άσκησης και διασκέδασης για το σκυλί σας, περιλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή σας! Γι ‘αυτό οι μπάλες, τα Frisbees και τα μπαλάκια τένις, είναι τα καλύτερα παιχνίδια και μορφή αλληλεπίδρασης με το κουτάβι σας! Παίξτε μαζί του! Διασκεδάστε μαζί του!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts